Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αρχηγός σε ένα “κουρεμένο” ΠΑΣΟΚ

Τις τελευταίες ημέρες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εξελιχθεί σε κεντρικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής. Είναι το κατεξοχήν «πρόσωπο» του Μνημονίου, καθώς βρέθηκε στη δύσκολη θέση να πρέπει να υπερασπιστεί μέτρα με τα οποία κάθε άλλο παρά συμφωνεί η κοινωνία. Κι όλα αυτά, με φόντο τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ, και το γύρισμα σελίδας στην ηγεσία.

Ο αντιπρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης Παπαδήμου και Υπουργός Οικονομικών, προβάλλει πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου. Είχε άλλωστε αποκτήσει ευκρινές προβάδισμα από τη στιγμή που ο Ανδρέας Λοβέρδος αποφάσισε να βάλει… στο ράφι τις προσωπικές φιλοδοξίες του, και να συνταχθεί και πάλι μαζί του.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, το προβάδισμα Βενιζέλου έγινε… μονόδρομος, καθώς οι δυνητικοί αντίπαλοί του διαγράφηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης ήταν οι δυο επικρατέστεροι για να τον αντιμετωπίσουν, επιχειρώντας να εκφράσουν την παπανδρεϊκή πτέρυγα. Σήμερα… δεν ανήκουν καν στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Χρήστος Παπουτσής, που… παρέμεινε εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι μάλλον «ξεδοντιασμένος» πολιτικά. Πολλοί από τους βουλευτές που διεγράφησαν ήταν δυνητικοί υποστηρικτές και ψηφοφόροι του, ενώ τα δραματικά γεγονότα στο κέντρο των Αθηνών, ανέδειξαν τις πολιτικές ευθύνες του, ως αρμόδιου υπουργού, που «τσαλακώνουν» το προφίλ του.
Η ανάληψη της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ από τον Ευάγγελο Βενιζέλο λοιπόν, φαντάζει πλέον θέμα χρόνου. Μόνο που ο ηττημένος του 2007, δεν πρέπει να αισθάνεται και ιδιαίτερα άνετα, μιας και κατανοεί ότι καλείται εκ των πραγμάτων να κληρονομήσει ένα «κουρεμένο» ΠΑΣΟΚ. Όχι λόγω του Γιώργου Παπανδρέου. Αλλά λόγω του Μνημονίου.
Ένα Μνημόνιο, το οποίο αναφανδόν στηρίζει πλέον ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Έχοντας… αλλάξει ρόλους με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος πλέον κρατάει αποστάσεις, και επιχειρεί να εμφανιστεί ως «αντιεξουσιαστής».
Ο Υπουργός Οικονομικών γνωρίζει ότι η ήττα στις προσεχείς εκλογές θα είναι βαριά. Η προοπτική που τρομάζει ωστόσο, είναι να αποδειχτεί η ήττα στρατηγική. Και καθώς το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να… θυμίζει το Μνημόνιο, να αδυνατεί να ανακτήσει την ψυχική, ιδεολογική και πολιτική επαφή του, με κοινωνικά στρώματα που παραδοσιακά το στήριζαν, αλλά σήμερα του γυρίζουν επιδεικτικά την πλάτη.
Το δίδυμο Βενιζέλου-Λοβέρδου βέβαια, εκ των πραγμάτων θα φέρει νέο αέρα στο ΠΑΣΟΚ. Και θα επιχειρήσει να το ανανεώσει, επενδύοντας ταυτόχρονα στο επιχείρημα της «δύναμης ευθύνης». Μόνο που η συγκυρία είναι εντελώς διαφορετική. Και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και εξαιρετική υπομονή, για να καταστεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ πόλος έλξης για την κοινωνία. Για να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας.