Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κάθε βράδυ στο δρόμο για να διώξουν τους οίκους ανοχής

Νέες κινητοποιήσεις από τους κατοίκους της περιοχής Γιαννιτσών.
(Όπως περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής, ξέφραγα ιδιωτικά και δημοτικά οικόπεδα έχουν γεμίσει με μπάζα και σκουπίδια και μετατράπηκαν σε στέκια τοξικομανών. Στη φωτογραφία ο ρεπόρτερ της “Μ” Φ. Κουτσαμπάρης-αριστερά με τον Ηλία Σιδηρόπουλο και τη Βάσω Στεργίου)
.Του Φώτη Κουτσαμπάρη
“Είμαστε όμηροι στα σπίτια μας”, διατυμπανίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των οδών Γιαννιτσών, Αγίων Πάντων, Αγίας Κυριακής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση και την εγκληματικότητα που μαστίζει τις γειτονιές της β’ δημοτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Εδώ και έξι μήνες κάτοικοι της δυτικής συνοικίας συγκεντρώνονται καθημερινά, στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Δάφνης και Γιαννιτσών, φορώντας φωσφορίζοντα γιλέκα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το φαινόμενο της πεζοδρομιακής πορνείας και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στη γειτονιά τους. Καθώς, όμως, η κατάσταση διατηρείται σε μεγάλο βαθμό, διοργανώνουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, ζητώντας από τις τοπικές αρχές και την πολιτεία να λάβουν μέτρα.
“Έχουμε ανεχθεί μακρά πορεία απαξίωσης, θα πρέπει και εμείς ν’ ανακτήσουμε την ποιότητα ζωής που δικαιούμαστε”, τονίζει στη “Μ” η Βάσω Στεργίου, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας κατοίκων περιοχής Αγίων Πάντων - Αγίας Κυριακής. “Αποφασίσαμε να θυσιάσουμε κάποιες ώρες από τη ζωή μας για την αναβάθμιση της γειτονιάς μας και κατά συνέπεια της ίδιας μας της ζωής”, συμπληρώνει. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η β’ δημοτική κοινότητα είναι: ανεπαρκής φωτισμός, δυσδιάβατα πεζοδρόμια, άναρχο παρκάρισμα, έντονη ηχορύπανση. Εκτός αυτών, όπως περιγράφουν οι κάτοικοι, ξέφραγα ιδιωτικά και δημοτικά οικόπεδα και κτίρια έχουν μεταβληθεί σε χώρους ρίψης μπαζών και απορριμμάτων, σε κοινόβια τοξικομανών και σε υπαίθριες τουαλέτες για τους διερχόμενους οδηγούς. “Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στη γειτονιά μας κάνουν την εμφάνισή τους τα επονομαζόμενα κέντρα γνωριμιών, οι σταθερές καντίνες χωρίς να πληρούν τα έστω στοιχειώδη υγειονομικά δεδομένα, στριπτιζάδικα, sex shop, οίκοι ανοχής”, υπογραμμίζουν οι κάτοικοι.

Πεζοδρομιακή πορνεία…

“Σήμερα η περιοχή μας, οι οδοί Γιαννιτσών, Μοναστηρίου και τα πέριξ αυτών στενά, μαστίζεται από την πεζοδρομιακή πορνεία, το εμπόριο ναρκωτικών, τα ξεσπάσματα βίας ανάμεσα σε ανθρώπους του υποκόσμου. Αυτή τη γειτονιά, που κανένας δεν χάρισε στους παππούδες μας, δεν πρόκειται να τη χαρίσουμε και εμείς σε κανέναν. Ανήκει στα παιδιά μας και θα παλέψουμε ενάντια σε κάθε κρατική και δημοτική αδιαφορία ή αναλγησία”, δηλώνουν οι κάτοικοι. “Η πεζοδρομιακή πορνεία ξεκινά από νωρίς το πρωί. Φτάσαμε στο σημείο να κινούνται γυναίκες της γειτονιάς στον δρόμο, για να πάνε να ψωνίσουν και να τις ρωτάνε οι οδηγοί ‘πόσο πάει’. Δεν αφήνω την αδελφή μου να πάει μόνη της στο σουπερμάρκετ”, αναφέρει ο Ηλίας Σιδηρόπουλος. “Αυτά συμβαίνουν”, προσθέτει ο ίδιος, “σε μια περιοχή όπου διαμένουν κάτοικοι, υπάρχει δημοτικό σχολείο, ένα σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ένα γυμνάσιο, τεχνικές σχολές, τεχνικά λύκεια και το νυχτερινό λύκειο”.
Οι κάτοικοι ζητούν ασφαλή γειτονιά και εξάλειψη του φαινομένου της πεζοδρομιακής πορνείας και του εμπορίου ναρκωτικών. Απομάκρυνση όλων των παράνομων οίκων ανοχής και σεξ καταστημάτων και τη μη επανέκδοση τέτοιων αδειών λειτουργίας στην περιοχή, χώρους πρασίνου, πάρκα και παιδικές χαρές. Ζητούν επίσης να καθαριστούν και να περιφραχτούν άμεσα όλα τα δημοτικά και ιδιωτικά κτίρια και οικόπεδα που έχουν μετατραπεί σε χώρους ρίψης απορριμμάτων.

Φρένο στην πορνεία βάζει ο δήμος

Η αστυνομία διεξάγει συχνά επιχειρήσεις στην περιοχή για την πάταξη της εγκληματικότητας και σχεδιάζει νέες εξορμήσεις, κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, από την πλευρά του, έλαβε απόφαση για τροποποίηση στο καθεστώς χορήγησης αδειών εγκατάστασης και χρήσης οίκων ανοχής. Η απόφαση βασίστηκε σε εισήγησης της διαπαραταξιακής επιτροπής του δήμου για τους οίκους ανοχής και αφορά κυρίως την περιοχή της β’ δημοτικής κοινότητας, όπου λειτουργούν οι περισσότεροι οίκοι.
Σύμφωνα με την απόφαση, μειώνεται ο αριθμός των αδειών οίκων ανοχής εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης από 50 σε 35 (σήμερα λειτουργούν 29 οίκοι ανοχής). Δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών σε κτίρια ή οικοδομές, τα οποία έχουν πρόσοψη (είσοδο) σε οδούς του “βασικού οδικού δικτύου”, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη πεζοδρομιακή πορνεία. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, δηλαδή σε περίπου ένα έτος από σήμερα, οι οίκοι ανοχής θα πρέπει να μετεγκατασταθούν σε βιοτεχνικές ή βιομηχανικές περιοχές, που δεν περιλαμβάνουν χρήσεις κατοικίας. Με την πάροδο του ενός έτους δεν θα δίδεται καμία νέα άδεια εντός κατοικημένων περιοχών.
Οι κάτοικοι, ωστόσο, ζητούν να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα ζητήματα που θέτουν, ενώ είναι επιφυλακτικοί στην εφαρμογή της απόφασης για τη λειτουργία των οίκων ανοχής, εκτιμώντας ότι η πεζοδρομιακή πορνεία θα συνεχίζεται στη γειτονιά τους.

.