Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

“Εθνική συνεννόηση και με αυτοδυναμία”

REPORTER
Με μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανοίγει παράθυρο στο μέλλον, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι και μετά από μια αυτοδύναμη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που έρχονται, όπως δείχνουν και όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, το σημερινό κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επιδιώξει ευρύτερη εθνική συνεννόηση, στη βάση μιας κοινά αποδεκτής εθνικής ατζέντας, προκειμένου να ερμηνευτεί αυθεντικά η βούληση της κοινωνίας.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ξεκαθαρίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στην Α’ Αθηνών, και όχι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ενώ δίνει και απαντήσεις για το φλέγον θέμα της αύξησης ή όχι της στρατιωτικής θητείας.
Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση ή σκέψη, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να δρομολογηθούν νέες εξοπλιστικές παραγγελίες, λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. «Δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά ούτε και πρόθεση», σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρεται στην κρίση που κυριαρχεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό κράτος σε σχέση με αυτό που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα, εγγυητής του κοινωνικού συμβολαίου, και προστάτης ενός υπό αμφισβήτηση κόσμου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Αβραμόπουλου στη «Real News» έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάλι η χώρα είναι μπροστά στο δίλημμα μέτρα ή χρεοκοπία και οι πολίτες αναρωτιούνται πλέον, για το τι δεν πάει καλά, αλλά και το γιατί δεν πάει καλά.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η σωτηρία της πατρίδας μας δεν εναπόκειται στην λήψη νέων μέτρων, που οι πολίτες δεν μπορούν να σηκώσουν, αλλά στην άμεση σύναψη κοινωνικών συμμαχιών, που θα αποτρέψουν οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση για τον Έλληνα πολίτη. Παράλληλα, θα δώσουν λύσεις στα έντονα οικονομικά προβλήματα, που δεν μπορούν να περιμένουν. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το κλίμα βαρύ. Η εθνική συνεννόηση είναι ανώτερη αξία της Δημοκρατίας και σήμερα επιβάλλεται, για να βγει η χώρα μας από την κρίση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημα βέβαια είναι. Τι δυνατότητα έχει η Κυβέρνηση Παπαδήμου να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε ως αναπόφευκτη ανάγκη, η οποία δημιουργήθηκε από μια πολιτική που οδήγησε τη χώρα σε μεγάλα και κρίσιμα προβλήματα επιβίωσης. Η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε την υλοποίηση μιας πολιτικής που αποφασίσθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής τον Οκτώβριο του 2011. Με την έννοια αυτή, τόσο οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης όσο και οι αποφάσεις που λαμβάνονται τοποθετούνται στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει από τα κόμματα που τη στηρίζουν και ιδιαίτερα από την απόφαση των πολιτικών αρχηγών κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ν.Δ. εμφανίζεται να διαφωνεί με μια σειρά μέτρων καθοριστικής σημασίας. Τι δυνατότητες έχει να πιέσει, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης και ενδεχομένως την διαπραγμάτευση για το PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την καταβολή της επόμενης δόσης;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία έχει πολιτικές θέσεις, ορθολογικά επιχειρήματα και τεκμηριωμένες μελέτες. Είναι κατ’ εξοχήν η παράταξη που επιζητεί λύσεις από τη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας, διότι αύριο, με τις εκλογές, θα έχει την κύρια ευθύνη για τις τύχες της χώρας. Όσον αφορά ειδικότερα την οικονομική συνταγή, πρέπει να ληφθεί υπόψη, το λέω και παραπάνω, ότι η κοινωνία δεν έχει περιθώρια περαιτέρω οικονομικών αφαιμάξεων. Η ύφεση πρέπει να αναστραφεί, η ανεργία να περιορισθεί και να σταματήσει η συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία κινείται πλέον, σε επικίνδυνη φάση. Όσον αφορά το PSI και το νέο δάνειο, οι όροι με τους οποίους θα συναφθούν, πρέπει να εξασφαλίζουν όλα τα παραπάνω. Αυτό θα πρέπει να είναι το κέντρο της διαπραγμάτευσης. Και από αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το έργο της σημερινής κυβέρνησης και η πορεία προς τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά, εν όψει της νέας δανειακής σύμβασης, η Ν.Δ. θα ψηφίσει τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχω ήδη απαντήσει στο ερώτημά σας αυτό. Οι πολίτες πρέπει να είναι το κέντρο της διαπραγματευτικής μας ισχύος. Γι’ αυτό χρειάζεται νέα και νωπή εντολή, η οποία θα έχει και το χρονικό περιθώριο συζήτησης και εφαρμογής τους. Ελπίδα δική μου, αλλά και όλων μας, είναι να μην υπάρξει ανάγκη επιβολής νέων μέτρων, πριν ή μετά τις εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τόσο σημαντικός ο χρόνος των εκλογών λίγο πριν, λίγο μετά το Πάσχα;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο χρόνος των εκλογών γίνεται σημαντικός με τη σταδιακή εκπλήρωση των στόχων της παρούσας κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν πάντα ανοιχτοί στην εθνική συνεννόηση. Δεν το θέλησε όμως ειλικρινά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει και μέσα από αυτό το μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα εθνικής συνεργασίας, ανοίγει ο δρόμος για μία βαθιά και ειλικρινή εθνική συνεννόηση, με σφραγίδα της νέας πολιτικής, που προαναγγέλλει η Νέα Δημοκρατία από την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό και μετά την εκπλήρωση του σκοπού αυτής της κυβέρνησης, οι εκλογές θα λειτουργήσουν καταλυτικά στο να εγκαινιαστεί μια καινούργια εποχή για την κοινωνία, για τον τόπο μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, οι εκλογές κρύβουν και εκπλήξεις. Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να είναι το πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία; Δεν θα είναι αναπόφευκτες κάποιες συνεργασίες;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία, από την στιγμή που θα της ανατεθεί από τον ελληνικό λαό η διακυβέρνηση της χώρας, θα κάνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2009. Θα κινηθεί όχι με γνώμονα τη μισαλλοδοξία και το ρεβανσισμό, αλλά την εθνική συνεργασία και τη σύνθεση στη βάση μιας κοινά αποδεκτής εθνικής ατζέντας. Θα ερμηνευθεί έτσι αυθεντικά η βούληση της κοινωνίας, που συνιστά και κατεύθυνση την οποία μας δίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με άλλα λόγια, μου λέτε ότι η Νέα Δημοκρατία – έχει, δεν έχει αυτοδυναμία – θα επιδιώξει εθνική συνεννόηση.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μην έχετε καμία αμφιβολία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε υπέρμαχος των συνεργασιών. Το πείραμα Παπαδήμου σας δικαίωσε;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η συνεργασία και η συνεννόηση, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε τι που αφορά το σύνολο και επομένως, το συμφέρον της πατρίδας μας. Ειδικότερα σε περίοδο κρίσεων, όπως η σημερινή. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν από την πρώτη στιγμή είχε αναληφθεί ειλικρινής πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση. Δείτε πώς ενήργησαν οι πολιτικές δυνάμεις στην Ιταλία και την Ισπανία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ενδεχόμενο της αύξησης της στρατιωτικής θητείας, που έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό, δημιουργεί ανησυχία στους νέους ανθρώπους. Μπορεί, άραγε, μια κυβέρνηση συγκεκριμένου σκοπού ν’ αναλάβει αυτή τη δύσκολη απόφαση;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να το διευκρινίσω, για μία ακόμη φορά, ότι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες ημέρες για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας αφορά στις σχετικές μελέτες και εισηγήσεις, που έχουν ζητηθεί από τα Γενικά Επιτελεία των τριών κλάδων, για τη διασφάλιση της μαχητικής ικανότητας και αποδοτικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μπορώ να συναισθανθώ στον μέγιστο βαθμό την ανησυχία των νέων, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ούτε και να στερηθούν της δυνατότητας άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.
Για το θέμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση και όλα θα πρέπει να εξεταστούν στην ώρα τους. Να συνεκτιμηθούν, να αξιολογηθούν και να κριθούν με γνώμονα τις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φανταζόσαστε πριν μερικά χρόνια ότι στην Ελλάδα θα είχαμε συσσίτια και εξαθλιωμένους πολίτες;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η θητεία μου ως Δήμαρχος της πόλης των Αθηνών επί 8 χρόνια μου έδωσε την δυνατότητα, όχι μόνο να έλθω κοντά με ανήμπορους, φτωχούς και άστεγους συμπολίτες μας, αλλά και να προσπαθήσω, τότε, να δώσω λύσεις στις άμεσες ανάγκες τους, όπως η σίτιση και η στέγαση. Είναι χρέος όλων μας να δείξουμε έμπρακτα, ότι η πατρίδα μας και σέβεται και φροντίζει όλους τους ανθρώπους της, που δεν μπορούν να επιβιώσουν κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Και βέβαια, μέσα από την κρίση, να ξεπηδήσει μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία, στην οποία κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος του και όπου η αλληλεγγύη θα είναι το κύριο συστατικό της. Οι πολίτες δεν χρειάζονται ελεημοσύνη. Χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που τους καταξιώνουν στην κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είστε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, όπως ακούγεται;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Η παρουσία μου στην πολιτική περνάει πάντοτε από την έγκριση, τη στήριξη και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλα δείχνουν ότι στην Α΄ Αθηνών έχετε ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας. Στηρίζετε κάποιους από αυτούς; Ρωτάω, γιατί ενόψει των εκλογών άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν διάφορες φήμες.
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι, πρόκειται για φήμες. Από το 2004 που εκλέγομαι στην Α΄ Αθηνών, είναι γνωστό ότι ποτέ δεν ευνόησα αλλά ούτε και ευνοήθηκα από εκλεκτικές σχέσεις. Ο καθένας έχει τη δική του διαδρομή και πρέπει να βρίσκει το δρόμο ανοιχτό για να συναντηθεί με τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μία έντονη παραφιλολογία τον τελευταίο καιρό ότι, εν μέσω κρίσης, η χώρα μας πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά των περίφημων αεροσκαφών Eurofighters. Κατά πόσο, αυτή την περίοδο η χώρα μας μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά σε μια τέτοια στρατιωτική προμήθεια;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η αεροπορία συζητά από πολλά χρόνια την αγορά αεροσκαφών νέας γενιάς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, από διαφορετικές χώρες. Καμία απολύτως συζήτηση ή σκέψη υπάρχει , σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας, να προχωρήσει σε οποιαδήποτε σχετική παραγγελία, λόγω της οικονομικής κατάστασης. Δεν υπάρχουν ούτε χρήματα ούτε πρόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κρίση στην Ευρώπη σας δημιουργεί προβληματισμούς για την επόμενη ημέρα;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο επανατοποθετεί σε νέες βάσεις την παντοδυναμία των αγορών. Προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στα κράτη και τα πολιτικά τους συστήματα. Η εποχή της παγκοσμιοποίησης με το «λιγότερο κράτος», αφήνει τη θέση της σε ένα «διαφορετικό κράτος» από αυτό που έχουν γνωρίσει μέχρι σήμερα.
Πρέπει να ξανασκεφτούμε το ρόλο του κράτους. Να το επαναπροσδιορίσουμε. Το κράτος πρέπει να επενδύει στην ανάπτυξη και την καινοτομία. Να είναι εγγυητής ενός κοινωνικού συμβολαίου. Προστάτης ενός υπό αμφισβήτηση κόσμου. Κράτος δικαίου και δικαιοσύνης.
Αυτόν τον κρατικό μετασχηματισμό επαγγέλλεται μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και για την οποία έχουμε κάνει μια σοβαρή δουλειά.