Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ιδιώτες ελεγκτές στα δημόσια νοσοκομεία

Ιδιώτες ελεγκτές μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και τις υγειονομικές περιφέρειες όλης της χώρας. Στόχος τους είναι να παρέχουν υποστήριξη για την επίτευξη καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών πόρων, αλλά και των πληροφορικών συστημάτων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αυτό προβλέπεται από τον διαγωνισμό με τίτλο «Ανάπτυξη και βελτίωση συστημάτων οικονομικού προγραμματισμού και οικονομικής διαχείρισης νοσοκομείων με τη χρήση μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος», που κατακυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νικόλαο Πολύζο. Ο διαγωνισμός, σύμφωνα με το περιεχόμενο της σύμβασης που υπέγραψε κάθε μία από τις εταιρείες (ΣΟΛ, Planning Group, Διαδικασία ΑΕ, Ευρωσύμβουλοι, Ευρωτέκ, ICAP, Ευρωελεγκτική, European Profiles) με τον γενικό γραμματέα, οι ελεγκτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να παρακολουθούν στενά την οικονομική πορεία των εποπτευόμενων φορέων και υπηρεσιών, να καταρτίζουν προϋπολογισμούς και να δημοσιεύουν τους ισολογισμούς τους.
«Πρόκειται για μηχανισμό υποστήριξης για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των νοσοκομείων. Για τα νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ κατοχυρώθηκε στην εταιρεία Ευρωσύμβουλοι. Από τη σύμβαση προβλέπεται η υποστήριξη των νοσοκομείων με φυσική παρουσία 15 ατόμων για τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, εκ των οποίων έξι οικονομολόγοι κι έξι υπεύθυνοι πληροφορικής θα μπουν στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «ΑΧΕΠΑ», «Θεαγένειο», νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, νοσοκομείο Καβάλας και νοσοκομείο Σερρών, ενώ τρία άτομα στην ΥΠΕ», εξηγεί στη «Μ» ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Τσιτουρίδης.
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 654.517 ευρώ αφορούν την 4η ΥΠΕ και η διάρκειά του είναι 18 μήνες.