Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η ατζέντα για το “επόμενο ΠΑΣΟΚ”

11NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εισέλθει σε τροχιά «επόμενης ημέρας», χωρίς φυσικά να είναι ακόμη ευκρινές το πότε ακριβώς θα… βρούμε μπροστά μας τις εξελίξεις αυτές..
Τα κορυφαία στελέχη που επιθυμούν να έχουν ρόλο στις εξελίξεις μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, κινούνται μεθοδικά στο παρασκήνιο, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που αξιοποιούν και τις θέσεις ευθύνης τις οποίες κατέχουν στην Κυβέρνηση και τον κομματικό μηχανισμό, για να διαμορφώσουν καλύτερες προϋποθέσεις ενόψει… ζυμώσεων.
Ένα από τα στελέχη αυτά είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, μετά και την έξοδο του Γιώργου Φλωρίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και συνολικά το ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί πλέον για τον εαυτό της την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Των στελεχών εκείνων δηλαδή που συγκρότησαν στο παρελθόν την ομάδα στην οποία στήριξε την οκταετή ηγεμονία του ο Κώστας Σημίτης.
Στο υπουργείο Παιδείας, η Άννα Διαμαντοπούλου βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να προβάλλει και να ενισχύσει το προφίλ της «εκσυγχρονιστικής δύναμης». Ειδικά μετά την απομάκρυνση του Γιάννη Πανάρετου, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε «αγκάθι», η άλλοτε Επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει επιταχύνει τις θεσμικές πρωτοβουλίες της, δίνοντας έμφαση σε θεμελιακές αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η σύγκρουση με τους πανεπιστημιακούς είναι ορατή. Εκεί όμως ποντάρει η Υπουργός Παιδείας. Η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει χάσει ερείσματα αξιοπιστίας σε επίπεδο κοινωνίας, και η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει έτοιμη για σημαντικές αλλαγές.
Το πολιτικό διακύβευμα για την Άννα Διαμαντοπούλου λοιπόν θα είναι να καταφέρει να εκφράσει η ίδια αυτές τις αλλαγές. Και να πιστωθεί τον θετικό αντίκτυπο της σύγκρουσης με το πανεπιστημιακό κατεστημένο, στην «επόμενη ημέρα» του ΠΑΣΟΚ.