«Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι οποίοι έμειναν ξαφνικά άνεργοι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τα περιστατικά κατάθλιψης και αυτοκτονιών αυξάνονται κι εμείς δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι. Αγαπώ τους ανθρώπους κι αισθάνομαι την ανάγκη να τους βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου, γιατί βλέπω ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα που έχουν αντίκτυπο και στα ίδια τα παιδιά τους».
Της Νικολέττας Μπούκα
Με τα λόγια αυτά, η κλινική ψυχολόγος Νένα Κουνατίδου εξηγεί στην «Μ» για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ίδια, σε συνεργασία με τη συνάδελφό της, Φιλαρέτη Τζάλλα κι άλλους τρεις ψυχιάτρους, να προσφέρουν δωρεάν ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε ανέργους της Θεσσαλονίκης. Στόχος τους είναι να φέρουν σε επαφή τους ανθρώπους αυτούς, να τους δώσουν την ευκαιρία να μοιραστούν το πρόβλημά τους με άλλους και να αναζητήσουν μια διέξοδο μέσω της ανταλλαγής εμπειριών.
«Επί ένα χρόνο σκεφτόμασταν πώς θα οργανώσουμε την προσπάθεια αυτή. Τελικά τα καταφέραμε κι από τον Οκτώβριο, οπότε θα αρχίσουν να γίνονται οι ομάδες ψυχοθεραπείας, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που έμειναν άνεργοι και να ενσταλάξουμε ελπίδα στην ψυχή τους», τονίζει η κ. Κουνατίδου.
Οι συνεδρίες ψυχοθεραπείες θα γίνουν σε δύο ομάδες 8-10 ατόμων και θα είναι διάρκειας 12-16 εβδομάδων. Η κάθε συνεδρία, που θα γίνεται μια φορά την εβδομάδα, θα έχει διάρκεια από μία έως μιάμιση ώρα. Ήδη, έχουν δηλώσει συμμετοχή οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί.
Οικονομική κρίση και κατάθλιψη
Την ίδια στιγμή, η κατάθλιψη φαίνεται ότι «χτυπάει» όλο και πιο συχνά την πόρτα των Ελλήνων, με αποτέλεσμα 7 στους 10 Έλληνες να βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης, όπως προκύπτει και από έρευνα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. Η οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας για την επόμενη μέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ένας στους τρεις Έλληνες φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ σχεδόν 9 στους δέκα δηλώνουν ότι η εύρεση εργασίας έχει καταντήσει… «τζακ ποτ».
Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση και η ανεργία αποτελούν δύο από τις βασικές αιτίες που οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών, αλλά και των αποπειρών αυτοκτονίας στη χώρα μας. Όπως επισημαίνουν στην «Μ» οι ειδικοί, οι άνεργοι ηλικίας μεταξύ 35 και 40 ετών, οι επιχειρηματίες, αλλά και οι 50άρηδες που χάνουν ξαφνικά τη δουλειά τους είναι αυτοί που συνήθως οδηγούνται σε αδιέξοδο. Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες, με αποτέλεσμα να κλείνονται μέρα με την ημέρα στον εαυτό τους, να χάνουν την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη ζωή τους και να θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο ακόμη και για τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, πόσο μάλλον για να πληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί σε τράπεζες, να σώσουν την επιχείρησή τους ή να βρουν δουλειά.
Συνεπώς, η κατάθλιψη κυριεύει τη ζωή και τη σκέψη τους και συχνά οδηγούνται στην απόπειρα αυτοκτονίας ή και στην αυτοκτονία. Με τον τρόπο αυτό θεωρούν ότι «τιμωρούν» τον εαυτό τους επειδή απέτυχαν, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα την οικογένειά τους από το πρόβλημα.
«Θραύση», όμως, κάνει και η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών. Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, το 2006 η κατανάλωσή τους ήταν 6.491.903 χάπια, ενώ το 2010 ανήλθαν σε 8.401.480. Συνεπώς, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι ο πληθυσμός της χώρας μας υπολογίζεται σε 11.000.000 κατοίκους, φαίνεται ότι αντιστοιχεί σχεδόν ένα πακέτο αντικαταθλιπτικά για κάθε ενήλικα.
«Είναι γεγονός ότι υπάρχει αύξηση στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως η οικονομική κρίση. Αυτοί που έρχονται στο φαρμακείο για να τα προμηθευτούν είναι ηλικίας κατά μέσο όρο 35-45 ετών, ενώ συχνά χρησιμοποιούν διάφορες δικαιολογίες, υποστηρίζοντας ότι δεν τα θέλουν για τους ίδιους, αλλά για κάποιον δικό τους. Βέβαια, η χορήγησή τους προϋποθέτει συνταγή γιατρού», εξηγεί στην «Μ» ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι το κόστος τους κυμαίνεται από 10 έως 50 ευρώ και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προειδοποιητικά σημάδια της κατάθλιψης είναι ότι ο πάσχων κλείνεται στον εαυτό του, δεν τον ευχαριστεί τίποτα, κλαιει πολύ ή καθόλου, του κόβεται η όρεξη ή τρωει συνεχώς, λεει ότι είναι ανάξιος ακόμη και για μικρά πράγματα, είναι απελπισμένος ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, σκέφτεται το θάνατο και χαρίζει προσωπικά του αντικείμενα. Τα σημάδια είναι εμφανή, αλλά ο ίδιος και οι γύρω του μπορεί να μην τα αναγνωρίζουν ή κι αν ακόμη τα αναγνωρίσουν, να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια.
Πάντως, το σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι άνθρωποι ότι πρόληψη υπάρχει και η αυτοκτονία μπορεί να αποφευχθεί, αρκεί αυτός που κινδυνεύει ή ένα συγγενικό του πρόσωπο να αναζητήσουν βοήθεια. Σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν οι δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, όπως ψυχιατρικά τμήμα νοσοκομείων, κέντρα ψυχικής υγείας, ψυχιατρικά νοσοκομεία και ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.
Ιδιαίτερα γνωστή είναι και η τηλεφωνική γραμμή 1018, η οποία ιδρύθηκε το 2007 από την μη κυβερνητική οργάνωση ΚΛΙΜΑΚΑ και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η γραμμή λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, επτά μέρες την εβδομάδα και η κλήση από σταθερό ή κινητό χρεώνεται με μία αστική μονάδα.
Πληροροφίες
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή έως το τέλος Σεπτεμβρίου, στο τηλέφωνο 2310-277427, ενώ από τον Οκτώβριο οι συνεδρίες θα γίνονται σε ιδιωτικό χώρο στην οδό Εγνατία 77.