Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Οι ενεργοί πολίτες δείχνουν το δρόμο

Και να που μέσα σε συνθήκες απόλυτης κρίσης μπορεί να γεννηθεί κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο. Της Δήμητρας Τσαμποδήμου

Αυτό αποδεικνύει περίτρανα η διάσταση που πήρε η πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας να έρθει σε απευθείας επαφή με έλληνες παραγωγούς και να εξασφαλίσει τη διάθεση των προϊόντων τους σε τιμές εξαιρετικά χαμηλότερες από αυτές της αγοράς και εξαιρετικά υψηλότερες από εκείνες με τις οποίες μπορούν οι έλληνες παραγωγοί να διαθέτουν τα προϊόντα τους στους χονδρεμπόρους.

Βλέποντας τους απελπισμένους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου να μοιράζουν στη Θεσσαλονίκη τις ημέρες της Agrotica 10 τόνους από το προϊόν τους που έμεινε αδιάθετο, καθώς οι χονδρέμποροι τους προσέφεραν τιμή κατά 50% κάτω του κόστους, μία ιδέα γεννήθηκε στο μυαλό των ανθρώπων της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας. Να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία να κόψουν στη μέση το τεράστιο κέρδος των μεσαζόντων και να το μοιράσουν στον παραγωγό και στον καταναλωτή.
Απευθύνθηκαν στον αγροτικό συνεταιρισμό στο Νευροκόπι και κατάφεραν να εξασφαλίσουν 24 τόνους πατάτας προς 0,25 ευρώ το κιλό, που ανέλαβαν να προωθήσουν στην αγορά της πόλης τους σε συσκευασίες των 10 κιλών.
Αφού έκλεισαν τη συμφωνία, δημιούργησαν στο site τους otoposmou.gr ένα σχέδιο ηλεκτρονικής υποβολής παραγγελίας, στο οποίο μπορούσαν να δηλώσουν συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ζητώντας τις ποσότητες που επιθυμούσαν.
Από τις 8 το πρωί της Τετάρτης, οπότε άρχισαν οι παραγγελίες, μέχρι το βράδυ της ίδιας ημέρας η προσφερόμενη ποσότητα είχε εξαντληθεί.
Η συνέχεια θα δοθεί αύριο, στις 9 το πρωί, στο πάρκιγκ του νέου δικαστικού μεγάρου της Κατερίνης (στην άκρη της πόλης), όπου οι παραγωγοί του Νευροκοπίου θα διαθέσουν τα δεκάκιλα στους πολίτες που τα έχουν παραγγείλει (θα κόψουν βέβαια και τη νόμιμη απόδειξη), δείχνοντας με τον τρόπο τους τη διάθεσή τους να στηρίξουν μία αγνή και ανιδιοτελή πρωτοβουλία, η οποία αφενός κινητοποιεί τους πολίτες, βοηθώντας τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους παραγωγούς και το θυμό τους στους μεσάζοντες-κερδοσκόπους, αφετέρου δεν επιτρέπει να μείνουν αδιάθετα και να πεταχτούν τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα.
Η πρωτοβουλία της ομάδας των Κατερινιωτών προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα από πολλές περιοχές να απευθυνθούν στην Ομάδα και να ζητήσουν τη συνεργασία τους, προκειμένου να αναπτύξουν και εκείνοι παρόμοιες δράσεις.

Η. ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ Είμαστε περήφανοι και συνεχίζουμε
Εκ των βασικών συντελεστών της Εθελοντικής Ομάδας είναι ο 54χρονος Ηλίας Τσολακίδης. Κατερινιώτης στην καταγωγή, από φτωχή οικογένεια, με σπουδές στη Γυμναστική ακαδημία του ΑΠΘ και σήμερα τεχνικός διευθυντής ευρωπαϊκού κολεγίου αθλητικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Κολονίας μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Κατερίνης και Κολονίας.
Μιλώντας στη «Μ» για τη δράση της Εθελοντικής Ομάδας ομολογεί ότι η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας ήταν μία έκπληξη.
«Πριν από χρόνια κανείς στην Κατερίνη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε μία μάλλον συντηρητική πόλη θα μπορούσε να ξεπηδήσει μία πρωτοβουλία ανθρώπων που θα αναδείξει κρυμμένες αρετές, όπως ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη».
Παραδέχεται ότι «η ανταπόκριση του κόσμου μάς κάνει να αισθανόμαστε πολύ υπερήφανοι. Είναι συγκινητικό να βλέπουμε τους συμπολίτες μας να ενώνονται και να βοηθούν ο ένας τον άλλον». Εξηγεί ότι στην πρωτοβουλία τους ανταποκρίθηκαν και ευκατάστατοι άνθρωποι. «Οι πολίτες αισθάνονται την ανάγκη να τιμωρήσουν αυτούς που τους εκμεταλλεύτηκαν τόσο καιρό. Θεωρώ από την πείρα μου ότι το σημαντικότερο είναι να αναπτερωθεί το ηθικό των πολιτών. Ο αποφασισμένος πολίτης που έχει δώσει το χέρι στο διπλανό του μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Ελλάδας μας», τονίζει.
«Θα είναι μεγάλη επιτυχία μας, εάν μπορέσουμε να στήσουμε πανελλαδικά ένα τέτοιο δίκτυο, που να περιορίζει τους μεσάζοντες, να εξασφαλίζει χαμηλή τιμή και να δίνει ώθηση στα ελληνικά προϊόντα», υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης.
«Απόδειξη της επιτυχίας μας», σημειώνει, «είναι το γεγονός ότι μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στο διαδίκτυο για την πρωτοβουλία μία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Β. Ελλάδα κατέβασε τις τιμές της πατάτας από τα 70 στα 34 λεπτά το κιλό».
Ο κ. Τσολακίδης τονίζει ότι «πλέον είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε συνέχεια». Όπως υπογραμμίζει, «δεχόμαστε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από παραγωγούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι θέλουν να διαθέσουν τα προϊόντα τους με τον ίδιο τρόπο. Κυρίως έχουμε επαφές με παραγωγούς ρυζιού, λαδιού και οσπρίων. Η επόμενη πρωτοβουλία μας θα έχει κατά πάσα πιθανότητα να κάνει με διάθεση ρυζιού», εξηγεί.

Ποιοι είναι οι Εθελοντές της Πιερίας
Οι καταστροφικές φωτιές της Πελοποννήσου το 2007 ήταν εκείνες που έδωσαν την ιδέα για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας (ΕΟΔνΠ). «Εκείνη την εποχή μαζευτήκαμε μία ομάδα γύρω στα δώδεκα άτομα και είπαμε να πάμε να φυλάξουμε τον Όλυμπο. Έτσι ξεκίνησε. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις διαβάσεις πεζών, τη δωρεά οργάνων», λέει ο Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της Ομάδας, που σε πρώτη φάση ασχολήθηκε με την προστασία του Ολύμπου με σύνθημα «Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος». Την ιδέα αγκάλιαζαν ημέρα με την ημέρα όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Πιερίας κι έτσι σήμερα η ΕΟΔνΠ αριθμεί 2.500 μέλη.
Πρόκειται για μία ανοιχτή κίνηση πολιτών, που δεν εξαρτάται από κανέναν πολιτικό φορέα, ενώ οι υλικές ανάγκες των δράσεών της καλύπτονται από τα ίδια τα μέλη της ή από τη διάθεση των απαιτούμενων μέσων από τρίτους, καθώς έχει μηδενικό μπάτζετ, με τα μέλη της να αρνούνται να διαχειριστούν χρήματα ή να δεχτούν οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση. «Πάγια αρχή της ΕΟΔνΠ είναι η πολιτική της ανεξαρτησίας, κάτι που μέχρι τώρα έχει διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού», τονίζει ο κ. Τσολακίδης.
Ο επισκέπτης της ιστοσελίδας των Εθελοντών της Πιερίας www.otoposmou.gr μπορεί σήμερα να δει το πρωτοφανές δίκτυο των δράσεων επιδιώκοντας την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δραστηριοποίηση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και την ανάδειξη των οικολογικών, οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων. Σήμερα υπό την ομπρέλα της ΕΟΔνΠ, μιας ομάδας που αρνείται να οργανωθεί στη βάση ενός κλασικού συλλόγου ή μιας ΜΚΟ και όπου όλα τα μέλη είναι ίσα χωρίς αρχηγούς και βαθμίδες, λειτουργούν υποομάδες, όπως οι φύλακες δάσους, οι υπεύθυνοι ανακύκλωσης και παρέμβασης στην πόλη, οι δωρητές οργάνων, ενώ υπάρχουν ομάδες φίλων βιβλίου, περιορισμού της διαφημιστικής ταμπέλας, διαχείρισης κοινωνικού παντοπωλείου, μέλη του κινήματος «Δεν πληρώνω διόδια», ακόμη και συλλογής τηγανέλαιου.