Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο Σάντος… δεν είναι Ρεχάγκελ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Φερνάντο Σάντος δεν φαίνεται να ακολουθεί την πεπατημένη του προκατόχου του. Οι κλίσεις παιχτών στην εθνική Ελλάδας
 έχουν να κάνουν με το κατά πόσο κάποιος ποδοσφαιριστής είναι σε φόρμα ή όχι. Ο Πορτογάλος με αυτή την επιλογή κάνει καλό και στο εγχώριο πρωτάθλημα, αφού έχει περάσει το μήνυμα και όλοι καλούνται να είναι βελτιωμένοι και συγκεντρωμένοι μιας και το μάτι του κόουτς τους παρακολουθεί!
Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν πλέον το κίνητρο να είναι πάντα στην …πρίζα! Η εθνική δεν αποτελεί πλέον ‘γκέτο’ και το βλέπουν όλοι. Η πόρτα της ενδεκάδας είναι ένα άλλο ζήτημα και χρειάζεται πλην όλων των άλλων και την απαραίτητη χημεία. Οι νεοκληθέντες πρέπει να δουλέψουν σκληρά και να υιοθετήσουν την φιλοσοφία του Σάντος, πριν παραλάβουν την φανέλα βασικού.
Τα επόμενα φιλικά ωστόσο, αποτελούν ένα πρώτης τάξεως δείγμα για αυτούς που θα πάρουν την ευκαιρία. Η απευθείας πρόκριση της Ελλάδας στο Euro 2012, λύνει τα χέρια του τεχνικού επιτελείου για δοκιμές και πειράματα. Ο Χολέμπας, ο Θεοδωρίδης, ο Γιαννούλης και ο Καπίνο μένει να πείσουν στις προπονήσεις του Αγ.Κοσμά ότι δίκαια επιλέχθηκαν και άξια βρίσκονται με τους υπόλοιπους διεθνείς. Επειδή όμως τα αποτελέσματα των φιλικών προσμετρούνται στην βαθμολογία των ομάδων στη FIFA και στην UEFA, οι αγώνες αυτοί είναι σημαντικοί. Οπότε να μην έχουν όλοι την προσδοκία να παίξουν. Το γεγονός ότι βρίσκονται στην εθνική δείχνει ότι υπολογίζονται. Αρκούν έστω και λίγα λεπτά συμμετοχής για να μπορέσουν να αφήσουν τις εντυπώσεις και τα συμπεράσματα στον προπονητή τους.
Χωρίς να θέλω να αφορίσω την νοοτροπία του Ρεχάγκελ, που τα αποτελέσματα, και μόνο, των δικαιώνουν, η τακτική του Σάντος έχει περισσότερα πλεονεκτήματα. Τόσο για το επίπεδο της Superleague όσο και για την εκμετάλευση-αξιοποίηση των νεαρών Ελλήνων παιχτών. Φτάνουμε, ευτυχώς, πάλι στο σημείο εκείνο που η φανέλα με το εθνόσημο αποτελεί τιμή και δόξα εκτός από προβολή, προώθηση και διαφήμιση ‘προϊόντων’ για πώληση, δηλαδή μεταγραφή στο εξωτερικό!