Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Μια συνάντηση που δεν έπρεπε να γίνει

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Για να καταλάβετε πόσο «ερασιτέχνες» είναι οι πολιτικοί μας, σκεφθείτε τον χρόνο που επέλεξε ο πρωθυπουργός να καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να επιτύχει τη… συναίνεση του.
Όλοι γνώριζαν ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, και είναι άξιον απορίας για ποιο λόγο πραγματοποιήθηκε, αφού η εικόνα που εμφανίσαμε ήταν χειρότερη απ’ αυτή που φανταζόντουσαν οι εταίροι μας.Πρώτα η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας-τον οποίον είχαμε ξεχάσει- και στη συνέχεια η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά-παραμονή της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου- και την επομένη το τηλεφώνημα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ο πρωθυπουργός ήθελε απλώς να… βγάλει την υποχρέωση. Την ίδια στιγμή όμως έδειχνε σε όλους-εντός και εκτός- ότι οι πολιτικοί στην Ελλάδα «τσακώνονται» ενώ η χώρα τους διέρχονται σοβαρή κρίση.
Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η εντύπωση που δημιουργείται στο εξωτερικό, εξαιτίας της ελαφρότητας με την οποία η πολιτική ηγεσία διαχειρίζεται την εικόνα της χώρας. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι την κύρια και αποκλειστική ευθύνη γι αυτό έχει η κυβέρνηση. Δυστυχώς εμείς τους δίνουμε τα «όπλα» για να μας «πολεμήσουν» και το κάνουν χωρίς… τύψεις. Τη συνέχεια θα την δείτε λίαν συντόμως, όταν όλοι αυτοί θα «την πέσουν» κυριολεκτικά στον Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ηθικό Δίδαγμα: Τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες και πρέπει να γίνονται, εφόσον έχουν προετοιμασθεί ώστε να δημιουργούν ένα κλίμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας. Εκτός κι αν αυτή η συνάντηση έγινε για να εκτεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο συνοδεύει η φήμη του «άτακτου» παιδιού. Πόσο διαφορετικά όμως θα ήταν τα πράγματα αν και η Ελλάδα γινόταν «ανυπάκουη», τώρα ειδικά που όλος ο ευρωπαϊκός νότος (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), μπαίνουν στη σειρά για να τους χορηγηθεί το… Γερμανικό ελιξίριο της σωτηρίας.