Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ένα πραξικόπημα μας έλειπε

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Μπορεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβριο του 2008, οι Ηνωμένες Πολιτείες να επιδίδονται σε πολιτικές δημιουργικής εσωστρέφειας, κοιτάζοντας πρωτίστως το πώς θα καταφέρουν να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά μεγέθη τους, προκειμένου να υπερβούν μια βαθιά και δομική οικονομική κρίση
, που ποτέ δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να τους επηρεάσει τόσο πολύ, αυτή η πραγματικότητα ωστόσο δεν σημαίνει ότι… δεν ενδιαφέρονται για τις διεθνείς εξελίξεις.
Όταν μάλιστα μιλάμε για «ενδιαφέρον» της Ουάσινγκτον για τις γεωστρατηγικές εξελίξεις, εννοούμε φυσικά… παρέμβαση. Έως… καθορισμό των εξελίξεων αυτών. Κάτω από ένα τέτοιο πρίσμα, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να σταθεί κανείς στην είδηση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, και ανέφερε ότι αμερικανικά think tanks, στις εκθέσεις αποτύπωσης της διεθνούς πραγματικότητας, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βόρεια Κορέα.
Μετά τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ και τη διαδοχή του από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η απειρία του νέου ηγέτη της Βόρειας Κορέας θα τον οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε μια σειρά από συμβιβασμούς. Είτε με τα κορυφαία πολιτικά στελέχη του κόμματος, είτε με τον στρατό, είτε και τα δυο… συμβαλλόμενα μέρη.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τα αμερικανικά think tanks θεωρούν περίπου δεδομένο το πραξικόπημα, έστω και… βελούδινο. Υπό την έννοια ότι ο διάδοχος της δυναστείας των Κιμ, θα υποχρεωθεί να μοιραστεί την εξουσία, στην πλέον απρόβλεπτη, αν όχι επικίνδυνη χώρα του κόσμου. Να μοιραστεί την εξουσία, μέχρι να… ωριμάσει.