Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

(Και) η Μέρκελ θέλει εκλογές στην Ελλάδα

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η… κοινή αλλά και η πολιτική λογική, υποδεικνύουν τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ως ευκταίες και από την πλευρά των δανειστών. Όχι των τεχνοκρατών της τρόικας, αλλά των πολιτικών προϊσταμένων τους, εκείνων που γνωρίζουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα, ή να πιστωθούν τα εύσημα για την κατάληξη της προσπάθειας ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.
Οι πρώτες σχετικές ενδείξεις, διαφάνηκαν από τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, τα προσκόμματα που ορθώνονται, και τις αποχωρήσεις μεγάλων funds. Που υπονοούν ότι αν δεν προκύψει στην Ελλάδα νέα κυβέρνηση, με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή, η υλοποίηση των όρων του PSI, επομένως και η εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ, που αναμένεται να περιλαμβάνει επαχθέστερα μέτρα σε σχέση με την πρώτη δανειακή σύμβαση, θα ανήκουν στη σφαίρα του απραγματοποίητου. Αν όχι… της φαντασίας.
Χθες, ήρθε ένας στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, ένας τεχνοκράτης που γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία της ευρωζώνης, για την ευημερία της οποίας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα, να επιβεβαιώσει εμμέσως ότι και το Βερολίνο επιθυμεί «πολιτική λύση» στην Αθήνα. Για να μην χάνεται χρόνος, σε έναν μαραθώνιο παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, με κεντρική στόχευση την υπέρβαση της υφεσιακής κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Ο Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ λοιπόν, επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσμπανκ, δήλωσε στη «Bild» ότι όσο δεν ξεκαθαρίζει προς τα πού πηγαίνουν τα πολιτικά πράγματα, η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα της παρέχονται συνεχώς δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια στήριξης.
Η παρέμβαση Μπόσμπαχ είναι μια ακόμη… άγαρμπη υπόδειξη προς την Ελλάδα, στον απόηχο των αναμενόμενα επώδυνων διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του Μνημονίου ΙΙ, επομένως και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τη νέα δανειακή σύμβαση.
Αποδεικνύει ωστόσο ότι και η Γερμανία κατανοεί ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει την ευχέρεια να δεσμεύσει την Ελλάδα και το μέλλον του τόπου. Πόσο μάλλον, την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τη λαϊκή νομιμοποίηση.