Θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Holiday Inn, στη Θεσσαλονίκη, από 10-11 Δεκεμβρίου 2011. Διοργάνωση: Στάση Ζωής.
Η «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ» στα πλαίσια της Δημιουργίας, Εφαρμογής και Υλοποίησης Ανθρωπιστικών Δράσεων και Προγραμμάτων θέτει σε εφαρμογή την πραγματοποίηση μιας σειράς Διημερίδων και Σεμιναρίων για την επιμόρφωση σε Αγροτικές Δραστηριότητες και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικά της Νέας Γενιάς.
Σκοπός είναι η στήριξη και η ανάπτυξη εναλλακτικών οικονομικών δραστηριοτήτων συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη της υπαίθρου και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της εσωτερικής μετανάστευσης και της γήρανσης του πληθυσμού που πλήττουν τις περιοχές της πατρίδος μας.
Οι Διημερίδες υπόσχονται να δώσουν στους εκπαιδευόμενους όλες εκείνες τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτούνται προκειμένου να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιουσιακά στοιχεία (κτήματα) τα οποία βρίσκονται σε αδράνεια για την συμπλήρωση του εισοδήματός τους. Κάποιες καλλιέργειες θα χρειασθεί ν’ αντικατασταθούν με άλλες, ενώ οι τιμές ορισμένων προϊόντων θα μειωθούν αισθητά.
Βασικοί ομιλητές θα είναι οι:
Κος Γιώργος Ζερβάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας.
Κα Γιδαράκου Μαρία, Αρχιτέκτων Τοπίου – Γεωπόνος, Διδάκτωρ Γ.Π.Θ.
Κος Παρασκευαίδης Φώτης, Πρότυπη Μονάδα επεξεργασίας, Τυποποίησης και Εμπορίας Άγριων Μανιταριών «ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ».
Κα Βέργου Δήμητρα, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, Προϊσταμένη Φυσικής Αγωγής της Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10 Δεκεμβρίου 2011:
09.45-10.30 Προσέλευση – Εγγραφές.
10.30-10.45 Καλωσόρισμα, Σκοπός της Διημερίδας και της «ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ».
10.45-11.00 Χαιρετισμοί.
11.00-11.45 Γεώργιος Ζερβάκης, Εισαγωγή στη Μυκητολογία: Στοιχεία βιολογίας και οικολογίας. Ταξινόμηση και βιοποικιλότητα μυκήτων.
11.45–12.45 Γεώργιος Ζερβάκης, Αρχές Συλλογής και ταυτοποίησης αυτοφυών Μανιταριών.
12.45–13.15 Διάλειμμα Καφέ.
13.15–14.15 Γεώργιος Ζερβάκης, Καλλιεργούμενα μανιτάρια: Ενδεικτικά σχήματα εντατικής και εκτατικής εκμετάλλευσης.
14.15–14.30 Ερωτήσεις.
14.30–15.30 Γεώργιος Ζερβάκης, Φαρμακευτικά Μανιτάρια και βιοτεχνολογικές εφαρμογές επιλεγμένων ειδών μανιταριών.
15.30–15.45 Ερωτήσεις.
15.45–16.15 Διάλειμμα.
16.15–17.15 Μαρία Γιδαράκου, Τι είναι οι τρούφες; Οι ποικιλίες της τρούφας (γένη, είδη, κλπ), Εμπορεύσιμα είδη, Η καλλιέργεια της τρούφας, Εκτίμηση της καταλληλότητας του χωραφιού, Επιλογή είδους μύκητα και φυτού ξενιστή, Η φύτευση, Τα στάδια της καλλιέργειας, Φυσικοχημικές αναλύσεις εδάφους, Προϊόντα Τρούφας, Χρήσεις, Η συλλογή, Τρουφόσκυλα.
17.15–18.15 Φώτης Παρασκευαίδης, Επεξεργασία – τυποποίηση, τρόποι αποξήρανσης και Συντήρησης, Συμβολή των μανιταριών στην παραγωγή νέων πρωτοποριακών προϊόντων.
18.15-19.15 Δήμητρα Βέργου, Γαστρονομία και Συνταγές.
11 Δεκεμβρίου 2011:
Άσκηση Πεδίου
Ώρα Αναχώρησης: 9.15 π.μ. με τουριστικό πούλμαν.
Τόπος Συγκέντρωσης: Ξενοδοχείο Holiday Inn Θεσσαλονίκη.
Θα πραγματοποιήσουμε Εξόρμηση στην Ύπαιθρο 7 χλμ. Έξω από την Κατερίνη με την κ. Τζιάτζιου Ελευθερία (Τεχνική Σύμβουλος καλλιέργειας τρούφας - κυνηγός) προς επίδειξη εντοπισμού και συλλογής ανεύρεση άγριας τρούφας με τα ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα.
Επιστροφή στην Θεσσαλονίκη.
Η Διημερίδα έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα πιστοποιητικά Συμμετοχής αποστέλλονται ταχυδρομικώς περίπου 10 ημέρες μετά την παρακολούθηση της Διημερίδας στην Διεύθυνση που μας έχετε δηλώσει.
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να στείλουν την αίτηση συμμετοχής συμπληρωμένη με e-mail efizissi@stasi-zois.gr ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-9889877, 210-9819384 ώστε να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
agrotipos