Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

“Θύελλα” για Πετσάλνικο-αποχώρηση Καρατζαφέρη

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ
Κάποιοι πίστεψαν το μεσημέρι, ότι το εθνικό αδιέξοδο με τις ατελείωτες ζυμώσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία για την επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της νέας, κυβέρνησης συνεργασίας, είχε happy end.
Με τον σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο να διαδέχεται τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο διάγγελμά του, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε αναφορά σε «θεσμική επιλογή», που φωτογράφιζε ουσιαστικά τον Φίλιππο Πετσάλνικο, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ωστόσο ξέσπασε ένας μικρός «Ανένδοτος», με ικανό αριθμό κορυφαίων στελεχών και βουλευτών να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πρόσωπο του Προέδρου της Βουλής.
Οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν κατέστη εφικτό. Έτσι, ακόμη και τη στιγμή που ο απερχόμενος Πρωθυπουργός προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, οι φωνές αμφισβήτησης της επιλογής Πετσάλνικου ήταν πολύ έντονες.
Ενδεικτική ήταν η αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη, σε οργίλο ύφος, και χωρίς ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να συναντηθεί με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Γιώργος Καρατζαφέρης αποκάλυψε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρέμειναν να περιμένουν στον προθάλαμο, τη στιγμή που ο Κάρολος Παπούλιας, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλούσαν σε ένα γραφείο.
Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού μάλιστα, επανέφερε την πρότασή του για να επιλεγεί ο Λουκάς Παπαδήμος ως πρωθυπουργός.