Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τα (“αριστερά”) αποκαλυπτήρια του Τσίπρα

Πριν από 44 χρόνια, είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προετοιμασία και εκδήλωση της “ειρηνικής επανάστασης” του Μάη του ’68 στη Γαλλία. Έκτοτε, το όνομα του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το διαφορετικό, την αντίδραση στα λιμνάζονται καθεστώτα, τη διεκδίκηση ενός καλύτερου και περισσότερο αισιόδοξου μέλλοντος. Γι’ αυτό και κάθε παρέμβασή του, έχει την ξεχωριστή σημειολογία της.

Χθες, ο άλλοτε “κόκκινος Ντάνι” παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο με την ιδιότητα του επικεφαλής των Πρασίνων. Μάλλον με την ιδιότητα του Ευρωπαίου που ανησυχεί, που βλέπει τα οράματα της δικής του γενιάς και κουλτούρας, να καταντούν… ανορθογραφίες, στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα και των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς καν να τον κατονομάσει, ο Κον-Μπεντίτ έκανε τα… αποκαλυπτήρια της πολιτικής ρητορικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκανε με τόσο… αριστερό τρόπο, ώστε όλοι να καταλάβουν τι εννοεί. Να δουν μπροστά τους, έστω και νοερά, την οπτική απεικόνιση ενός μέλλοντος που σχεδόν κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει να γίνεται παρόν.
Η έκφραση “πραγματική τρέλα” για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, από έναν πρώην… “τρελό” των κοινωνικών κινημάτων, είναι απολύτως δηλωτική του εκτός πραγματικότητας σχεδιασμού της Κουμουνδούρου. Την ίδια στιγμή δε, προσφέρει ένα επαρκές και πειστικό αντίβαρο, στις μέχρι σήμερα καταγγελίες σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, από αμειγώς “συστημικούς” διεθνείς παράγοντες.
Όταν ακόμη και η “διαρκής Αριστερά” της Ευρώπης βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ με… μισό μάτι, και σηκώνει τα χέρια ψηλά, αναφορικά με τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, όλοι μπορούν να φανταστούν τα… χειρότερα που έρχονται.