Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Αμετανόητος ο φονιάς του Όσλο


Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.
Ως «αποτρόπαιες, αλλά απαραίτητες» χαρακτήρισε κυνικά τις πράξεις του o Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ, κατά την ανάκρισή του από την Αστυνομία. Χωρίς να δείξει ίχνος μετάνοιας, δηλώνει ότι τους «σκότωσα, γιατί ήθελα να αλλάξω την κοινωνία», ενώ η Αντιτρομοκρατική διεξάγει νέα επιχείρηση που συνδέεται με τις επιθέσεις και ήδη συνελήφθησαν 6 άτομα, τα οποία στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα.
«Πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε σε νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Γκίαρ Λίπσταντ, δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Μπρέιβικ. Παράλληλα, προσέθεσε ότι ο πελάτης του αναγνωρίζει τις πράξεις του, αλλά τονίζει ότι «δεν έκανε τίποτε το αξιόμεμπτο».Ο 32χρονος δράστης θα οδηγηθεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα και εκεί θα δώσει εξηγήσεις για τα κίνητρα της διπλής δολοφονικής επίθεσης της Παρασκευής, που έχει ως απολογισμό 93 νεκρούς και 97 τραυματίες.
Σε κατάσταση-σοκ δήλωσε ότι βρίσκεται ο πατέρας του Νορβηγού που κατηγορείται για τις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 93 ανθρώπων στη Νορβηγία, ο οποίος διευκρίνισε ότι έμαθε για την ανάμειξη του γιου του μέσω των εφημερίδων στο Internet, γράφει νορβηγική εφημερίδα.Σοκαρισμένη η Νορβηγία, έπειτα από τη διπλή τραγωδία που εκτυλίχθηκε την Παρασκευή, παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των νεκρών της διπλής επίθεσης, που τελέστηκε σήμερα στον καθεδρικό ναό του Όσλο. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό ναό.

Σχεδίαζε για χρόνια το μακελειό

Όπως φαίνεται από τις βιογραφικές του σημειώσεις που είχε δημοσιεύσει στο Internet και τώρα αποτελούν αποδεικτικό υλικό, ο συλληφθείς προετοίμαζε τις πράξεις του από το φθινόπωρο του 2009. Μέσα σε 1500 σελίδες, λέει μεταξύ άλλων ότι «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγράφονταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η αστυνομία της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς για τις επιθέσεις στο Όσλο δήλωσε ότι έδρασε μόνος του. «Ομολόγησε τις πράξεις του και υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις μαρτυρίες στο νησί μάς κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη επιχειρήσεις της αστυνομίας με τη συμμετοχή της αντιτρομοκρατικής μονάδας Delta.
Από τη στιγμή που δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε συνεργούς ο Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, η αστυνομία της Νορβηγίας εξακολουθεί να ερευνά κάθε ενδεχόμενο. Το μεσημέρι της Κυριακής, σε επιχείρηση σε σπίτι στο Ανατολικό Όσλο, με τη συμμετοχή και ανδρών της αντιτρομοκρατικής ομάδας, οι Αρχές συνέλαβαν ακόμη έξι άτομα, τα οποία αφέθησαν ελεύθερα.
Στόχος της επιχείρησης ήταν να βρεθούν δύο κοντέινερ με χημικά, που, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το FoxNews, βρίσκονται στη συγκεκριμένη διεύθυνση.Η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει κι άλλες επιχειρήσεις μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν επιπρόσθετες απειλές.
Μέχρι στιγμής, η Νορβηγία θρηνεί 93 νεκρούς, 97 τραυματίες, ενώ αγνοείται η τύχη 4 ανθρώπων. Επτά άτομα τραυματίστηκαν θανάσιμα από την έκρηξη του παγιδευμένου οχήματος έξω από το κυβερνητικό κτήριο, ενώ 85 άνθρωποι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στη θερινή κατασκήνωση της νεολαίας των Εργατικών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα νορβηγικά πρακτορεία, η βόμβα είχε βάρος τουλάχιστον 500 κιλά.

Κυνική ομολογία

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο 32χρονος συλληφθείς, πρώην μέλος του ακροδεξιού «Κόμματος της Προόδου», συγκεκριμένα της νεολαίας του, το οποίο αναπτύσσει θέσεις κατά της μετανάστευσης, ομολόγησε τις πράξεις του και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το κόμμα, σημειώνει πως ο Άντερς Μπέχριγκ Μπρέιβικ ανήκε στον κομματικό μηχανισμό από το 1999, έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004.
Ο δράστης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να σταθούν μπροστά του και, αφού αυτοί τον υπάκουσαν, άρχισε να τους πυροβολεί, ενώ ο κόσμος έπεφτε στο νερό, προσπαθώντας να διαφύγει κολυμπώντας, ή κρυβόταν στους θάμνους και τα δέντρα.

Ερευνούν το παρελθόν του δράστη

Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μαρτυρούν ότι ο συλληφθείς σχεδίαζε καιρό τις επιθέσεις. Εταιρεία λιπασμάτων ανακοίνωσε ότι ο δράστης είχε αγοράσει έξι τόνους νιτρικής αμμωνίας τον Μάιο.
Ορισμένα είδη αγροτικών λιπασμάτων, όπως το συγκεκριμένο, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρασκευή εκρηκτικών. Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει την παραγγελία αυτή μέσω της εταιρείας αγροτικής παραγωγής που είχε ιδρύσει, όπως διευκρίνισε η εταιρεία λιπασμάτων. Ο 32χρονος συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις στο Ουτόγια, δυτικά του Όσλο, μετά την επίθεσή του στο συνέδριο της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.
Η κυβέρνηση συνεργάζεται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, για να διαπιστωθεί εάν υπήρξε οποιαδήποτε διεθνής ανάμειξη στις επιθέσεις.

Τη Δευτέρα η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας

«Στυγερές, αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του τις πράξεις του ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ, εις βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στην περιοχή του Όσλο.
«Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι ταυτοχρόνως ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2 ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του δράστη της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.
Παράλληλα, δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του την προσεχή Δευτέρα, όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.
Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι δικαστικές Αρχές καλούνται να αποφασίσουν εάν ο δράστης ακροδεξιός Νορβηγός που κατηγορείται για τον θάνατο 93 ανθρώπων θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

Επιμνημόσυνη δέηση στο Όσλο
Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 93 νεκρών της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στο Όσλο και στο νησί Οτόγια της Νορβηγίας τελείται σήμερα στον καθεδρικό ναό του Όσλο.«Είμαστε ένας λαός σε πένθος, αλλά μέσα στη λύπη αναζητούμε την ελπίδα» δήλωσε κατά την τελετή ο επίσκοπος Όλε Κρίστιαν Κβάρμε.
Στην επιμνημόσυνη δέηση, η οποία μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, και ο βασιλιάς Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.
Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, πολλοί πολίτες άναψαν επίσης κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.