Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΔΑΚΕ.Ι.Τ : Στην «εντατική» οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας

Η ακολουθούμενη πολιτική στοχοποίησης και φτωχοποίησης του εργατικού δυναμικού της χώρας δημιουργεί καθημερινά εστίες «εργασιακής ζούγκλας» σε όλο το φάσμα του Ιδιωτικού Τομέα.
Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις «τροϊκανές» επιταγές για μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους επιχειρούν να μετακυλήσουν βίαια τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αποκλειστικά και μόνο στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ιδιωτικής Υγείας, σε έναν τομέα που όλα τα προηγούμενα χρόνια εμφάνιζε τεράστια κερδοφορία, βιώνουν σήμερα μια ζοφερή πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς τους, που παραπέμπει κυριολεκτικά σε καθεστώς «γαλέρας».
Με πρόσχημα τις οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων και όχημα το εκβιαστικό δίλημμα της απόλυσης που είναι καθημερινό φαινόμενο, δεν ισοπεδώνονται μόνο τα «κεκτημένα» αλλά καταπατούνται και τα αυτονήτα...
Ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων παραμένει απλήρωτο για πολλούς μήνες, ακόμη και στα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα όπως η Euromedica και το Ερρίκος Ντυνάν ενώ οι καταναγκαστικές υπερωρίες «βαπτίζονται» ως εθελοντική εργασία...Ο 13ος και 14ος μισθός αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα του Ωνασείου, που δεν έχει καταβληθεί ακόμα το «δώρο» Χριστουγέννων.
Η κατάσταση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου είναι ακόμη πιο τραγική. Η μερική απασχόληση είναι πλέον κανόνας σε κάθε Ιδιωτική Κλινική και Νοσοκομείο ενώ η εκ περιτροπής εργασία εξαπλώνεται παντού σαν «επιδημία», με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των εργαζομένων να αμείβεται έναντι -όταν αμείβεται- με «φιλοδωρήματα ανέχειας» των 200 και 300 ευρώ.
Το καταστροφικό δίδυμο Λοβέρδου-Κουτρουμάνη μέσα από τις παλλινωδίες τους για τον ΕΟΠΥΥ και τις επιπρόσθετες καθυστερήσεις πληρωμών των Ταμείων δίνει τη «χαριστική βολή» στην Ιδιωτική Υγεία, που βαδίζει χέρι-χέρι με τη Δημόσια προς την οριστική απαξίωση. Στις 170 περίπου ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα 11.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και όλα αυτά με το πρόσχημα ότι δεν πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. δηλώνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους που δοκιμάζονται ενεργοποιώντας κάθε δυνατό μέσο για να ανατραπεί το εργασιακό ολοκαύτωμα που κάποιοι επιβουλεύονται. Το «κοινωνικό όραμα» της Υγείας όχι απλά ξεθωριάζει αλλά εξελίσσεται σε έναν εφιάλτη δίχως προηγούμενο για τους εργαζόμενους-λειτουργούς της.