ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Από τότε που ο Κίπλινγκ έγραψε το «Αν», ο συγκεκριμένος υποθετικός σύνδεσμος απενοχοποιήθηκε ως προς την αβεβαιότητα που συνοδεύει την εκφορά του. Και το «τι θα συνέβαινε αν…», εξελίχτηκε σε μόνιμο ομοτράπεζο της πορείας των ανθρώπινων κοινωνιών, δια μέσου των εποχών..
Επ’ ευκαιρία της σημερινής επετείου της μάχης του Γκέτισμπεργκ λοιπόν, την 1η Ιουλίου του 1863, δεν μπορεί κανείς παρά να αναρωτιέται… τι θα είχε συμβεί αν η προέλαση του στρατηγού Ρόμπερτ Λι προς την Ουάσινγκτον, είχε φτάσει ως το τέλος. Και οι Νότιοι ήταν εκείνοι που θα κέρδιζαν τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, μια αναμέτρηση που έμελλε να στιγματίσει δια βίου την ιστορική πορεία της ανθρωπότητας.
Ο στρατηγός Λι όμως, μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ιδιοφυίες όλων των εποχών, δεν τα κατάφερε. Η αριθμητική υπεροχή των Βορείων απέτρεψε την απόπειρα εισβολής των Νοτίων στον Βορρά, το καθεστώς Λίνκολν διεσώθη, και εκείνοι τους οποίους η Ιστορία κατέγραψε ως υπερασπιστές της δουλείας, δεν κατάφεραν έκτοτε να ανακάμψουν. Για να οδηγηθούν, απόλυτα φυσιολογικά, στην ήττα και την παράδοση.
Η Ιστορία βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση, γράφτηκε από τους νικητές, που ήταν οι Βόρειοι. Και έτσι, στιγμάτισε εφ’ όρου ζωής τους Νότιους, ταυτίζοντάς τους με τη δουλεία, και την ανελευθερία. Με την καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ, από την άλλη, έδωσε στον Αβραάμ Λίνκολν μια θέση στο… ιερό της υστεροφημίας, ως τον πολιτικό ηγέτη που απελευθέρωσε τους σκλάβους, και διαφύλαξε την ενότητα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Μια… ξεχασμένη ανάγνωση της Ιστορίας, από την πλευρά των ηττημένων, θέλει τον Νότο να οδηγείται σε πόλεμο, όχι επειδή… απειλήθηκε το κεκτημένο του να έχουν δούλους, αλλά επειδή κουράστηκε να αποτελεί την ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, με τις αποφάσεις ωστόσο να λαμβάνονται στην Ουάσινγκτον, από μια κλειστή ομάδα Βορείων. Όσο για τον Λίνκολν και τη δουλεία, περισσεύουν τα ιστορικά… αιρετικά βιβλία, που διαπιστώνουν εμφανείς αντιφάσεις στο τι πραγματικά πίστευε, ένας από τους μετά-πατέρες του αμερικανικού έθνους.
Μια βιαστική απάντηση λοιπόν στο τι θα είχε αλλάξει, αν ο Νότος είχε κερδίσει τον Αμερικανικό Εμφύλιο, είναι ότι πιθανότατα οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν… μάθει να δουλεύουν, για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη, αντί να κάνουν προληπτικούς πολέμους κατά της τρομοκρατίας. Όχι και άσχημα…