Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Γιορτινή ατμόσφαιρα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Σε πείσμα των δύσκολων καιρών, οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και οι επισκέπτες θα γιορτάσουν με κάθε λαμπρότητα το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Δήμοι, φορείς, πολιτιστικοί σύλλογοι και εθελοντές ετοιμάζουν εκδηλώσεις που αναμένεται να μας κάνουν όλους να ξεχάσουμε, έστω για λίγα 24ωρα, τη σκληρή καθημερινότητα.



Στη Νυμφόπετρα της Δημοτικής Ενότητας Εγνατίας,
κατά το τοπικό έθιμο, το καρναβάλι γίνεται την
Καθαρή Δευτέρα δίνοντας στα κούλουμα
ένα ξεχωριστό χρώμα.


Του Κώστα Σιαμέλη
R2unit@hotmail.com

Όσοι Θεσσαλονικείς μείνουν εντός των τειχών δεν θα έχουν κανένα λόγο να αισθάνονται αδικημένοι, αφού οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος διοργανώνουν πολλά και σημαντικά.
Εκδήλωση διοργανώνει την Καθαρή Δευτέρα από τις 10 το πρωί στον Κεδρηνό λόφο η 3η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον δήμο Συκεών-Νεάπολης, για την αναβίωση των πατροπαράδοτων εθίμων και το πέταγμα του χαρταετού. Στους παραβρισκόμενους θα διανεμηθούν παραδοσιακά εδέσματα, όπως λαγάνες, χαλβάδες κ.ά., καθώς και χαρταετοί. Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν χορευτικά συγκροτήματα.
Τα κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας θα γιορτάσουν οι κάτοικοι της Τούμπας στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη και Κλεάνθους 57, με την οργανωτική ευθύνη της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Σύλλογος Ερευνάς και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης με επταμελές παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα. Όσοι παραβρεθούν θα γευτούν πλήθος νηστίσιμων εδεσμάτων.
Με την παραδοσιακή φασολάδα στα καζάνια και νηστίσιμα εδέσματα και με το σύνθημα “Είμαστε όλοι μια παρέα” θα γιορτάσει η 5η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης τα κούλουμα στο άλσος της Νέας Ελβετίας από στις 11.30 το πρωί. Θα εμφανιστούν το μουσικό συγκρότημα “Οι φίλοι” και μαθητικά σχήματα χορευτικών και μουσικών παραστάσεων γυμνασίων και λυκείων.
Την Καθαρή Δευτέρα στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 και Τζουμαγιάς 1) θα πραγματοποιηθεί εορταστική εκδήλωση. Η εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με το 12ο σύστημα Δασοπροσκόπων Τούμπας-Τριανδρίας, περιλαμβάνει μαγείρεμα φασολάδας, κατασκευή χαρταετού, φαγοπότι, χορό και παιχνίδι.
Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας θα στρώσει ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τα κούλουμα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις της Καθαρής Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του δήμου, δίνοντας σε όλους τους δημότες την ευκαιρία να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.
Στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου τα κούλουμα θα εορταστούν σε δύο σημεία. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Β’ ΚΑΠΗ, στο πάρκο Αγαμέμνονος, όπου τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν στους παρευρισκομένους την παραδοσιακή φασολάδα, ενώ σαρακοστιανά εδέσματα θα πλαισιώσουν το εορταστικό τραπέζι. Θα ακολουθήσει χορός με ζωντανή παραδοσιακή μουσική.
Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Προσκόπων (οδός Δαγκλή και Κολοκοτρώνη). Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα καθιερωμένα παραδοσιακά εδέσματα της ημέρας, που θα μαγειρέψουν και θα προσφέρουν τα μέλη του 9ου Συστήματος Προσκόπων, και να ξεφαντώσουν με το πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης. Στους χώρους όλων των εκδηλώσεων εκτός από τα νηστίσιμα εδέσματα θα διανέμεται δωρεάν άφθονο κρασί.
Μια ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012 στις 11.00 το πρωί στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου από τα μέλη της καλλιτεχνικής και διασκεδαστικής ομάδας “Παιδιά εν δράσει” με την οργανωτική φροντίδα της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Παύλου Μελά.
Το πρώην στρατόπεδο θα μεταμφιεστεί, ακολουθώντας τις απαιτήσεις της αποκριάς, σε έναν πολύχρωμο και ζωντανό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των μικρών μας φίλων, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πλήθος διασκεδαστικών δράσεων, με τη συνδρομή παιδαγωγών και εμψυχωτών.
Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών το αποκριάτικο ξεφάντωμα θα κορυφωθεί με τις παραδοσιακές φασολάδες, λαγάνες και τον χαλβά να συνοδεύονται με μουσική και χορό από τις 10 το πρωί.
Στον δήμο Καλαμαριάς ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τα παραδοσιακά κούλουμα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με φασολάδα, λαγάνα, χαρταετούς και συναυλία παραδοσιακής μουσικής.
Την Κυριακή της Αποκριάς στον Σταυρό του δήμου Βόλβης θα κορυφωθούν οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αρχίσουν νωρίς το μεσημέρι με μουσική, πολύχρωμες στολές και χορό. Το απόγευμα θα ξεκινήσει η καρναβαλική παρέλαση με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 καρναβαλικών ομάδων από συλλόγους του δήμου.
Στη Νυμφόπετρα της Δημοτικής Ενότητας Εγνατίας, κατά το τοπικό έθιμο, το καρναβάλι γίνεται την Καθαρή Δευτέρα δίνοντας στα κούλουμα ένα ξεχωριστό χρώμα.

Το κάψιμο του Τζάρου στην Ξάνθη, Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα
Πλήθος καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων έχουν προγραμματίσει οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι δήμοι σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρή Δευτέρα.
Επίκεντρο και των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων θα είναι η Ξάνθη, όπου εκατοντάδες καρναβαλιστές όλων των ηλικιών θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της όμορφης πόλης. Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή και το κάψιμο του “Τζάρου” στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα αποτελούν την κορύφωση των 47ων Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών.
Εκτός από την Ξάνθη, ένα από τα γνωστότερα και πιο φημισμένα καρναβάλια της Ανατολικής Μακεδονίας είναι αυτό που διοργανώνεται στη Χωριστή Δράμας. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται κάθε χρόνο την Καθαρή Δευτέρα, με τα μέλη των συλλόγων να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της διοργάνωσης.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στον δήμο Προσοτσάνης Δράμας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρολεύκης αναβιώνει εδώ και πολλά χρόνια το θρακιώτικο αποκριάτικο δρώμενο του “Καλόγερου”.
Στην πόλη της Καβάλας, ο δήμος, με τη συνεργασία των ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ-μπαρ, διοργανώνει το βράδυ του Σαββάτου στην παραδοσιακή αγορά του Αγίου Νικολάου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα μεγάλο πάρτι μασκέ.
Στη Νάουσα θα ξεχωρίσουν και φέτος η παράδοση και η σάτιρα. Το εντυπωσιακό δρώμενο “Γενίτσαροι και Μπούλες” κατέχει την πρώτη θέση στις εκδηλώσεις. Έως την Καθαρή Δευτέρα θα διοργανώνονται καθημερινά πολλές εκδηλώσεις στη Νάουσα, με ξέφρενα γλέντια σε συνδυασμό με χάλκινα συγκροτήματα και άφθονο ξινόμαυρο κρασί της πόλης.
Με κεντρικό μήνυμα “Η Κρύα Βρύση γιορτάΖΕΙ”, η Κρύα Βρύση, έπειτα από διακοπή τριών χρόνων, αναβιώνει το καρναβάλι της. Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
- Παρασκευή: Μουσικές εκδηλώσεις και εκπλήξεις από τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ.
- Σάββατο: Παιδικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κλόουν και παντομίμας, και μουσική από τοπικά συγκροτήματα με άφθονο κρασί.
- Κυριακή: Μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων.
Επί ποδός η τροχαία
Την απαγόρευση της κυκλοφορίας φορτηγών στους εθνικούς δρόμους και αυξημένα μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για τη διευκόλυνση και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών ενόψει του εορτασμού της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας θέτει από σήμερα η αστυνομία. Η κίνηση των φορτηγών στους εθνικούς δρόμους θα απαγορεύεται για το ρεύμα εξόδου την Παρασκευή από τις 16.00 έως τις 21.00 και το Σάββατο από τις 8.00 έως τις 13.00. Για το ρεύμα εισόδου η απαγόρευση θα ισχύσει την Καθαρή Δευτέρα από τις 15.00 έως τις 21.00.
Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας περιλαμβάνουν:
- Ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα.
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις.
Συνεργεία της Τροχαίας θα διενεργούν ελέγχους, ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κτλ., καθώς και παραβάσεων που ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση.
Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να τηρούν τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς, να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων και πριν ταξιδέψουν να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Σύμμαχος ο καιρός
Φιλικός για μετακινήσεις και υπαίθριες δραστηριότητες θα είναι σήμερα και αύριο ο καιρός. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις αναμένονται τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώνουν και θα σημειωθούν λίγες βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι, ιδιαίτερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα βουνά της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι στη Βόρεια Ελλάδα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στα πεδινά θα κυμαίνεται μεταξύ 11-13 βαθμούς Κελσίου.
Την Καθαρή Δευτέρα οι χαρταετοί θα πετάξουν, αφού οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ αργά το απόγευμα θα συννεφιάσει σε αρκετά σημεία της Μακεδονίας και της Θράκης και δεν αποκλείεται η επιστροφή των εκδρομέων να γίνει συνοδεία ασθενών βροχοπτώσεων.

Κούλουμα με υγιεινό φαγητό
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών ενημερώνει τους καταναλωτές για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας:
- Η ταραμοσαλάτα καλύτερα να παρασκευάζεται στο σπίτι από ταραμά ποιότητας, γιατί έτσι αποφεύγουμε τις χρωστικές ουσίες που συνήθως περιέχουν οι ταραμοσαλάτες του εμπορίου. Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα λευκό έως καστανό ανοιχτό και ομοιόμορφο. Η οσμή του και η γεύση του πρέπει να είναι ευχάριστη.
- Στα μαλάκια προσέχουμε ιδίως την οσμή των νωπών μαλακίων, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας. Επίσης, η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική, γυαλιστερή και τα πλοκάμια να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα. Τα καταψυγμένα μαλάκια πρέπει να συντηρούνται, στο σημείο πώλησης, σε καταψύκτη στους -18 βαθμούς Κελσίου, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα.
- Μαλακόστρακα: Πρέπει να έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά μέρη τους να είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους να είναι γυαλιστερή και το κεφάλι τους δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο.


Απαγόρευση «τύπου Καντιώτη» από το μητροπολίτη Φλώρινας!
Ματαιώθηκαν στη Γαλάτεια Εορδαίας οι καρναβαλικές εκδηλώσεις έπειτα από εγκύκλιο του μητροπολίτη Φλώρινας Θεοκλήτου, με την οποία καυτηρίασε το έθιμο που αντίκειται στα ήθη της εκκλησίας. Αποτέλεσμα της παρέμβασης αυτής ήταν ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος να προχωρήσει στη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.
Στην εγκύκλιο του μητροπολίτη επισημαίνεται: “Ενώ η Εκκλησία καλεί τον λαό σε μετάνοια, έρχεται ο διάβολος να τον αποπροσανατολίσει και να τον οδηγήσει σε έναν ακριβώς αντίθετο τρόπο ζωής, με ένα δικό του Τριώδιο, το αντιτριώδιο. Τον καλεί σε μεθύσια, σε αποκριάτικους χορούς, σε καρναβαλικές μεταμφιέσεις και σε κάθε είδους ασωτία. Τα καρναβάλια είναι έθιμα ειδωλολατρικά. Είναι κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου. Αποτελούν δε κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος. Ούτε πάλι προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή ευφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα. Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό. Δηλώνω δε προς όλους πως μου είναι εντελώς αδιάφορο αν κάποιοι από τους λεγομένους προοδευτικούς με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και φανατικό. Εξάλλου, όλοι μας σήμερα γευόμαστε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της ‘προοδευτικότητάς’ τους. Απευθύνομαι ιδιαίτερα στους γονείς και τους παρακαλώ να αποτρέψουν τα παιδιά τους από τα μασκαρέματα, όπως επίσης απευθύνομαι και στους δασκάλους και καθηγητές να μη συναινέσουν στη δημιουργία αποκριάτικων εορτών στον χώρο του σχολείου”.
Ο μητροπολίτης Θεόκλητος δεν είναι ο πρώτος που επιχειρεί να αποτρέψει τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τις ίδιες απόψεις είχε και ο προκάτοχός του μητροπολίτης Αυγουστίνος Καντιώτης, ο οποίος είχε κατορθώσει για κάποιο διάστημα να αποτρέψει τη διεξαγωγή καρναβαλικών εκδηλώσεων στα όρια της μητρόπολής του.