Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο Χρυσοχοϊδης με βαθμό… αντιπροέδρου

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Από όλους τους δελφίνους που διεκδικούν την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και τα υπό
λοιπα κορυφαία στελέχη που επιθυμούν να διαδραματίσουν κεντρικούς ρόλους στο «ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας», όπως συνήθιζε να λέει ο Κώστας Λαλιώτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είναι εκείνος ο οποίος ενόχλησε περισσότερο από κάθε άλλον τον Οίκο των Παπανδρέου.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης αγκάλιασε εξαιρετικά σύντομα μια επιθετική ρητορική, που έβαλε ευθέως κατά του Γιώργου Παπανδρέου, όχι μονάχα σε πολιτικό, αλλά και σε αμιγώς προσωπικό επίπεδο. Μια κριτική που ενόχλησε, και προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη που μέχρι και σήμερα παραμένουν «γατζωμένα» στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι παρασκηνιακές ζυμώσεις των τελευταίων ημερών οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει συνάψει πολιτική συμμαχία για την επόμενη μέρα, με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Μόνο που φαίνεται ότι ο Υπουργός Υγείας θα είναι ο «εκλεκτός» και της παπανδρεϊκής πτέρυγας, για να κληρονομήσει το ΠΑΣΟΚ, επικρατώντας του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και όποιου άλλου διεκδικήσει το «δαχτυλίδι» της ηγεσίας.
Το σχήμα το οποίο διαμορφώνεται λοιπόν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ο Ανδρέας Λοβέρδος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης… αντιπρόεδρος; Γιατί όχι, σχολιάζουν με νόημα όσοι πιστεύουν ότι οι δυο τους μπορούν να φέρουν πολιτικό φρεσκάρισμα στο ΠΑΣΟΚ, και να επιταχύνουν την ανάκαμψη του Κινήματος.
Με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να αναλαμβάνει ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό του Κινήματος, σε ρόλο αντιπροέδρου-Γραμματέα. Όπως είχε ξεκινήσει να κάνει πριν από περίπου δέκα χρόνια, επί ηγεσίας Κώστα Σημίτη. Τότε βέβαια, δεν πρόλαβε, αφού η ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος από τον Γιώργο Παπανδρέου, άλλαξε τα πάντα. Σήμερα, θα έχει πιθανόν μια δεύτερη ευκαιρία.