Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η αποκατάσταση του εθνικού κύρους

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Σ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΣ
Εκεί που φθάσαμε προτιμότερες είναι οι εκλογές. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Ο Πρωθυπουργός παραιτείται. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμφωνεί στην υπογραφή της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου 2011.
Σε αυτή συμφωνούν ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και οι πολιτικές δυνάμεις του κ. Κουβέλη και της κας Μπακογιάννη. Έχουμε δηλαδή μία δεδηλωμένη με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 180 ψήφους, που το ΠΑΣΟΚ ζήτησε. Κακώς βέβαια η απαίτηση αυτή της ενισχυμένης πλειοψηφίας, στο μέτρο που το πρώτο μνημόνιο, που ήταν η «καταστατική συμφωνία» ένταξης της Ελλάδος στο μηχανισμό στήριξης, ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία.
Έγκυροι νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι η ενισχυμένη πλειοψηφία κατά το Σύνταγμα, απαιτείται μόνο για διεθνείς συμφωνίες εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως αυτή της ένταξης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως δέκατο μέλος.
Συνεπώς, από τη στιγμή που η εξέλιξη της κυβερνητικής συνεργασίας διασφαλίζει την υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης, θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές άμεσα, ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο. Ούτως ή άλλως, όπως διαμορφώνεται τη στιγμή αυτή η κατάσταση, δεν πρόκειται για κυβέρνηση «μακράς πνοής» αλλά για ένα κυβερνητικό σχήμα κρούσης, έκτακτου χαρακτήρα, που καλείται να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου και από τις οποίες δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε.
Μπορούμε όμως, να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδος, την εμπιστοσύνη με τους εταίρους μας, οπότε, μετά τις εκλογές, να διαπραγματευτούμε ορισμένα σημεία της συμφωνίας Παπανδρέου, με κύριο άξονα, την ανάπτυξη, τη ρευστότητα και την άμεση ελάφρυνση των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων. Απλά πράγματα που μπορούσαν να είχαν γίνει έγκαιρα, από την αρχή.
Η νέα κυβέρνηση, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους, θα κληθεί να ξαναβάλει, σε χρόνους εξπρές, την Ελλάδα στις γραμμές και να οδηγήσει τη χώρα, το συντομότερο δυνατόν, σε εκλογές για να μιλήσει ο λαός.