Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε η κόρη του Στάλιν

Στις ΗΠΑ έφυγε από τη ζωή η Σβετλάνα Αλληλούγεβα – κόρη του Ιωσήφ Στάλιν. Συγκεκριμένα πέθανε από καρκίνο σε γηροκομείο στην πόλη Ρίτσλαντ της πολιτείας Γουισκόνσιν (Wisconsin) σε ηλικία χρονών 85 χρονών.
Η Λάνα Πίτερς – αυτό ήταν το αμερικανικό όνομά της – είχε πεθάνει από τις 22 Νοεμβρίου, όμως οι αρχές της Πολιτείας ολόκληρη βδομάδα δεν ανακοίνωσαν την είδηση. Ο τοπικός τύπος εξήγησε ότι προσπαθούσε να αποφύγει τη δημοσιότητα, γι΄αυτό ο θάνατος πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Στο δημαρχείο γενικά εκπλάγηκαν όταν έμαθαν ότι η κόρη του Στάλιν ως τον τελευταίο καιρό ζούσε στην πόλη τους.
Η Σβετλάνα ήταν η μοναδική κόρη του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν και της Ναντέζντας Αλληλούγεβα. Δεκατέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της για πρώτη φορά στη ζωή πήρε άδεια να μεταβεί στο εξωτερικό – στην Ινδία, προκειμένου να σκορπίσει πάνω από τον ποταμό Γάγγη την τέφρα του Μπράτζες Σινγκχ. Σε ορισμένες συνεντεύξεις τον ονόμαζε άντρα της. Όπως λένε, εκεί η Σβετλάνα Αλληλούγεβα αμέσως δήλωσε ότι επιθυμεί να πάρει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Αυτό τότε αποτέλεσε παγκόσμια έκπληξη. Πάντως η ίδια η Σβετλάνα Αλληλούγεβα έλεγε ότι η απόφαση να πάει στην Πρεσβεία των ΗΠΑ ήταν απρόσμενη και για εκείνη την ίδια.
Η προσωπική ζωή της Σβετλάνας, όπως λέει η εμπειρογνώμονας του Ινστιτούτου ΜΓΚΙΜΟ Αντρέι Ζούμποφ, ήταν πολύ δύσκολη και σε σημαντικό βαθμό τραγική.
- Η Αλληλούγεβα ήταν άνθρωπος, γενικά, τραγικής τύχης. Όπως τραγική είναι η τύχη των παιδιών και των οικείων των απάνθρωπων και αιμοβόρων τυράννων. Ακριβώς τέτοιος ήταν ο Στάλιν. Ουσιαστικά μπροστά στα μάτια της Σβετλάνας αυτοκτόνησε η μάνα της – Ναντέζντα Αλληλούγεβα. Η Σβετλάνα έζησε την τραγωδία του διαζυγίου με τον αγαπημένο της άνδρα, με τον οποίο ήθελε να παντρευτεί, το σκηνοθέτη του κινηματογράφου Κάπλερ. Μετά την ανάγκασαν να χωρίσει από τον άντρα της, φοιτητή του ΜΓΚΙΜΟ Μορόζοφ, για το λόγο ότι ήταν Εβραίος. Γενικά ο Στάλιν αγανακτούσε για το ότι οι εκλεκτοί της Σβετλάνας – και ο πρώτος, και ο δεύτερος – ήταν Εβραίοι. Και της έλεγε απροκάλυπτα: «Δεν μπορούσες να βρεις Ρώσο;» Και τελικά της βρήκε ο ίδιος Ρώσο – τον Γιούρι Ζντάνοφ, γιο του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Αντρέι Ζντάνοφ. Η ίδια δεν τον αγαπούσε και δεν ήθελε να ζήσει μαζί του.
Μετά τη μετανάστευση από τη Σοβιετική Ένωση η Αλληλούγεβα ζούσε σε μοναστήρι στην Ελβετία, σε γηροκομεία στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Το 1970 παντρεύτηκε επίσημα τρίτη φορά – τον αρχιτέκτονα Ουίλιαμ Πίτερς, με τον οποίο έκαναν μιά κόρη την Όλγα. Σε δυο χρόνια οι σύζυγοι χώρισαν, όμως η Αλληλούγεβα άφησε το όνομα Λάνα Πίτερς. Το 1984 η μητέρα με την κόρη απρόσμενα για όλους επέστρεψε στη Σοβιετική Ένωση. Και σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα επίσης απρόσμενα δήλωσε ότι στη Δύση «ούτε μιά μέρα δεν ήταν ελεύθερη». Της παραχώρησαν ιθαγένεια. Έζησε στη Μόσχα και στη Γεωργία στη γενέτειρα του πατέρα της – περίπου δυο χρόνια, όμως δεν βρήκε αλληλοκατανόηση από μέρους των κρατικών αρχών και των πρώην φίλων της. Το 1986 έστειλε γράμμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΣΕ με την παράκληση να της επιτραπεί να μεταβεί στο εξωτερικό. Μετά από προσωπική επέμβαση του Γεν. Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της επιτράπηκε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου, η Αλληλούγεβα διατήρησε τη διπλή υπηκοότητα – της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Η Σβετλάνα Αλληλούγεβα έγραψε μερικά απομνημονεύματα για τον πατέρα της και τη ζωή στο Κρεμλίνο. Τα «Είκοσι γράμματα σ΄ ένα φίλο» («Twenty Letters to a Friend») έγιναν παγκόσμιο μπεστ σέλλερ.
"Η φωνή της Ρωσίας"