Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Μια… παρ’ ολίγον, στο πλευρό του Σαρκοζί

Η εξαιρετικά δύσκολη πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Νικολά Σαρκοζί, στην προσπάθεια του να καλύψει ασθμαίνοντας το δημοσκοπικό έδαφος που τον χωρίζει από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο σημερινός ένοικος του Ελιζέ, δεν διστάζει να κάνει…
μακροβούτι στο παρελθόν του. Ακόμη κι αν γνωρίζει ότι ορισμένες από τις βουτιές που επιχειρεί, θα προκαλέσουν εύλογο και αναμενόμενο εκνευρισμό στη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η… ανάκληση από την εφεδρεία της Ρασιντά Ντατί, η οποία είχε σηκώσει πάνω της τον κύριο επικοινωνιακό και στρατηγικό σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του Νικολά Σαρκοζί στη νικηφόρα αναμέτρηση του 2007. Η Ντατί, προστατευόμενη του Σαρκοζί και φημολογούμενη… θαυμάστριά του, φίλη της πρώην συζύγου του Γάλλου Προέδρου Σεσιλιά, «εξορίστηκε» στις Βρυξέλλες, ως επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του UMP, καθώς οι φήμες για τον θαυμασμό που έτρεφε για τον Νικολά Σαρκοζί, προκάλεσαν τη ζήλια της Κάρλα Μπρούνι.
Μπροστά στην προοπτική απώλειας του Ελιζέ όμως, τέτοιου είδους λεπτές, οικογενειακές ισορροπίες περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς φαντάζουν αξιολογικά δευτερεύουσες. Έτσι, η Ρασιντά Ντατί επιστρατεύτηκε από τον Νικολά Σαρκοζί για να σταθεί στο πλευρό του σε αυτή την προεκλογική αναμέτρηση.
Με την προσδοκία ότι η Ιστορία όντως επαναλαμβάνεται, όχι ωστόσο ως φάρσα ή τραγωδία. Η Ντατί άλλωστε έχει την πολιτική οξυδέρκεια να… σκουπίσει τις επικοινωνιακές δράσεις που σκέφτεται να εκπονήσει το επιτελείο του Φρανσουά Ολάντ. Και να ανοίξει έτσι το δρόμο για το πολιτικό debate των δυο αντιπάλων, ώστε η Γαλλία να τους δει, να συγκρίνει και να επιλέξει.