Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Πέντε χρόνια χωρίς μαγνητικό τομογράφο το «ΑΧΕΠΑ»

Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ». Ο μαγνητικός τομογράφος παραμένει εκτός λειτουργίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Αποτέλεσμα είναι τόσο οι μικροί όσο και οι ενήλικες ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε μαγνητική να διακομίζονται αναγκαστικά με ασθενοφόρο σε άλλα νοσοκομεία, όπως «Παπαγεωργίου», «Παπανικολάου» και «Ιπποκράτειο».
 Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr


Το μηχάνημα που υπήρχε χάλασε εξαιτίας της παλαιότητάς του, αλλά μέχρι σήμερα εκκρεμεί η προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθειά του, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.
«Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και αφορά όλους τους ασθενείς. Ειδικά τα παιδάκια όμως πρέπει να διακομίζονται στο ‘Παπαγεωργίου’, το ‘Παπανικολάου’ και το ‘Ιπποκράτειο’. Φυσικά, κατά τη διακομιδή τους με ασθενοφόρο συνοδεύονται από γιατρό, γεγονός που σημαίνει ότι μένουν κενά στο νοσοκομείο, τα οποία οδηγούν σε καθυστερήσεις στις διαγνώσεις», εξηγεί στη «Μ» η διευθύντρια της Β’ παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ του «ΑΧΕΠΑ», Φανή Αθανασιάδου-Πιπεροπούλου.
Την ανάγκη προμήθειας ενός μαγνητικού τομογράφου στο νοσοκομείο επισημαίνει και ο διοικητής του «ΑΧΕΠΑ», Γιώργος Βέργουλας, και προσθέτει ότι γίνονται προσπάθειες να αγοραστεί το συγκεκριμένο μηχάνημα, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, αναφέρει ότι αλλαγή χρειάζεται και η γ’ κάμερα του νοσοκομείου, η οποία χρησιμοποιείται για σπινθηρογραφήματα και βρίσκεται στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής, καθώς έχει ξεπεράσει τα 15 χρόνια ζωής. Εδώ και σχεδόν τρία χρόνια το νοσοκομείο αναζητεί τρόπους ανανέωσής της, αλλά ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί είχε βγει άγονος.
«Πρόβλημα υπάρχει και με τον αξονικό τομογράφο, καθώς είναι μόνο ένας των 16 τομών και χρησιμοποιείται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Είναι ανεπαρκής για τις απεικονιστικές εξετάσεις που χρειάζονται και προσπαθούμε να προμηθευτούμε μέσω ΕΣΠΑ έναν πιο σύγχρονο, 128 τομών», τονίζει ο κ. Βέργουλας.

Χωρίς αξονικό ο «Άγιος Δημήτριος»
Στα... χαρτιά παραμένει και ο περίφημος αξονικός τομογράφος στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», με αποτέλεσμα όχι μόνο να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, αλλά και να σπαταλιούνται τουλάχιστον 200.000 ευρώ κάθε χρόνο για εξετάσεις εκτός νοσοκομείου.
Όπως εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Άγιο Δημήτριο», Δημήτρης Μαυρόπουλος, παρά τις προσπάθειες ο αξονικός δεν έχει έρθει. Αποτέλεσμα είναι να έρχεται επανδρωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να μεταφέρει τον ασθενή στο ‘Παπαγεωργίου’ ή το ‘Γεννηματάς’, με συνέπεια να χάνεται πολύτιμος χρόνος.
Παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια έγκρισης της προμήθειάς του με λίζινγκ. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή απέτυχε, ενώ, σύμφωνα με τον νέο διοικητή των νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «Άγιος Δημήτριος», Παύλο Παπαδόπουλο, εκκρεμεί η προμήθεια του αξονικού μέσω ΕΣΠΑ, με προκήρυξη ενιαίου διαγωνισμού από την ΥΠΕ.
Χωρίς μαγνητικό τομογράφο λειτουργεί και το «Γ. Γεννηματάς», καθώς ο διαγωνισμός προμήθειάς του θα γινόταν από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά τελικά μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας κι επρόκειτο να γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, αλλά δεν προχώρησε.

Στα χαρτιά ο στεφανιογράφος
«Αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί για το «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης η έλλειψη στεφανιογράφου. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στον... αέρα η τύχη εκατοντάδων ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα και φτάνουν στα εφημερεύοντα του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν άμεσα στεφανιογραφία, ούτε να υποβληθούν σε διαδερμική αγγειοπλαστική, ώστε να μη νεκρωθεί πλήρως το τμήμα της καρδιάς που έχει υποστεί έμφραγμα. Συνεπώς, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλο δημόσιο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό κέντρο.
«Η προμήθεια στεφανιογράφου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και ίσως χρειαστούν πάνω από οκτώ μήνες για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαδικασίες. Το κόστος του είναι 1.200.000 ευρώ», δηλώνει στη «Μ» ο διοικητής του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Χριστιανόπουλος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι δρομολογείται η προμήθεια και άλλων μηχανημάτων μέσω ΕΣΠΑ, μεταξύ των οποίων ένας αξονικός τομογράφος 64 τομών, ένας μαγνητικός τομογράφος αξίας 800.000 ευρώ, μία γ’ κάμερα, ένας μαστογράφος, υπέρηχοι και αναπνευστικά μηχανήματα.