Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Με δόσεις η εξόφληση χρεών στον δήμο Θεσσαλονίκης

Σε δόσεις θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους όσοι χρωστούν στον δήμο Θεσσαλονίκης, εκτός από τα πρόστιμα για τις αυθαίρετες κατασκευές, σύμφωνα με ρυθμίσεις που προωθεί η διοίκηση.
.Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι ευνοϊκοί όροι για τη ρύθμιση ή εξόφληση οφειλών προς τον δήμο καθορίστηκαν από την αντιδημαρχία ανάπτυξης και διαχείρισης οικονομικών πόρων και αναμένεται να εγκριθούν στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Βασίζονται στον νόμο για τους οφειλέτες που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο και θα αφορούν οφειλές που βεβαιώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι σήμερα.

Οφειλές έως 800 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση, καταβάλλονται εφάπαξ, οφειλές από 801 έως 3.000 ευρώ καταβάλλονται σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οφειλές από 3.001 έως 6.000 ευρώ καταβάλλονται σε 15 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και οφειλές από 6.001 ευρώ και άνω καταβάλλονται σε 20 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Η προθεσμία υποβολής δήλωσης - αίτησης του οφειλέτη για την υπαγωγή του στη ρύθμιση ορίζεται εντός τριών μηνών από την έκδοση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Μαζί με την αίτηση, η οποία θα συνοδεύεται από βεβαίωση του δήμου για το ποσό της οφειλής, θα δηλώνεται και ο τρόπος καταβολής της οφειλής.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, ο οφειλέτης μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του εντός προθεσμίας έξι μηνών από την υποβολή της αίτησης, με ταυτόχρονη προκαταβολή του 20% της ρυθμιζόμενης οφειλής του. Εάν μέσα στο εξάμηνο δεν καταβάλει το υπόλοιπο της οφειλής, χάνει το ευεργέτημα της ρύθμισης. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δηλώσει πως θέλει να πληρώσει με δόσεις, η πρώτη δόση θα καταβάλλεται με την υποβολή της αίτησης, ενώ οι επόμενες θα καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός των επόμενων μηνών. Η μη καταβολή δύο δόσεων καθώς και η μη καταβολή της τελευταίας δόσεις εντός δύο μηνών από την ημερομηνία λήξης της έχει ως συνέπεια την απώλεια του ευεργετήματος της ρύθμισης.

Τι ορίζει ο νόμος

Οι ρυθμίσεις του δήμου βασίζονται στο άρθρο 54 του νόμου 3979/2011, σύμφωνα με τον οποίο, οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν σε ευνοϊκούς όρους (εξαιρούνται τα πρόστιμα για αυθαίρετες κατασκευές) είναι:

α) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν από 1.9.2009 και μέχρι τις 16 Ιουνίου 2011 (δηλαδή τη δημοσίευση του νόμου), εφόσον έχει καταβληθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης ποσό ίσο με το 30% του συνόλου αυτών,

β) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τις 16 Ιουνίου εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν υπαχθεί στη ρύθμιση του άρθρου 63 του νόμου 3901/2009 και έχει καταβληθεί το 30% της ρυθμισθείσας οφειλής και

γ) πάσης φύσεως οφειλές που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι τις 16 Ιουνίου εφόσον μέρος ή το σύνολο αυτών είχαν τύχει διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής κατά το άρθρο 170 του νόμου 3463 του 2006 και έχει καταβληθεί το 30% του διακανονισθέντος ποσού.

Οι οφειλές ρυθμίζονται και εξοφλούνται είτε εφάπαξ (με καταβολή της κύριας οφειλής, καθώς και του 15% των προστίμων που αναλογούν σε αυτή, καθώς και του 15% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής), είτε με καταβολή της κύριας οφειλής, του 30% των προστίμων και του 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Για αυτοτελή πρόστιμα καταβάλλεται η κύρια οφειλή και το 15% ή το 30% αντίστοιχα, των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής.

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με τον νόμο, συμπεριλαμβάνονται και οφειλές από μισθώματα, συμπεριλαμβανομένων των τόκων υπερημερίας ή προβλεπομένων από τις συμβάσεις μίσθωσης ρητρών, οφειλές που έχουν βεβαιωθεί με απόφαση δικαστηρίου ή αυτές για τις οποίες έχουν ασκηθεί προσφυγές στα δικαστήρια και εκκρεμούν έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης και οφειλές για τις οποίες έχει περατωθεί η διαδικασία ενώπιον των επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών και έχουν εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.



.