"Κανόνι" από τα ασφαλιστικά ταμεία
.Της Νικολέττας Μπούκα
Χρέη ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των γιατρών της Θεσσαλονίκης, που είναι συμβεβλημένοι μ’ αυτά, χρωστάνε τα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, τα ποσά αυτά παραμένουν ανεξόφλητα για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τα διεκδικήσουν..
Την επισήμανση αυτή έκανε το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Όπως ανέφερε ο α’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Τσάμης, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Οργανισμού Απασχόλησης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), οι οφειλές του οποίου ξεπερνούν τον ένα χρόνο και του ΤΑΠΟΤΕ τα δύο χρόνια, καθώς και του ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) που φτάνουν τον ένα χρόνο.
“Τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν εξοφλούν τις οφειλές τους εντός 45 ημερών. Από τη στιγμή που αυτό δεν γίνεται και τα χρέη έχουν συσσωρευτεί, είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουμε τα χρήματά μας”, τόνισε ο κ. Τσάμης.
“Τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν εξοφλούν τις οφειλές τους εντός 45 ημερών. Από τη στιγμή που αυτό δεν γίνεται και τα χρέη έχουν συσσωρευτεί, είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουμε τα χρήματά μας”, τόνισε ο κ. Τσάμης.
Εξάλλου η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναμένεται να προσφύγει εντός των ημερών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ζητήσει την κατάργηση της απόφασης του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), που προβλέπει ότι ο οργανισμός δεν θα καλύπτει τη δαπάνη για παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, ακτινολογικές, ιστολογικές και άλλες) που ζητούνται από μη συμβεβλημένους θεράποντες γιατρούς.
“Πριν τις εκλογές του συλλόγου είχαμε καταθέσει εξώδικο. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι ‘αυτή είναι η εγκύκλιός μας’. Συνεπώς, εντός των ημερών θα προσφύγουμε στο ΣτΕ για αναστολή της απόφασης, η οποία είναι αδικαιολόγητη κι ατελέσφορη και θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους των δαπανών των ταμείων”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Παράλληλα, εξήγησε ότι αυτή η εγκύκλιος του ΟΠΑΔ σημαίνει ότι οι ασθενείς, αν επισκεφτούν κάποιον μη συμβεβλημένο γιατρό, δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν εξετάσεις, ούτε να πάρουν τα φάρμακά τους. Συνεπώς η ταλαιπωρία τους θα είναι μεγάλη, αφού, μετά την όποια εξέταση κάνουν, θα πρέπει να πάνε σε συμβεβλημένο γιατρό, για να τους γράψει ξανά τις εξετάσεις ή τη συνταγή, ώστε να μπορέσουν να την πάρουν.