Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ο Γιούνκερ (θέλει να) μπλοκάρει την επαναδιαπραγμάτευση

ΡΩΜΥΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Εφόσον η πληροφόρηση της σημερινής «Καθημερινή» είναι σωστή, και μάλλον… είναι, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει να διαδραματίσει τον ρόλο του «κακού», στην υπόθεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου: Ό, τι… έχει μείνει δηλαδή από το Μνημόνιο Ι και το Μεσοπρόθεσμο, αλλά κυρίως ό, τι θα συνεπάγεται το Μνημόνιο ΙΙ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup λοιπόν φαίνεται ότι θα αποστείλει απαντητικές επιστολές στον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιώργο Καρατζαφέρη, εξηγώντας τους πως βλέπει η Ευρώπη τις έγγραφες δεσμεύσεις που τους ζητήθηκε και έστειλαν, προκειμένου να εκταμιευτεί η 6η δόση του πρώτου δανείου.
Στην ουσία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναλαμβάνει να… ερμηνεύσει τι εννοούν με τις επιστολές τους ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του. Ουσιαστικά δηλαδή, θα προσπαθήσει να στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια αλλαγών των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα. Ένα μήνυμα το οποίο θα έχει ως βασικό αποδέκτη τον Αντώνη Σαμαρά, που έμεινε ως το τελευταίο ανάχωμα προσδοκίας αλλαγών, σε μια οικονομική πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας.