Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Το Ιράν “βάζει φωτιά” στην Αθήνα

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Το θερμόμετρο στα στενά του Ορμούζ έχει ανέβει επικίνδυνα. Με προφανές διακύβευμα το πετρέλαιο, κύρια οδός μεταφοράς του οποίου είναι το συγκεκριμένο σημείο της περιοχής, το Ιράν απειλεί με αποκλεισμό, στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και άλλες χώρες της Δύσης προχωρήσουν στην επιβολή εμπάργκο στην Τεχεράνη.
Η απειλή εμπάργκο είναι περίπου… μόνιμη τα τελευταία χρόνια, με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο αναπτύσσεται με διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, και την απαίτηση της Δύσης να εγκαταλείψει η Τεχεράνη τα σχέδιά της για εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από την πλευρά του, βλέπει στην εξώθηση των σχέσεών του με τη Δύση στα άκρα, μια χρήσιμη στρατηγική επιδίωξη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του Ιράν, λόγω της υπόγειας κόντρας του με τον θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Οι εξελίξεις στα στενά του Ορμούζ δεν αφήνουν ανεπηρέαστη ούτε την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας προμηθεύεται πετρέλαιο από την Τεχεράνη. Και ένα πιθανό εμπάργκο, θα έπληττε ευθέως την Αθήνα.