Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Σε κατάσταση πολιορκίας από 7.000 τόνους σκουπιδιών

Ακόμη και σε κεντρικές οδούς της Θεσσαλονίκης η κυκλοφορία πεζών είναι σχεδόν αδύνατη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Πολιορκημένοι από χιλιάδες τόνους σκουπιδιών παραμένουν για δεύτερη εβδομάδα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, με την κατάσταση να κρίνεται άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αφού έχει ξεφύγει πια από κάθε έλεγχο. Τα απορρίμματα, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν πλέον τους 7.000 τόνους, σχηματίζουν βουνά στα πεζοδρόμια.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Μπακέλας, παρήγγειλε χτες προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση με τα σκουπίδια σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, ο οποίος και θα διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της υποβάθμισης περιβάλλοντος και της παράβασης καθήκοντος αιρετών, καθώς και αν έχουν ακολουθηθεί οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις.
Από την άλλη, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, μέλη της ΠΟΕ ΟΤΑ, δείχνουν να σκληραίνουν τη στάση τους και συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα για να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Στο κενό η επιστράτευση

Την ίδια ώρα, ακόμη και η πολιτική επιστράτευση που ισχύει από χτες και για τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Καλαμαριάς) δε φαίνεται να αποτελεί λύση, καθώς όπως αποδεικνύεται αποτελεί μέτρο περισσότερο επικοινωνιακό, παρά αποτελεσματικό. Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα από μόνη της, στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς, αφού από χτες ακόμη και το κτίριο της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που είναι αρμόδια να συγκεντρώσει τα στοιχεία των εργαζομένων από τους δήμους και μετά να τα αποστείλει στην Αστυνομία, έχει καταληφθεί από εργαζόμενους!
Χτες το πρωί οι αρμόδιοι από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρόλαβαν να στείλουν στους δήμους έγγραφο με το οποίο τους ζητούν στοιχεία των εργαζομένων στην Καθαριότητα (οδηγών και υπολοίπων) που θα κληθούν για επιστράτευση και των οχημάτων, αλλά σήμερα κανείς δε θα είναι στην περιφέρεια για να παραλάβει τις απαντήσεις των δήμων.

Σε τραγικό σημείο

Περισσότεροι από 3.500 τόνοι σκουπιδιών υπολογίζεται ότι βρίσκονται στους δρόμους του δήμου Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, ο δήμος δείχνει τη δέουσα ευαισθησία στον αγώνα των εργαζομένων. «Δε γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τραγικό σημείο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι οι 470 συμβασιούχοι που εργάζονται στο σάρωμα των δρόμων να τοποθετούν μεγάλες μαύρες σακούλες δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων, ώστε οι μικρές σακούλες των σούπερ μάρκετ να συγκεντρώνονται εκεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σκουπίδια τουλάχιστον να μη διασκορπίζονται», τονίζει. Ο κ. Παππάς ήδη προετοιμάζει πάντως το πρόγραμμα της αποκομιδής, που θα ξεκινήσει από αύριο, εφόσον τελικά λήξουν οι κινητοποιήσεις. «Σε περίπτωση που ξεκινήσουμε την αποκομιδή την Παρασκευή, χρειάζεται τουλάχιστον μία εβδομάδα για να καθαρίσει η πόλη», προσθέτει. Αν από την άλλη, η ΠΟΕ ΟΤΑ αποφασίσει συνέχιση των απεργιών, τότε ο κ. Παππάς εξηγεί ότι η λύση θα βρεθεί από κοινού με τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μόνο στην Καλαμαριά, όπως εκτιμά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιάννης Μακαντάσης, έχουν συσσωρευτεί περισσότεροι από 600 τόνοι, ενώ ανάλογες ποσότητες έχουν συγκεντρωθεί και στους άλλους δήμους, όπως για παράδειγμα σε Συκιές και Νεάπολη.

Επίθεση κατά Μπουτάρη

Κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, κινήθηκαν προχτές το βράδυ στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης εργαζόμενοι του δήμου. Ο κ. Μπουτάρης βρισκόταν στο γραφείο του μαζί με αντιδημάρχους αναμένοντας δημάρχους άλλων δήμων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν το ζήτημα των σκουπιδιών. Τότε, περίπου 50 με 60 άτομα, συνδικαλιστές των ΟΤΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων, Ηλία Μανουσαρίδη, εισέβαλαν στο δημαρχείο και ανέβηκαν στο γραφείο του δημάρχου. Μπαίνοντας έσπρωξαν το δήμαρχο και διαγκωνίστηκαν, ενώ καταγράφηκαν στιγμές έντασης.
Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του δήμου, «ο κ. Μανουσαρίδης, που προέβη στη βίαιη απώθηση του Γιάννη Μπουτάρη, με στόχο την κατάληψη του γραφείου του, όπου θα πραγματοποιούνταν προγραμματισμένη σύσκεψη με δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος με αντικείμενο ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την αποκομιδή των συσσωρευμένων απορριμμάτων μετά τη λήξη της απεργίας, εισέβαλε ως ''ταύρος εν υαλοπωλείω'', κραυγάζοντας μαινόμενος».
«Με όλα αυτά στα οποία μας υποβάλλει η κυβέρνηση, τι περίμενε ο κ. Μπουτάρης ότι θα κάνουμε; Περίμενε ότι θα κινούμαστε ως πρόβατα επί σφαγή; Οχι. Είμαστε ταύροι εν υαλοπωλείω», είπε χαρακτηριστικά στον «Α» ο κ. Μανουσαρίδης.
Λίγο αργότερα, όπως έγινε γνωστό, επίθεση δέχτηκε -για τρίτη φορά τις τελευταίες ημέρες- ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος μπήκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης για τη συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη.

Κόντρα με Τζιτζικώστα

Στο παρασκήνιο του όλου θέματος εντάσσεται άλλωστε και η κόντρα μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου του πρώτου, ο οποίος έριξε το μπαλάκι των ευθυνών στην περιφέρεια για το γεγονός ότι έπρεπε η ίδια να αναλάβει πρωτοβουλίες, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η ευθύνη για την αποκομιδή των απορριμμάτων ανήκει αποκλειστικά στους δήμους. Η πόλη δε θα καθαρίσει με ευχολόγια και όσοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της αδράνειας και της πολιτικής που εφαρμόζουν σε ξένες πλάτες χτύπησαν λάθος πόρτα».