Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Η υπόθεση Εφραίμ παίρνει νέες διαστάσεις

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σε ανώτατο θρησκευτικό επίπεδο έφτασαν οι αντιδράσεις από τη Ρωσία για την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου κ. Εφραίμ, καθώς μετά τις αιτιάσεις που προηγήθηκαν, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος απέστειλε σήμερα μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εκφράζοντας στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα τους προβληματισμούς και την ανησυχία του για την υπόθεση.
«Δεν αμφισβητώ τη δικαιοδοσία των οργάνων της ελληνικής δικαιοσύνης και εκφράζω την ελπίδα για μια δίκαιη και αντικειμενική απόφαση στην υπόθεση, σχετικά με την περιουσία της μονής Βατοπεδίου» αναφέρει ο πατριάρχης Κύριλλος, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή διατελώ εν απορία λόγω της εφαρμογής της προφυλάκισης προ της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, επί της ουσίας, ενός μοναχού ο οποίος δεν αποτελεί απειλή για την κοινωνία και επανειλημμένως έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με την ανάκριση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας.
Στη συνέχεια του μηνύματός του, ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας απευθύνεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας την αποφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο θρησκευτικό συναίσθημα Ρώσων, Λευκορώσων, Ουκρανών, Μολδαβών και άλλων χωρών που ποιμαίνονται πνευματικά από τη Μόσχα, σχολιάζοντας αρνητικά το γεγονός ότι η απόφαση για την προφυλάκιση του κ. Εφραίμ ανακοινώθηκε πριν από τα Χριστούγεννα.