Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η Γερμανία εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια

Καμία πυρηνική μονάδα δεν θα λειτουργεί μετά το 2022, αποφάσισε η βουλή

.Με συντριπτική πλειοψηφία οι γερμανοί βουλευτές τόσο του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού όσο και της αντιπολίτευσης ψήφισαν χθες υπέρ του νομοσχεδίου που καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη, ως τώρα, οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια..
Συνολικά, 513 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα σταματήσει να λειτουργεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Κατά ψήφισαν 79 βουλευτές, ενώ 8 απείχαν. Συνολικά, τέθηκαν προς ψήφιση οκτώ νομοσχέδια, σχετικά με την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν χαρακτήρισε το πακέτο των νομοσχεδίων για την ενέργεια “πρόγραμμα εθνικής ενότητας”, ενώ ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε “ιστορική” τη χθεσινή ημέρα, αν και επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ: “Εμείς υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνον από καιροσκοπισμό”, δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι, ενώ η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων του Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε δρομολογήσει τη σταδιακή απεξάρτηση της Γερμανίας από την πυρηνική ενέργεια, εν συνεχεία η κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων της Άγκελα Μέρκελ επέλεξε τη διατήρηση των πυρηνικών μονάδων. Όμως, το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, τον περασμένο Μάρτιο, οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση σε αναθεώρηση των αρχικών θέσεών της: Έσπευσε να κλείσει οριστικά οκτώ πυρηνικούς σταθμούς και δρομολόγησε τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας στα επόμενα έντεκα χρόνια των εννέα πυρηνικών σταθμών που έχουν απομείνει στη χώρα.
Οι Σοσιαλδημοκράτες συντάχθηκαν με το σχέδιο της Μέρκελ, όπως και οι Πράσινοι. “Το ναι που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα ναι μεν, αλλά…” δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων Ρενάτε Κίναστ, λέγοντας ότι είναι “υπερήφανη και επίσης κάπως συγκινημένη” βλέποντας αυτό που κατάφερε ένα (αντιπυρηνικό) κίνημα, που επί χρόνια υφίστατο αρνητικές διακρίσεις, και μάλιστα είχε και ποινικοποιηθεί". Η ίδια ζήτησε η απόρριψη της πυρηνικής ενέργειας να εγγραφεί στο σύνταγμα της Γερμανίας.
Για να αποκτήσουν ισχύ νόμου τα εγκριθέντα νομοσχέδια, θα πρέπει να εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από την Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), κάτι που αποτελεί απλώς τυπική διαδικασία.
•Η αντιπυρηνική γραμμή της Γερμανίας προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Γαλλία, που βασίζει την ενεργειακή αυτάρκειά της στις πυρηνικές μονάδες της, δεν κρύβει τη διαφωνία της, ενώ ο επίτροπος Ενεργείας της ΕΕ, Γερμανός Γκίντερ Έτιγκερ, προέτρεψε τη Γερμανία να συντονίσει την έξοδό της από την πυρηνική ενέργεια με τους ευρωπαίους εταίρους της. “Αυτό θα βοηθήσει στη διασφάλιση της σταθερής παραγωγής ενεργείας και θα μειώσει τον κίνδυνο μεγάλης αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές”, τόνισε ο επίτροπος.

.