Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Δήλωση του κ. Σταύρου Καλαφάτη, αναφορικά με την συμπερίληψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) στους φορείς εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφορικά με την συμπερίληψη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) στους φορείς εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας, ζήτημα για το οποίο κατέθεσε την υπ' αριθ.: 22900/19-09-2011 ερώτηση στη Βουλή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι προφανές ότι η λέξη "ανεξαρτησία" για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει άλλη έννοια, γι' αυτό και δεν τα πάει καλά τελευταία με τις ανεξάρτητες αρχές και επιτροπές.
Μετά τις γνωστές παρεμβάσεις της στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, σειρά φαίνεται ότι έχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπερίληψη της Ρ.Α.Ε. στον κατάλογο φορέων εφαρμογής της "εργασιακής εφεδρείας", που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αρμόδιου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης αποτελεί παραδρομή.
Εάν τούτο ισχύει, καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να την αποκαταστήσει.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν πρόκειται για συνειδητή ενέργεια, η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, προβλέπει πως η Ρ.Α.Ε. είναι Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή και απολαμβάνει πλήρους διοικητικής, λειτουργικής και οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας.
Στο πλαίσιο του νέου αναβαθμισμένου της ρόλου και των νέων αρμοδιοτήτων που της αποδόθηκαν από τον πρόσφατα ψηφισμένο ενεργειακό νόμο, απαιτείται ενίσχυση και όχι συρρίκνωση της Ρ.Α.Ε.. Άλλωστε, στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου όλοι συμφωνήσαμε στην ενδυνάμωση της, λόγω του σημαντικού ρόλου που καλείται να παίξει για την ορθολογική διαμόρφωση των όρων λειτουργίας μιας υγιώς απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας. Μιας αγοράς στην οποία η χώρα πρέπει να επενδύσει σοβαρά για να ξαναβρεί το δρόμο της πραγματικής ανάπτυξης».