Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Εισαγγελέας για τις ελλείψεις φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ

Την παρέμβαση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προκάλεσε καταγγελία της διοίκησης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία φαρμακευτική εταιρεία αρνείται να παραδώσει ποσότητες ηπαρίνης που έχουν παραγγελθεί..
Του Κώστα Καντούρη
Την παρέμβαση της εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προκάλεσε καταγγελία της διοίκησης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με την οποία φαρμακευτική εταιρεία αρνείται να παραδώσει ποσότητες ηπαρίνης που έχουν παραγγελθεί, με το επιχείρημα ότι το νοσοκομείο οφείλει χρήματα στην εταιρεία από προηγούμενες παραγγελίες.
Η εισαγγελέας Άννα Καραμόσχογλου, η οποία παρέλαβε την καταγγελία, διέταξε χθες να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν τελέσει το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, αρνούμενοι να παραδώσουν στο υγειονομικό ίδρυμα φαρμακευτικά υλικά που είναι αναγκαία για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Η εισαγγελέας, στο πλαίσιο της έρευνας, ζήτησε από τον πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης να λάβει καταθέσεις από τους εκπροσώπους του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ για να περιγράψουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε και ειδικότερα αν η προμήθεια της ηπαρίνης από τη συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί μονόδρομο για το νοσοκομείο, επειδή είναι η μοναδική που προμηθεύει τα ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως εμφανίζονται να υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου στην καταγγελία τους.
Ακόμη, ο πταισματοδίκης αναμένεται να καλέσει τους εκπροσώπους της εταιρείας να δώσουν εξηγήσεις καταθέτοντας ανωμοτί, ως ύποπτοι. Εισαγγελικοί κύκλοι ανέφεραν ότι οι συναλλαγές της εταιρείας με το νοσοκομείο δεν καλύπτονται απλώς από μία ιδιωτική σύμβαση, καθώς αυτή έχει επικυρωθεί από συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις, που θα διερευνηθεί αν έχουν παραβιαστεί. Άλλωστε, τόνιζαν, προέχει η υγεία των ασθενών, ειδικά αν αυτή απειλείται από την υποχρέωση μίας και μόνο εταιρείας να προμηθεύει αναγκαία φαρμακευτικά υλικά, όπως είναι η ηπαρίνη.

Ανησυχούν οι νεφροπαθείς

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, εξηγεί στη "Μ" ότι η ηπαρίνη είναι ζωτικής σημασίας για τους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, αλλά και για ασθενείς που υποβάλλονται σε διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, διότι προλαμβάνει την πήξη του αίματος.
"Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα στο ΑΧΕΠΑ με την ηπαρίνη. Η διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζει να υπάρχουν αποθέματα ηπαρίνης, οπότε οι αιμοκαθάρσεις γίνονται κανονικά. Καταφέρνουν να καλύπτουν τα όποια κενά. Κι αυτό είναι ζωτικής σημασίας, αφού αιμοκάθαρση χωρίς ηπαρίνη δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση. Αν συμβεί αυτό, τότε υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πήγμα στο αίμα που βγαίνει εκτός οργανισμού, προκειμένου να φιλτραριστεί, και το πήγμα αυτό μπορεί να φτάσει στην καρδιά ή τον εγκέφαλο και να προκαλέσει ανακοπή ή εγκεφαλικό", τονίζει ο κ. Καραγκιόζης.
Παράλληλα, αναφέρει ότι η ηπαρίνη διακρίνεται σε δύο μορφές, την κλασική και τη μικρού μοριακού βάρους. Είναι σε ενέσιμη μορφή και είτε τοποθετείται σε φιαλίδια είτε σε έτοιμες μικρές ενέσεις που περιέχουν ποσότητα 1-2 κυβικών εκατοστών η καθεμία. Το κόστος της είναι μικρό και δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ το κουτί ανά συνεδρία, ενώ ένας αιμοκαθαιρόμενος πρέπει να υποβάλλεται σε τρεις συνεδρίες την εβδομάδα. Το φάρμακο καλύπτεται από τα ταμεία.

Η θέση της εταιρείας

Έντονη ήταν η αντίδραση του γενικού διευθυντή της εταιρείας Leo Ιωάννη Βιτώρου, που προμηθεύει τα ελληνικά νοσοκομεία με ηπαρίνη, όταν πληροφορήθηκε την καταγγελία του ΑΧΕΠΑ στις εισαγγελικές αρχές. Όπως εξήγησε ο κ. Βιτώρος στη "Μ", η εταιρεία με δύο επιστολές της έχει ενημερώσει τόσο τα νοσηλευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και το ΑΧΕΠΑ, όσο και το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ, για τη νέα πολιτική που έχει εφαρμοστεί.
"Τους στείλαμε επιστολή τον περασμένο Φεβρουάριο και τους ενημερώσαμε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου έπρεπε να τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου 9μηνου του 2010 και μέχρι τα τέλη Μαΐου το υπόλοιπο του προηγούμενου έτους. Ακόμη τους ενημερώσαμε ότι εφεξής θα δεχόμαστε με καθυστέρηση ενός μήνα την καταβολή του κάθε τιμολογίου", ανέφερε ο γενικός διευθυντής της πολυεθνικής εταιρείας στην Ελλάδα. "Δεν μας απάντησαν, επομένως δέχτηκαν αυτή την πολιτική μας".
Ο κ. Βιτώρος υποστήριξε ότι ως υπάλληλος της εταιρείας "είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω ρητά τη γραμμή της μητρικής εταιρείας, η οποία θα σταματήσει να μου στέλνει εμπόρευμα σε βάρος άλλων νοσοκομείων που καλύπτουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα", εξήγησε. Άφησε να εννοηθεί ότι μέσω τέτοιων κινήσεων επιχειρείται να επιρρίπτονται οι ευθύνες στις φαρμακευτικές εταιρείες, παρότι, όπως είπε, τα νοσοκομεία πληρώνουν εκατομμύρια για άλλες δαπάνες. "Εμείς πληρώνουμε κανονικά τους φόρους για τα προϊόντα που ήδη έχουμε παραδώσει, αλλά δεν μας ρώτησε κανείς αν οι 80 εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά το δώρο των Χριστουγέννων ή χρειάστηκε να καθυστερήσει λόγω αυτών των οφειλών. Άλλη εταιρεία με πολλούς εργαζόμενους κινδυνεύει να κλείσει επειδή της οφείλουν τα νοσοκομεία και ο κόσμος θα μείνει στον δρόμο", είπε. "Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία ότι οι εταιρείες φταίνε επειδή δεν δίνουν φάρμακα", κατέληξε.
Πάντως παραδέχτηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η μοναδική που προμηθεύει με ηπαρίνη τα νοσοκομεία, διευκρινίζοντας όμως ότι "οι έκτακτες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν και από το ελεύθερο εμπόριο, από τα φαρμακεία".