Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

“Κλείδωσε” (;) ο Πετσάλνικος

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Για τις 18.00 το απόγευμα ορίστηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον Γιώργο Παπανδρέου, όπου όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθεί το όνομα του νέου πρωθυπουργού,
 με «κλειδωμένη», σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τη θεσμική επιλογή του σημερινού Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου. Το όνομα του κ. Πετσάλνικου είναι το 3ο που ακούγεται σήμερα ως «φαβορί», ενδεικτικό της σύγχυσης που επέφερε όλη αυτή η διαδικασία στο πολιτικό σκηνικό. Είχαν προηγηθεί, νωρίς το πρωί η υποψηφιότητα του προέδρου του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Βασίλη Σκουρή, και λίγο αργότερα του επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Ιωάννη Κουκιάδη. Φαίνεται ωστόσο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς κατέληξαν στην επιλογή του σημερινού Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, με μοναδική, κατά φαινόμενα, εναλλακτική λύση τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, η υποψηφιότητα του οποίου υπηρετούσε την ανάγκη να δοθεί «βαρύ» πολιτικό περιεχόμενο στη θέση του επικεφαλής αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Το σημερινό θρίλερ ήρθε να διαδεχθεί αντίστοιχη… αναστάτωση των προηγούμενων ημερών, όταν, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, ως «φαβορί» για το αξίωμα του Πρωθυπουργού εμφανίστηκαν διαδοχικά: Ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ενώ, κατά τις ζυμώσεις της χθεσινής ημέρας, ακούστηκαν τα ονόματα του Απόστολου Κακλαμάνη, της Βάσως Παπανδρέου και του Βασίλη Ράπανου.