Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Αντάμωσαν και φέτος οι νέοι Πόντιοι στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου

Στον έλληνα, ποντιακής καταγωγής, αρχηγό της ελληνικής επανάστασης και πρώτο κυβερνήτη της χώρας Αλέξανδρο Υψηλάντη ήταν αφιερωμένο φέτος το 13 συναπάντημα της νεολαίας ποντιακών σωματείων που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ιερού προσκυνήματος “Παναγία Σουμελά”.
.Περίπου 650 νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό έσμιξαν στους πρόποδες του Βερμίου, όπου είχαν την ευκαιρία επί τέσσερις ημέρες να εκκλησιαστούν, να επισκεφθούν αξιοθέατα της περιοχής και να παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ποντιακό θέατρο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και χορευτικών συγκροτημάτων.
Στη διάρκεια του τετραήμερου πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ανέπτυξαν οι: Γεώργιος Σούρλας, τ. αντιπρόεδρος της Βουλής, ο οποίος παρουσίασε το βιβλίο του “Στα βήματα του Ιερού Λόχου” και εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Βασίλειος Σιδηρόπουλος, ερευνητής Καππαδοκικής, με θέμα: “Η χορευτική παράδοση της Βόρειας Καππαδοκίας συναντά την παράδοση του Πόντου”, Γιώργος Πουλατζακλής, μουσικός, με θέμα: “Περί Κεμανέ”, Νικόλαος Ζουρνατζίδης, ερευνητής-χοροδιδάσκαλός, ο οποίος έκανε μία χορευτική και ενδυματολογική προσέγγιση των χορών του Πόντου, dr. Ματθαίος Τσαχουρίδης, καθηγητής Μουσικολογίας, με θέμα: “Η ποντιακή λύρα: από την παράδοση στην εξέλιξη”, Κων. Βουδούρης, αρχαιολόγος, ο οποίος παρουσίασε το έργο τού πόντιου ζωγράφου Βάλια Σεμερτζίδη, κ.ά.
Κορυφαία στιγμή του 13ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων ήταν ο αποχαιρετιστήριος χορός στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι νέοι, χορό τον οποίο τίμησε με την παρουσία του και στον οποίο συμμετείχε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.