Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σαμαράς επιστρέφει στο “σπίτι του”

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου προέκυψε ως εθνική ανάγκη, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, και να γιατρευτούν οι πληγές που άνοιξε στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου, με την πρόθεση διενέργειας δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Ούτε προγραμματική συμφωνία υπήρξε, ούτε φυσικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση έκανε πίσω από τις θεμελιώδεις πολιτικές αρχές που διακηρύττει, με κυρίαρχη την πρόθεση αλλαγών στις πτυχές της δανειακής σύμβασης με την τρόικα που, όχι μόνον δεν οδηγούν την ελληνική οικονομία σε ανάκαμψη, αλλά επιβαρύνουν την ύφεση.
Σε αυτό το κυβερνητικό σχήμα, η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει μονάχα με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Παράλληλα ωστόσο, η συμμετοχή της έχει σημαντικό εθνικό συμβολισμό, καθώς στο υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρίσκονται οι δυο αντιπρόεδροί της. Ο Σταύρος Δήμας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχουν την πολιτική ευθύνη δυο νευραλγικών για τη χώρα τομέων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε την πύλη του Πενταγώνου, προκειμένου να ενημερωθεί από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία για την κατάσταση που επικρατεί στο στράτευμα, σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα εποχή.
Σήμερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέπτεται το υπουργείο Εξωτερικών, όπου θα ενημερωθεί από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Σταύρο Δήμα, για τις εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα.
Η επίσκεψη Σαμαρά στη Βασιλίσσης Σοφίας έχει επίσης έντονο συμβολισμό, καθώς ο σημερινός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1990-92, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Τότε, ήταν από τους νεώτερους επικεφαλείς της εθνικής διπλωματίας μιας χώρας, σε μια εποχή όπου η «γενιά των σαραντάρηδων» έδινε τη δική της μάχη για να έρθει στο προσκήνιο.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λοιπόν, επιστρέφει στα παλιά λημέρια του. Επιστρέφει σπίτι του. Σε έναν χώρο που γνωρίζει πολύ καλά. Και προσέρχεται εξίσου καλά πληροφορημένος.