Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

- Ο Β. Βενιζέλος διορίζει διευθυντές χωρίς προσόντα!- Οι θέσεις της ΝΔ Θεσσαλονίκης για την κατάσταση που επικρατεί στο Δημόσιο.- Η θέση της ΝΔ για τις δηλώσεις Παπαγεωργόπουλου- Τι ειπώθηκε στη Συνέντευξη Τύπου.

Σε «στρατολόγηση» υποστηρικτών μέσω μίας ανεπίτρεπτης μεθόδευσης φαίνεται ότι προχωρεί ο υπουργός Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος, που, βάσει μίας περίεργης διάταξης του Νόμου 4002/2011- άρθρο 55, τοποθετώντας Διευθυντές και Προϊσταμένους σε όλες τις οικονομικές υπηρεσίες με μία απλή υπουργική απόφαση παρακάμπτοντας τα όσα προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας. Αποτέλεσμα της αδιαφανούς αυτής πρακτικής είναι να έχουν τοποθετηθεί σε σημαντικές οικονομικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης Τμηματάρχες- απόφοιτοι Λυκείου και να έχουν αποκλειστεί αξιόλογα στελέχη με μεταπτυχιακούς τίτλους και τεράστια εμπειρία.
Αυτό κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με τον Πρόεδρο της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα Θεσσαλονίκης Γιάννη Πάιδα. «Σε μία εποχή κρίσης στην οποία οι οικονομικές υπηρεσίες λόγω της αποστολής τους θα έπρεπε να στελεχώνονται από τους καλύτερους ο κ. Βενιζέλος προχωρά σε ένα σχηματισμό μηχανισμού προφανώς για να πετύχει προσωπικούς (ενόψει της εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ) και κομματικούς (ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών) στόχους», τόνισε ο κ. Τσάμης.
Ο Γιάννης Πάιδας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε όλες τις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, κάνοντας λόγο για εικόνα διάλυσης κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και των επιπτώσεων που έχουν οι επιθέσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Η προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, η εφεδρεία και οι απολύσεις, το νέο μισθολόγιο, οι φορολογικές επιβαρύνσεις και η διάλυση του συστήματος υγείας και πρόνοιας έχουν κυριολεκτικά διαλύσει κάθε έννοια κράτους, κάτι που έχει ευθεία επίπτωση στις υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι πολίτες», σημείωσε ο κ. Πάιδας (το κείμενο της εισήγησής του ακολουθεί).
Για τη συνεδρίαση της Διοικούσας
Η κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων βουλευτών είναι σε εξέλιξη και γενικά η ΝΔ προετοιμάζεται ώστε για μία ακόμη φορά να συμπεριλάβει αξιόλογα στελέχη της κοινωνίας και της παράταξης στους συνδυασμούς της. Στη συνεδρίαση που έγινε σήμερα τα μέλη της Δ.Ε. εξέτασαν κυρίως οργανωτικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου. Ήδη συγκροτείται η Γραμματεία των εκλογικών αντιπροσώπων και των Ετεροδημοτών, ενώ προετοιμάζονται και οι εκδηλώσεις των κομματικών οργανώσεων για την περίοδο μετά την Πρωτοχρονιά. Τότε θα ολοκληρωθεί και ο ευρύς εσωκομματικός διάλογος για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα της ΝΔ για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Αυτά τόνισε ο κ. Τσάμης όταν ρωτήθηκε για τη συνεδρίαση (την πρώτη υπό την Προεδρία του) της Διοικούσας Επιτροπής που έγινε το πρωί.
Για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του τ. Δημάρχου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της ΝΔ Θεσσαλονίκης σημείωσε:
«Τα όσα είπε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος (σε σχέση με το τελευταίο πόρισμα Τσεμπερά) είναι κρυστάλλινα. Η ΝΔ ζητά με επιμονή να ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση τάχιστα. Ο χρόνος που έχει παρέλθει από την αποκάλυψη (από τον ίδιο τον τότε Δήμαρχο Θεσσαλονίκης) της υπόθεσης της υπεξαίρεσης είναι εξαιρετικά μακρύς. Τέτοιες υποθέσεις, που αφορούν την ηθική ενός ανθρώπου και έχουν με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις θα πρέπει να διερευνώνται τάχιστα. Ευελπιστούμε ότι η διερεύνηση θα ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Ακολουθεί το κείμενο της εισήγησης του Γιάννη Πάιδα:
ΠΟΛΙΤΙΚΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Πορευόμαστε στην καταστροφή
Εθνικά στην πλήρη ανυποληψία.
Η Εθνική ανεξαρτησία της χώρας σε συνεχή παράδοση στις δυνάμεις κατοχής (ΔΝΤ – ΕΚΤ – κερδοσκόπων και τοκογλύφων)
Η λαϊκή κυριαρχία πλήρως αιχμαλωτισμένη με το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας παγωμένο και ανυπόληπτο αφού ακόμα και η κορυφαία εξουσία του πολιτεύματος μας, η Νομοθετική, ψηφίζει νόμους που εισηγείται ή εγκρίνει η Τρόικα, καθ’ υπέρβαση του Συντάγματος και της υφιστάμενη νομοθεσίας.
Οι πολιτικοί μας δείχνουν χαμηλό και αδύναμο ανάστημα που δεν μπορεί ούτε κατ’ ελάχιστο να ανταποκριθεί στις συνθήκες που ζούμε.
Η Κοινωνία με τα απανωτά μέτρα έχει χάσει τη συνοχή της, η μικρομεσαία κοινωνική τάξη που είναι και η μεγαλύτερη στη χώρα μας (γενικά σε όλο τον κόσμο), βρίσκεται πλέον σε κατάσταση φτώχειας και εξαθλίωσης.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα έκλεισαν οριστικά τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι άνεργοι να ξεπερνούν το 1.200.000 και γρήγορα, από ότι φαίνεται, θα ξεπεράσουν και το 1,5 εκατομμύριο.
Το χρέος της χώρας μεγεθύνεται συνεχώς, ήδη τα 300 δισ. ευρώ έγιναν σε δύο χρόνια 380 δισ. παρά την τάχα βοήθεια της Τρόικας και τα μέτρα περικοπής δαπανών (κοινωνικά – μισθοί – συντάξεις κτλ).
Η ύφεση στην οικονομία κρατάει γερά για 5 συνεχή χρόνια (πρωτοφανές σε ολόκληρη την Ευρώπη). Η φορολογία παίρνει διαστάσεις αγριότητας, με τους έμμεσους φόρους αλλά και τους άμεσους. Δυστυχώς μόνο για τους συνεπείς φορολογούμενους, αφού οι φοροκλοπές και η φοροδιαφυγή παραμένουν ανέγγιχτες.
Μετά από όλα αυτά η πολιτική των ερειπίων συνεχίζεται ΔΥΣΤΥΧΩΣ με μέτρα που διαλύουν το κράτος και φορτώνουν με δυσβάστακτα βάρη τους αποδινόμενους πολίτες,
1. Προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα:
Στέλνουν υποχρεωτικά εκτός υπηρεσίας τα πλέον έμπειρα και απαραίτητα στελέχη και εργατικά χέρια των Δημοσίων Υπηρεσιών. Επίσης προκλητικά και προβληματικά κρατούν για δύο χρόνια ομήρους, ανέργους μέχρι που να πάρουν σύνταξη και τους πληρώνουν με το 60% του βασικού τους μισθού. Δηλαδή μικρότερο και από το επίδομα ανεργίας.
2. Εφεδρεία – Απολύσεις
Με την αρρωστημένη εφεύρεση της εφεδρείας επιλέγουν να στείλουν στην ανεργία πάνω από 100.000 εργαζόμενους στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Η νέα παρέμβαση με το κλείσιμο του 30% των οργανικών μονάδων αφήνει εκτεθειμένους περίπου 120.000 εργαζόμενους. Η πολιτική άποψη του προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, που θα χάσουν τη θέση τους, ότι τάχα θα μεταχθούν σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες είναι προκλητικά ψευδής, αφού ήδη καταργήθηκαν οι 150.000 οργανικές θέσεις που ήταν κενές και συγχρόνως όποιος φεύγει ή διώχνεται από την οποία Δημόσια Υπηρεσία καταργείται αυτόματα η οργανική του θέση. Άραγε που θα βρεθούν πλέον οι θέσεις για μετάταξη;
Ακόμα με το χαρακτηριστικό μας ως κρατικοί υπάλληλοι, δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό μέτρο για την αυθαίρετη ή απόφαση δίωξης να μετακινηθεί οπουδήποτε στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε υπηρεσία οποιοδήποτε εργαζόμενοι αν κάποιοι, ελάχιστοι, αποφασιστεί να παραμείνουν στις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Η Διάλυση του κράτους με την σχεδιασμένη δρομολόγηση παραχώρησης πολλών Υπηρεσιών του δημοσίου (Υγείας – Παιδείας – Ασφάλειας – πυροσβεστικής – καθαριότητας κτλ), για να δοθούν περισσότερα στους τοκογλύφους. ¨Όμως το χειρότερο θα φανεί σε λίγο γιατί οι ιδιώτες πλέον, ως ιδιοκτήτες θα απαιτήσουν ανάλογη πληρωμή από τους πολίτες , για τις περιεχόμενες υπηρεσίες τους.
3. Νέο μισθολόγιο
Με τη δικαιολογία ότι το αίτημα των εργαζομένων για νέο – ενιαίο μισθολόγιο χωρίς εσωτερικές ανισσοροπίες, έκοψαν οριζόντια μισθούς και συντάξεις και τελικά εξομοίωσαν τους μισθούς με τους χειρότερους.
Αποτέλεσμα: Κάθε εργαζόμενος να απολέσει τουλάχιστον 5 μισθούς κατά έτος, σε σχέση με τις αποδοχές του το 2009.
Έτσι η φτώχεια πλέον δεν αφορά τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους.
4.Φορολογική επιβάρυνση.
Αφού ανέβασαν ακόμα και βασικά προϊόντα που είναι άμεσης ανάγκης για τη ζωή των ανθρώπων, σε φορολόγηση στο 23%, έσπευσαν να εξαφανίσουν και το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ που υπήρχε σε μισθωτή οικογένεια . Η μείωση του στα 5.000 ευρώ σημαίνει φορολογία ακόμη και για αυτόν που έχει εισόδημα 350 ευρώ το μήνα.
Φαίνεται όμως ότι η πλεονεξία των τοκογλύφων δεν ικανοποιήθηκε ούτε από τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, ούτε και από τη βάρβαρη φορολογία και για αυτό ετοιμάζουν το νέο βαρύτερο φορολογικό νόμο.
Εξάλλου το ότι ψηφίστηκαν στον προϋπολογισμό του 2012, 7δις ως έσοδα από περικοπές δαπανών, που αφορούν μισθούς, συντάξεις και φορολογία, δείχνει ότι έρχονται ακόμη χειρότερα από αυτό που τώρα αντιμετωπίζουμε.
5. Επικουρικά ταμεία
α) Ταμείο Πρόνοιας (εφάπαξ)
Το ταμείο σήμερα επεξεργάζεται τα εφάπαξ αυτών που έλαβαν σύνταξη το 2009.
Αυτή τη στιγμή η αναμονή των δικαιούχων, συνταξιούχων, εφάπαξ φθάνει τους 52.000.
Στην τελευταία συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας πήραμε τη μαύρη απάντηση ότι παίρνουν πίσω την υπόσχεση τους που θα έδινε στο ταμείο 800 εκατ. Ευρώ.
Έτσι το ταμείο μένει μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων που φθάνουν περίπου στα 400 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Για να καλύψει μόνο τις σημερινές του ανάγκες χρειάζεται τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
β) ΤΕΑΔΥ
Σήμερα φαίνεται ένα από τα πλέον ισχυρά ταμεία αφού έχει αποθεματικά που ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ. Δυστυχώς όμως με το κούρεμα των ομολόγων στα 50%, τα αποθεματικά του ταμείου θα μειωθούν στο ήμισυ και ακόμη περισσότερο η εξόφληση των ομολόγων που έχει στην κατοχή του θα γίνει μετά από 30 χρόνια!!!
Συγχρόνως επιχειρείται η ενοποίηση με άλλα 4 ταμεία (ένα από αυτά είναι και το ΙΚΑ) τα οποία έχουν προβλήματα επιβίωσης.
Η αναλογιστική μελέτη που ισχυρίζεται ότι έχει το Υπουργείο Εργασίας απαιτεί μείωση του μερίσματος κατά 32% προκειμένου να μην καταρρεύσει οικονομικά το ταμείο.
6. Υγεία – Περίθαλψη
Καταργείται ο ΟΠΑΔ και μας εντάσσουν στο ενιαίο ταμείο (ΕΟΠΥ). Ήδη μειώθηκαν οι προβλεπόμενες δαπάνες από 9 δις ευρώ σε 7 δις ευρώ.
Οι γιατροί διέκοψαν τις συμβάσεις αφού τους βάζουν αποζημίωση για κάθε επίσκεψη 10 ευρώ μεικτά – 8 καθαρά. Τα φαρμακεία σταμάτησαν να δέχονται συνταγές Δημοσίου. Οι αρνητικές λίστες φαρμάκων όλο και μεγαλώνουν και ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!!
7. Ξεπούλημα Δημοσίων Επιχειρήσεων
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ – ΕΛΠΕ – ΟΠΑΠ – ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ – ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ – Δρόμοι – Λιμάνια – Αεροδρόμιο κτλ.
Όλες οι κερδοφόρες επιχειρήσεις που δίνουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι συνέπειες είναι τραγικές:
α) Συμφωνήθηκε να εισπραχτούν περί τα 5 δις ευρώ (ψίχουλα για την αξία τους) και τα χρήματα όλα να δοθούν στους τοκογλύφους.
β) Να μειωθεί το εργατικό δυναμικό πάνω από το 50%. Άρα να χάσουν οι εργαζόμενοι γιατί κανείς δεν ξέρει πλέον ποιοι θα προσλαμβάνονται, χιλιάδες θέσεις εργασίας.
γ) Οι παρεχόμενες Υπηρεσίες θα κοστίζουν όσο απαιτούν οι νέοι ιδιοκτήτες και μιλάμε για ρεύμα, νερό κτλ
δ) Τα όποια έσοδα έχει σήμερα το Δημόσιο και είναι πάρα πολλά τελειώνουν από την ημέρα της πώλησης.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις δημόσιες υπηρεσίες στην Θεσσαλονίκη υπάρχει μια κάτω του μετρίου κατάσταση. Πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω πληθώρας συνταξιοδοτήσεων και εφεδρείας, το δε κλίμα μεταξύ υπαλλήλων βρίσκεται στο ναδίρ τόσο από πλευράς ψυχολογίας, όσο και από τις μεγάλες μισθολογικές απώλειες.
Στην παιδεία υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης και της δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου με αποτέλεσμα τα σχολικά συγκροτήματα να έχουν απλήρωτους λογαριασμούς σε ΔΕΗ, αέριο κτλ. Θέμα τίθεται και στην προμήθεια απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία των σχολείων, λόγω μη ύπαρξης πίστωσης από τους προμηθευτές.
Στην υγεία, την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία την γνωρίζετε. Απλά τριτοκοσμική. Από νοσηλευτικό προσωπικό και μόνο θα αναφερθώ στο ότι αυτήν τη στιγμή λείπουν από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης 500 περίπου νοσηλευτές. Στοιχεία από την Ε.Ν.Ε.
Στις υπηρεσίες των Δήμων με τα 2/μηνα και τα 8/μηνα δε λύνονται προβλήματα. Ανεκπαίδευτο προσωπικό με τις συνθήκες υγιεινής στο μηδέν. Οι υπηρεσίες καθαριότητας οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση.
Στο ΙΚΑ ουρές ατελείωτες λόγω μη ύπαρξης απαραίτητου αριθμού υπαλλήλων. Οι ελλείψεις αγγίζουν το 40%-50%.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν στερέψει λόγω εφεδρείας και σύνταξης από τα έμπειρα στελέχη της και υπάρχει πρόβλημα δυσλειτουργίας αυτών.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, του Υπουργείου Άμυνας (πολιτικό προσωπικό), εφορίες, τελωνεία βόρειας Ελλάδας.
Γιάννης Πάιδας
Πρόεδρος ΔΑΚΕ Δ/Τ