Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Ο Κουβέλης σε ρόλο “3ης λύσης”

Η εμφάνιση της Δημοκρατικής Αριστεράς στο πολιτικό στερέωμα, έγινε την ίδια περίπου περίοδο με την ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αμφότεροι, ο Φώτης Κουβέλης και η Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησαν σε αυτόνομες πολιτικές πρωτοβουλίες, αφήνοντας πίσω τους τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, για ένα αβέβαιο πολιτικό μέλλον.
Ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη δεν δείχνει να τα καταφέρνει, καθώς η συρρικνωμένη εκλογική απήχηση της Δημοκρατικής Συμμαχίας μόλις και μετά βίας κινείται στα επίπεδα του 3%, που αποτελεί και το όριο για να εξασφαλίσει ένα κόμμα την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή του, ο Φώτης Κουβέλης και η Δημοκρατική Αριστερά εξελίσσονται σε παράγοντα επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων.
Η έρευνα της Public Issue, που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», φέρνει τη Δημοκρατική Αριστερά στην 3η θέση, οριακά πίσω από το ΠΑΣΟΚ (13,5% έναντι 14% του Κινήματος), πάνω από το ΚΚΕ και πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης εμφανίζεται στις περισσότερες έρευνες που διεξάγονται, ως ο δημοφιλέστερος Έλληνας πολιτικός αρχηγός, ενώ το κόμμα του εξελίσσεται σε… φιλικό λιμάνι για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που ιδεολογικά κινούνται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Και δεν επιθυμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα της μετάβασης στη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα του πολιτικού χώρου της Κεντροδεξιάς, ούτε όμως και να επιλέξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα ή τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν περισσότερο «σκληρά» χαρακτηριστικά από τη ΔΗΜΑΡ.
Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα του Φώτη Κουβέλη εξελίσσεται σε… εναλλακτική επιλογή για παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά πιθανό να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.
Όπως είναι ωστόσο το ίδιο πιθανό, οι ψηφοφόροι αυτοί να επαναπατριστούν μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον το Κίνημα έχει αλλάξει ηγεσία, και ο νέος αρχηγός δεν τους προκαλεί αρνητικές φορτίσεις.