Νίκος Χουντής: «Η εταιρία LIDL προσπάθησε συνειδητά να αποκρύψει τον κίνδυνο από τους έλληνες καταναλωτές». Απάντηση της Κομισιόν στον Νίκο Χουντή
Οι έλεγχοι που διενήργησε τον Ιούλιο ο ΕΦΕΤ Βορείου Ελλάδας σε προϊόντα των σούπερ μάρκετ LIDL και στα οποία βρέθηκε το παθογόνο βακτήριο Ε.coli Ο157, που επιβεβαιώθηκαν με τη χθεσινή οριστική απόφαση του ΕΦΕΤ, απέτρεψαν την πιθανή εμφάνιση επιδημίας Ε.coli και στην Ελλάδα.Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή . Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αναφερόταν στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΦΕΤ Βορείου Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκαν σε αποθήκες του σούπερ μάρκετ «LIDL» και στους οποίους ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Ε.coli, σε προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Marvest», προέλευσης Γερμανίας και αφού επισήμαινε τις «τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. η επιδημία του εν λόγω βακτηρίου» σημείωνε την «αδυναμία των γερμανικών αρχών να ελέγξουν αποτελεσματικά την ποιότητα των τροφίμων που παράγουν και διακινούν». Τέλος ζητούσε από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ελεγχθούν όλα τα τρόφιμα που διακινούν τα σούπερ μάρκετ «LIDL» στην Ε.Ε., καθώς επίσης να πάρει μέτρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των προϊόντων διατροφής γερμανικής προέλευσης, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία των ευρωπαίων καταναλωτών.
Ξεκινώντας την απάντηση του ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα καταναλωτή και υγείας κ. Dalli, αναφέρει ότι: «Η Επιτροπή πληροφορήθηκε την είδηση της ανίχνευσης του παθογόνου βακτηρίου E.coli O157 σε κατεψυγμένο βοδινό κιμά σε σούπερ μάρκετ της Lidl στην Ελλάδα, μέσω του δικού της συστήματος ταχείας ενημέρωσης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF). Ο βοδινός κιμάς είχε εισαχθεί από τη Γερμανία». Στη συνέχεια της απάντησης του ο κ. Ντάλι αφού σημειώνει ότι «δεν πρόκειται για το ίδιο στέλεχος που προκάλεσε πρόσφατα τη σοβαρή επιδημία στη Γερμανία και στη Γαλλία» παραδέχεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος E.coli O157 που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα είναι επικίνδυνο και θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία, η οποία απετράπη με τους ελέγχους του ΕΦΕΤ καθώς στην απάντηση του τονίζει, ότι πλέον «είναι απίθανη η εμφάνιση παρόμοιας επιδημίας μέσω αυτών των προϊόντων, δεδομένου ότι ελήφθησαν μέτρα για τον εντοπισμό όλων των παρτίδων και οι ελληνικές αρχές προχώρησαν επίσης στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων».
Έχοντας υπόψη την απάντηση της Κομισιόν και τη χθεσινή οριστική απόφαση του ΕΦΕΤ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής έκανε την εξής δήλωση :
«Μετά την απάντηση του κ.Νταλί, ότι και το συγκεκριμένο στέλεχος του E.Coli 0157 που βρέθηκε σε προϊόντα των καταστημάτων Lidl στην Ελλάδα θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη επιδημία στην χώρα, και μετά τη χτεσινή οριστική απόφαση του ΕΦΕΤ που διέταξε την καταστροφή των συγκεκριμένων κατασχεθέντων προϊόντων ως «επιβλαβή για τη δημόσια υγεία», η Γερμανική πολυεθνική εταιρεία Lidl και η εταιρεία παραγωγής Marvest, είναι εκτεθειμένες απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές. Όχι μόνο παρήγαγαν και διακινούσαν ιδιαίτερα επικίνδυνα προϊόντα στους Έλληνες καταναλωτές, αλλά προσπάθησαν να «πείσουν» (με σχετικό δελτίο τύπου της Lidl στις 6/7/11), ακόμα και μετά τους ελέγχους και την αποκάλυψη του ΕΦΕΤ, ότι στα συγκεκριμένα προϊόντα δεν ανιχνεύθηκε το E.Coli 0157 και ότι «δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών».
Όπως ήδη έχουμε τονίσει, πολλαπλασιάζονται τα διατροφικά σκάνδαλα με προϊόντα γερμανικής προέλευσης, καθώς επίσης και τα φαινόμενα απόκρυψης, συγκάλυψης, όπως επιχείρησε να κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση η Lidl. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να πολλαπλασιάσουν τους διατροφικούς ελέγχους διότι, με την πολιτική συμπίεσης των τιμών, «συμπιέζονται» ταυτόχρονα οι έλεγχοι και η ποιότητα των τροφίμων προσφέροντας «φθηνή» τροφή για τους πληβείους, στο όνομα των χαμηλών μισθών και της υψηλής ανταγωνιστικότητας.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αυξήσει τους ελέγχους με βάση το σημείο 13 του κανονισμού 853/2004 το οποίο αναφέρει ότι «Τα κράτη μέλη διαθέτουν τη διακριτική ευχέρεια για να επεκτείνουν ή να περιορίζουν, δυνάμει του εθνικού δικαίου, την εφαρμογή των απαιτήσεων του παρόντος κανονισμού στο λιανικό εμπόριο»