Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΕΣ ΑΝΤΛΗΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
Να προστατευθούν τα αρχεία των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου ζητεί η κυβέρνηση.Όπως αναφέρει σε εγκύκλιό του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Ρόβλιας, τα αρχεία αποτελούν σημαντική παράμετρο για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών και πηγές άντλησης ιστορικού ενδιαφέροντος στοιχείων.

"Οι πρόσφατες μεταβολές στην κεντρική διοίκηση (συγχωνεύσεις υπουργείων και φορέων) και ιδιαίτερα η μεγάλης κλίμακας διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση που εισήγαγε ο ν. 3852/2010 για τον "Καλλικράτη"", αναφέρεται στην εγκύκλιο, "δεν πρέπει να αποτελέσουν σε καμία περίπτωση αιτία αύξησης του κινδύνου απώλειας ή αυθαίρετης καταστροφής δημοσίων αρχείων χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών".
Συνεπώς "οι υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου καλούνται να συνεργάζονται με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) που οφείλουν να επιλέξουν τα "ιστορικού ενδιαφέροντος έγγραφα ακόμη και στην περίπτωση που πρόκειται για εκκαθάριση διαβαθμισμένου αρχειακού υλικού".
Όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου καλούνται να ορίσουν έναν υπάλληλο για την επισήμανση και απογραφή των αρχείων, για την πρόληψη απωλειών και καταστροφών δημοσίων εγγράφων και για την παρακολούθηση των εκκαθαρίσεων των αρχείων.