Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο Λοβέρδου για τη διαδοχή


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Λίγοι αμφιβάλλουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απέχει πλέον μακράν από την περίοδο κατά την οποία μπορούσε να τον συναντήσει κανείς μαχητικά απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου.
Δεν υποστηρίζει κανείς ότι έχει ταυτιστεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, είναι όμως αλήθεια ότι κατάφερε να βρει έναν κώδικα επικοινωνίας μαζί του, που του επιτρέπει να κινείται με περίσσευμα άνεσης και ευχέρειας στη μάχη για τη διαδοχή.
Μια καινούρια πραγματικότητα, τα οφέλη της οποίας πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει… εκρηκτική δημοφιλία, και εμφανίζεται ανεπηρέαστος από τη γενικότερη διάθεση της κοινωνίας να βάλει… στο ράφι το ΠΑΣΟΚ, μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Υγείας διατηρεί επαρκή αυτονομία, που να του επιτρέπει να διαμορφώνει σκηνικό «ιστορικών ρήξεων». Γνωρίζει άλλωστε καλά, ότι μονάχα αν έρθει σε ρήξη με το παλαιό που φεύγει, θα καταφέρει ο ίδιος να εκφράσει το καινούριο που έρχεται.
Έτσι, με το άρθρο το οποίο υπογράφει σήμερα στα «Νέα», στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που άνοιξε η εφημερίδα του Συγκροτήματος Λαμπράκη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς, ο Ανδρέας Λοβέρδος στέλνει ένα πολιτικό τελεσίγραφο στον Γιώργο Παπανδρέου.
Με τακτ, και χωρίς να μειώνει τον επί επταετία Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος τον προτρέπει εμμέσως να πάρει πρωτοβουλίες το ταχύτερο δυνατό, ώστε να υπάρξει εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση του Κινήματος. Όχι από το κλειστό σώμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Εθνικού Συμβουλίου ή ακόμη και ενός διευρυμένου Συνεδρίου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος θέλει εκλογή από τη βάση. Και επισημαίνει με νόημα ότι η εκλογή αυτή θα πρέπει να γίνει πριν από την επερχόμενη βουλευτική αναμέτρηση, ώστε να έχει το ΠΑΣΟΚ ρεαλιστικές προσδοκίες ανάκαμψης, ή έστω περιορισμού της διαφαινόμενης βαριάς ήττας. Μήνυμα εστάλη.