ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Η νέα εμπλοκή που παρουσιάστηκε απόψε το βράδυ, με την αναβολή του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, σε ένα φόντο διαλυτικών φαινομένων, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να αποχωρεί καταγγέλλοντας, και…
το μισό και παραπάνω ΠΑΣΟΚ να μην αποδέχεται την επιλογή του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη θέση του πρωθυπουργού, οδηγεί σε καινούρια, θεαματική ανατροπή.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, μπροστά στο νέο, διαφαινόμενο αδιέξοδο, και προκειμένου να μην καταρρεύσει το εγχείρημά στο «παρά ένα», επιχειρείται εκ νέου στροφή στην υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, μετά και από σχετικές παροτρύνσεις των Βρυξελλών.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η υποψηφιότητα του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν προχώρησε, λόγω εσωτερικών αναταράξεων και συσχετισμών στο ΠΑΣΟΚ. Μετά ωστόσο από την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να προωθήσει την υποψηφιότητα του Φίλιππου Πετσάλνικου, και το «αντάρτικο» του Γιώργου Καρατζαφέρη, το πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο.
Χωρίς φυσικά να αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν και αυτή τη φορά δεν βρεθούν «κοινοί τόποι» με τον Λουκά Παπαδήμο, να επιλεγεί ένα αμιγώς πολιτικό πρόσωπο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή μάλιστα που ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι την ευθύνη της πρωτοβουλίας την έχει η Ιπποκράτους.
Ένα τέτοιο πολιτικό πρόσωπο, θα μπορούσε να είναι είτε ο σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, είτε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Βάσω Παπανδρέου.
Η τελευταία μάλιστα συγκεντρώνει δυο συγκριτικά πλεονεκτήματα: Ως πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει διακριτή και αναγνωρίσιμη προσωπικότητα για τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Παράλληλα, διατήρησε μια αξιοπρεπή στάση διακριτικών αποστάσεων απέναντι στο Μνημόνιο, γεγονός που ενίσχυσε τη δημοφιλία, επομένως και την αποδοχή της.