Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Η πολυεθνική μαφία της Θεσσαλονίκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΛΗΣ
«Παρακλάδι» μιας από τις γνωστότερες σε διεθνές επίπεδο οργανώσεις της γεωργιανής μαφίας χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή σε εκβιασμούς, τοκογλυφία και προστασία σε καταστήματα.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν αξιωματικοί, ότι το κύκλωμα είχε... επτά αρχηγούς, που συναποφάσιζαν για όλα τα θέματα, ενώ φαίνεται πως κρατούσε στενούς δεσμούς με τη «μαμά» - οργάνωση, καθώς έχει διαπιστωθεί από τις αρχές ότι συχνά αποστέλλονταν χρήματα στη Γεωργία.
Κάποια από τα ποσά αυτά, όπως επισημαίνουν στελέχη της Αστυνομίας, πήγαιναν σε μέλη της οργάνωσης που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, ενώ σε μία περίπτωση στάλθηκαν χρήματα από τη Θεσσαλονίκη για να αποφυλακιστεί μέλος του κυκλώματος από τις φυλακές της Γεωργίας.
Ηδη, από τις αστυνομικές αρχές έχουν συλληφθεί 28 άτομα, μεταξύ των οποίων και πέντε από τα ηγετικά στελέχη, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ακόμη 45 ατόμων. Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι κυρίως ομογενείς από τη Γεωργία, καθώς και την Αρμενία, αλλά και Ελληνες.
Η δικογραφία της υπόθεσης αφορά τις κατά περίσταση κατηγορίες της «εγκληματικής οργάνωσης», «τοκογλυφίας και εκβίασης κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση», παράβασης του νόμου «περί όπλων» και «περί ναρκωτικών», «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ' επάγγελμα και εντός εγκληματικής οργάνωσης», της «απόπειρας ανθρωποκτονίας» και άλλα ποινικά αδικήματα.

Προστασία ακόμη και σε... περίπτερα

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να φτάνουν στην ΕΛΑΣ στις αρχές του 2010. Μάλιστα, εκτιμάται από αξιωματικούς πως μέχρι σήμερα τα χρήματα που αποκόμισε το συγκεκριμένο κύκλωμα από τις παράνομες δραστηριότητές του ξεπερνούν κατά πολύ τις 560.000 ευρώ.
«Τα ποσά αυτά νομιμοποιούνταν παρανόμως με αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Επίσης, στο σπίτι ενός εκ των μελών βρήκαμε βεβαιώσεις κερδών του ΟΠΑΠ ύψους περίπου 193.000 ευρώ», ανέφερε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής.
Οπως επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, μία από τις κύριες δραστηριότητες της οργάνωσης ήταν η προστασία σε καταστήματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και λιγότερα σε Αθήνα και Κιλκίς. «Διαπιστώσαμε ότι παρείχαν προστασία σε συνολικά 51 καταστήματα, από περίπτερα μέχρι κέντρα διασκέδασης», ανέφερε ο κ. Παζαρλής. Είναι χαρακτηριστικό, όπως εξηγεί αξιωματικός, ότι υπάρχει περίπτερο στη Θεσσαλονίκη που πλήρωνε μέχρι και 300 ευρώ την εβδομάδα για προστασία, ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα, κυρίως Ιντερνετ καφέ και καφετερίες, πλήρωναν συνήθως 300 ευρώ το μήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη του κυκλώματος φρόντιζαν να «βοηθούν» τους καταστηματάρχες που προστάτευαν, όποτε παρουσιαζόταν ανάγκη. Χαρακτηριστική, όπως αναφέρει αξιωματικός, είναι η περίπτωση κατά την οποία «φουσκωτοί» κλήθηκαν από καταστηματάρχη και ξυλοκόπησαν πελάτη, επειδή ζητούσε τα κέρδη του από τα «φρουτάκια».

Δάνειζαν με τόκο 8% έως 10%

«Παράλληλα συμμετείχαν και σε εκβιάσεις κάθε είδους. Δηλαδή αναλάμβαναν από οικογενειακά προβλήματα π.χ. μεταξύ συζύγων μέχρι και... είσπραξη επιταγών», επισημαίνει αξιωματικός. Μάλιστα, στο πλαίσιο της «δραστηριότητάς» τους μετακινούνταν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος, καθώς και σε κοσμοπολίτικα νησιά. Ακόμη, από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αστυνομικοί προκύπτει ότι το κύκλωμα δάνειζε χρήματα σε άτομα με οικονομικά προβλήματα με τόκο που κυμαινόταν από 8% έως 10% το μήνα.
«Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί είκοσι θύματα, πολίτες που είχαν ανάγκη από χρήματα», ανέφερε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Από τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών προκύπτει πως για τους τελευταίους μήνες ο τοκογλυφικός δανεισμός ξεπερνά τις 239.000 ευρώ.
Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν επί μήνες τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης φωτογραφίζοντάς τα στους χώρους όπου κινούνταν και βιντεοσκοπώντας τις κινήσεις τους. Αστυνομικοί αναφέρουν ότι οι αρχηγοί του κυκλώματος διατηρούσαν σπίτια σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ωστόσο τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν να μη δίνουν στόχο με σπατάλες και πολυτελή ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πατέρας ενός από τα μέλη του κυκλώματος, που επίσης συνελήφθη για κατοχή όπλου, λάμβανε επίδομα από την Πρόνοια ως... άπορος ύψους 841 ευρώ το δίμηνο.
Στο μεταξύ, από τις έρευνες που διενεργήθηκαν εντοπίστηκαν από τις αρχές και κατασχέθηκαν επτά πιστόλια, ένα περίστροφο, μία καραμπίνα, ένα αεροβόλο όπλο, ένα όπλο αερίου, καθώς επίσης και μαχαίρια, ξιφίδια, ξίφη, σπαθιά, σουγιάδες, ρόπαλα, σιδηρογροθιές και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Επίσης, κατασχέθηκαν και 276.015 ευρώ, 2.440 ευρώ σε συναλλαγματικές επιταγές, 5.495 δολάρια ΗΠΑ, 63.400 ρούβλια και 2.847 νομίσματα Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα, στελέχη της ΕΛΑΣ εκτιμούν πως αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακατατάξεις στο χώρο της νύχτας, ύστερα από την εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος, αλλά και μιας ακόμη οργάνωσης εκβιαστών και τοκογλύφων, που επίσης εξαρθρώθηκε στις αρχές του χρόνου. Αξιωματικοί επισημαίνουν πως είναι πολύ πιθανό κάποιες οργανώσεις να θελήσουν να «επεκτείνουν» τις δραστηριότητές τους επωφελούμενες από το γεγονός πως δύο οργανώσεις βγήκαν ήδη από το παιχνίδι και να αποκτήσουν μεγαλύτερο ρόλο στη νύχτα.

Οι διώξεις

Χτες όλοι οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, εκβίαση, τοκογλυφία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, παράνομη οπλοφορία και κατοχή ναρκωτικών για ιδία χρήση. Ολοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ε' τακτική ανακρίτρια από την οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία.