Νερό στην Κορώνεια πλέον υπάρχει και σ' αυτό συνέβαλε και η λειτουργία της ενωτικής τάφρου, όμως έπρεπε να προηγηθεί η δημιουργία υγροτόπου βαθέων ενδιαιτημάτων, ώστε να μην πάρει τη θέση της λίμνης μια... πισίνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
Νέα έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στην υλοποίηση των σχεδίων σωτηρίας της λίμνης Κορώνεια, που οδήγησαν τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και στην άρνηση του Ταμείου Συνοχής να καταβάλει τη χρηματοδότηση των έργων που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, καθιστώντας το μέλλον της λίμνης ζοφερό.
Η έκθεση των ελεγκτών, Δημητρίου Ζδρούλα και Γαρυφαλλιάς Λασκαρίδου, αποκαλύπτει τις ολιγωρίες που οδήγησαν στην απώλεια του πρώτου μάστερπλαν και στην απειλή απώλειας του δεύτερου. Ουσιαστικά αποκαλύπτει γιατί η Κορώνεια δεν κατέστη δυνατό να αναγεννηθεί μέχρι σήμερα και κινδυνεύει να χαθεί και η τελευταία ευκαιρία αποκατάστασής της.
Για τα αποτελέσματα της νέας έκθεσης είναι ενήμεροι όλοι οι αρμόδιοι (η έκθεση έχει ημερομηνία έκδοσης 9 Μαΐου 2011), ακόμη και η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στην πρόσφατη παρουσία της στη Θεσσαλονίκη και στην Κορώνεια παρέλαβε σχετικό έγγραφο από τον αντιπρόεδρό της, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Τρεμόπουλο.
4 επισημάνσεις Στην έκθεση οι κυριότερες επισημάνσεις είναι οι εξής:
1. Ολοι οι φορείς υλοποίησης των έργων που προβλέπονται στο τρέχον μάστερπλαν φρόντισαν εγκαίρως να υλοποιήσουν τα έργα που θεωρούνται «εύκολα» (ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, προμήθειες εξοπλισμού κ.τ.λ.). Ομως στα κύρια έργα για τη σωτηρία της λίμνης υπάρχουν σημαντικότατες καθυστερήσεις και παραλείψεις.
2. Υπάρχει εξοπλισμός που αγοράστηκε και στο πρώτο και στο δεύτερο μάστερπλαν που αχρηστεύτηκε ή παραμένει αχρησιμοποίητος.
3. Τα δυο σημαντικότερα έργα, παρότι έχουν δρομολογηθεί, έγιναν με αντίθετη σειρά από αυτήν που προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να μη συνεισφέρουν στη διάσωση της λίμνης, ενώ αντίκεινται στη σχετική ΚΥΑ.
4. Ο σύμβουλος διαχείρισης, αν και έπρεπε να παραμείνει και να αποπληρωθεί όταν ολοκληρωθούν τα έργα του μάστερπλαν, ολοκλήρωσε το έργο του και πληρώθηκε τη δεύτερη φάση χωρίς να ολοκληρωθούν και τα έργα αυτής...
Η παράταξη «Οικολογία Αλληλεγγύη» έκανε λόγο για «δικαίωση», καθώς έχει φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο -και παλαιότερα στο νομαρχιακό- τα ζητήματα αυτά κατ' επανάληψη. Οι επιθεωρητές επισημαίνουν στην έκθεση ότι ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Κορώνειας - Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών έχει κάνει όλες τις ενέργειες που του αναλογούσαν, σε αντίθεση με τις τεχνικές υπηρεσίες της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, στις οποίες επιρρίπτουν ευθύνες.
Αλαλούμ
Ουσιαστικά οι ελεγκτές επανέρχονται στα θέματα των περίφημων υδρομέτρων, που αγοράστηκαν στο πρώτο μάστερπλαν, αλλά δεν τοποθετήθηκαν ποτέ (αντέδρασαν οι αγρότες) και αφέθηκαν σε κάποιες αποθήκες. Επίσης, γνωρίζουν πως στο πρώτο μάστερπλαν υπήρξε προμήθεια και τοποθέτηση σταθμών παρακολούθησης των φυσικοχημικών παραμέτρων της λίμνης, των οποίων η τύχη... αγνοείται (για αποτελέσματα ούτε λόγος...), με συνέπεια να αγοραστούν καινούργιοι στο πλαίσιο του δεύτερου μάστερπλαν, το 2009. Αλλη στρεβλότητα είναι η προμήθεια μηχανήματος για την κοπή των καλαμώνων, που όμως δε συνοδεύτηκε με την ανάλογη μελέτη διαχείρισης, με αποτέλεσμα να μην έχει κοπεί μέχρι σήμερα ούτε μια καλαμιά!
Η κατασκευή και λειτουργία της ενωτικής τάφρου (εγκαινιάστηκε και ολοκληρώθηκε), που είναι από τα σπουδαιότερα έργα για τη σωτηρία της λίμνης και έχει δώσει αποτελέσματα ήδη σε επίπεδο ποσότητας νερού, έπρεπε είτε να είναι ταυτόχρονη, είτε να γίνει μετά τη δημιουργία του υγρότοπου βαθέων ενδιαιτημάτων. Εγινε το αντίθετο. Η ενωτική τάφρος κατασκευάστηκε και λειτούργησε, με αποτέλεσμα και να αντίκειται στη σχετική ΚΥΑ και να μην είναι αποτελεσματική. Το έργο των βαθέων ενδιαιτημάτων, αν και έφτασε μέχρι του σημείου να αποκτήσει ανάδοχο, «κόλλησε», αφού δεν υπάρχει χρηματοδότηση πλέον...