Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Οι “εθνικές ψευδαισθήσεις” του ΠΑΣΟΚ

STATESMEN
Η σημερινή ημέρα είναι σταθμός για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Οι Έλληνες διαμαρτύρονται από το πρωί στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας, και άλλων πόλεων της περιφέρειας, για τα μέτρα λιτότητας, που όλη η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι είναι καταστρεπτικά για την ελληνική κοινωνία.
Ο Θόδωρος Πάγκαλος έλεγε σε μια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, ότι αν βγει στους δρόμους ένα εκατομμύριο κόσμος, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Βέβαια, η μιζέρια και η απελπισία του κόσμου δεν μετριέται με την ποσότητα, αλλά με την ποιότητα της αντίδρασης και την ουσία του προβλήματος, που φέρνει την Ελλάδα στην απόγνωση και στη διεθνή επιτήρηση. Αλλά και αν ακόμη η Κυβέρνηση φοβάται μόνο την ποσότητα του πλήθους, αν κρίνει κανείς από τον κόσμο, που από νωρίς το πρωί με οργάνωση και συντεταγμένα βγαίνει στους δρόμους, δεν θα είμαστε μακριά από τις «προβλέψεις» του Α΄ Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.
Σήμερα λοιπόν ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο. Όσοι από τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούσαν, υποχωρούν σιγά-σιγά, άλλοι με παραίτηση από Βουλευτές, αφήνοντας τη θέση τους σε νέους Βουλευτές, που θα ψηφίσουν υπέρ (!), άλλοι επιφυλάσσονται για το άρθρο 37, λες και αυτό και μόνο είναι το πρόβλημα του πολυνομοσχεδίου.
Άλλοι πάλι, αφού φώναξαν και ακούστηκαν, υποχωρούν υπακούοντας στο κομματικό συμφέρον, και «μεταθέτουν» το εθνικό συμφέρον στο αύριο, όταν θα κληθούν –είναι βέβαιο- να ψηφίσουν εκ νέου τη θεσμική και μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδος από τους δανειστές της, για τουλάχιστον 20 χρόνια.
Πάντα στο ΠΑΣΟΚ είχαν την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση, ότι είναι οι θεματοφύλακες της εθνικής ανεξαρτησίας. «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», γράφει ο τάφος του Ανδρέα Παπανδρέου, προφανώς επειδή το σλόγκαν αυτό θάφτηκε μαζί με τον εμπνευστή του.
Μα το πρόβλημα σήμερα είναι αν θα έχουμε επιτήρηση, ή αν η Ελλάδα θα ξανασταθεί στα πόδια της και η κοινωνία θα αναπνεύσει. Μήπως δεν έχει και σήμερα επιτήρηση, θεσμοθετημένη από το 2009 και μετά; Μας μάρανε αν οι επιτηρητές θα έχουν γραφείο στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες ή στην Φραγκφούρτη; Η επιτήρηση εξαρτάται από γεωγραφικούς παράγοντες;
Ας αφήσουν λοιπόν τα αστεία και τις δικαιολογίες οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ας καταψηφίσουν σήμερα το πολυνομοσχέδιο, όχι για να πέσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να αλλάξει πολιτική η χώρα μας. Όποιος λέει ότι η πολιτική αυτή είναι μονόδρομος, σφάλλει και θα είναι έκθετος απέναντι στους ψηφοφόρους του, όποτε και αν γίνουν εκλογές. Διότι «κάθε χθες και καλύτερα», «κάθε αύριο και χειρότερα».
Ας το έχουν καλά στο μυαλό τους όσοι ψηφίζουν σήμερα, περιτριγυρισμένοι από ένα λαό σε αγανάκτηση και θυμό.
Δεν είναι ώρα για κομματικές και προσωπικές διαδρομές. Και αυτό ισχύει για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για όλο τον πολιτικό κόσμο. Οι εθνικές διαδρομές είναι ο μονόδρομος.