Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

«Πράσινα» καταστήματα από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με την ονομασία «Πράσινο κατάστημα» θα υλοποιήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
 Επιμέλεια: Φώτης Κουτσαμπάρης

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη συγκέντρωση και εκμετάλλευση πολύτιμων ανακυκλώσιμων υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες φωτισμού και ηλεκτρονικές συσκευές, που παράγουν καθημερινά τα σουπερμάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα, υλικά τα οποία ελάχιστα αξιοποιούνται σήμερα.
Τα εμπορικά καταστήματα και τα σουπερμάρκετ που θα συμμετάσχουν στο ειδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης θα εφοδιάζονται με ειδικό αυτοκόλλητο σήμα, το οποίο θα καταδεικνύει ότι διαχειρίζονται όλα τα απορρίμματά τους σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και ότι προωθούν τα κατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση. Επιπλέον θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των καταστημάτων, αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
«Η διατήρηση της καθαριότητας, η ευταξία των δημόσιων χώρων και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής αποτελούν για τη δημοτική αρχή πρωταρχικό στόχο. Σε αυτήν την προσπάθεια η συνεργασία όλων των επαγγελματιών κατά τις καθημερινές τους δραστηριότητες κρίνεται απαραίτητη και είναι ουσιώδης. Η τήρηση των κανόνων του νέου επικαιροποιημένου κανονισμού καθαριότητας από όλους βοηθά και συμβάλλει στην προσπάθεια του δήμου για ευπρεπή εικόνα της πόλης, αύξηση της ανακύκλωσης και αποφυγή της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης απορριμμάτων», τόνισε ο κ. Παππάς.
Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα αρχίσει από τα σουπερμάρκετ, τα οποία απορρίπτουν μεγάλο όγκο χαρτονιών συσκευασίας (άλλες φορές διπλωμένα και άλλες άναρχα, ακόμη και στους κάδους απορριμμάτων), με στόχο να ελεγχθεί το χαρτόνι συσκευασίας και να οδηγείται στην ανακύκλωση. Θα χρησιμοποιηθούν τα γνωστά αλουμινένια πλαίσια συλλογής που διαθέτουν τα περισσότερα καταστήματα, ενώ στα υπόλοιπα και όπου υπάρξει ανάγκη θα διατεθούν επιπλέον πλαίσια συλλογής.
Επίσης θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τη συλλογή των λαμπτήρων φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών. Παράλληλα, όλα τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ενταχθούν και σε πρόγραμμα συλλογής φορητών ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες), τοποθετώντας την ειδική στήλη απόθεσης του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών ΑΦΗΣ.

Συλλογή και από νοσοκομεία
Ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να εφαρμόσει και ειδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία και τις κλινικές της πόλης.
Μέσω του νέου προγράμματος θα μπορούν να συλλεχθούν: χαρτόνι συσκευασίας, πλαστικά δοχεία ορών χωρίς το σωληνάκι, λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σκληρά πλαστικά (κασόνια κτλ.), μπαταρίες, έντυπο υλικό. Τα υλικά θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ θα υπάρχει σύστημα καταγραφής των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται, για να μπορούν να μετρηθούν οι συλλεγόμενες ποσότητες κάθε υλικού, ώστε να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη.
«Η πρόταση αυτή φέρνει οφέλη στις διοικήσεις των νοσοκομείων, αφού μεγάλη ποσότητα υλικών που μέχρι σήμερα οδηγούνταν για αδρανοποίηση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος τώρα θα διατίθεται προς ανακύκλωση με θετικά αποτελέσματα όχι μόνο οικονομικά και τεχνικής φύσης, αλλά κατά βάση περιβαλλοντικά», δήλωσε ο κ. Παπάς.

Κάδοι συμπίεσης μικροαπορριμάτων
Η αντιδημαρχία Καθαριότητας, εξάλλου, έχει τοποθετήσει ειδικούς κάδους συμπίεσης μικροαπορριμμάτων σε επτά σημεία της πόλης για δοκιμαστική χρήση.
Οι επτά αυτοί κάδοι, που διαθέτουν φωτοβολταϊκό σύστημα λειτουργίας, τοποθετήθηκαν στη συμβολή των οδών Αριστοτέλους - Μητροπόλεως, Αγίας Σοφίας - Τσιμισκή, Βασ. Όλγας - 25ης Μαρτίου, στο ύψος του μεγάρου της ΧΑΝΘ, στη Διαγώνιο, στην είσοδο του δημαρχείου και στον περιβάλλοντα χώρο του Λευκού Πύργου.
Οι κάδοι θα λειτουργήσουν πιλοτικά για διάστημα εξήντα ημερών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά αποτελέσματα της χρήσης τους.
«Η συμπίεση των απορριμμάτων μεγιστοποιεί κατά περίπου τέσσερις φορές τον όγκο χωρητικότητας των κάδων και το φωτοβολταϊκό σύστημα λειτουργίας τους εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια. Οι επόπτες καθαριότητας του δήμου ελέγχουν καθημερινά τη δοκιμαστική χρήση των κάδων και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, εντός δύο μηνών θα αξιολογήσουμε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά τους», σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας.