Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ομιλία της κ. Ε. Αμμανατίδου Πασχαλίδου στην βουλή σχετικά με τα προβλήματα των Ελλήνων παλιννοστούντων.

Θα πω δύο κουβέντες για τα χθεσινά. Η Κυβέρνηση επιχαίρει γι’ αυτά που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κόσμος, όμως, σκέφτεται ότι πάλι αυτός είναι που θα πληρώσει για άλλη μία φορά όλα αυτά που θα έρθουν σε νέα μέτρα και γι’ αυτό συνεχίζει να βρίσκεται στις πλατείες.
Κάποιοι θέλουν να φύγει ο κόσμος από τις πλατείες, γιατί λένε ο τουρισμός βάλλεται. Ο τουρισμός δεν βάλλεται από αυτό, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Μισθοί και συντάξεις έχουν καταρρεύσει, οι επιχειρήσεις του επισιτισμού που είναι γύρω από τον τουρισμό κλείνουν. Δεν ξέρω για ποιο τουρισμό εσείς μιλάτε και αν αυτό που ενοχλεί είναι η πλατεία της Αθήνας και όχι τα μέτρα που παίρνετε βάσει του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών. Να τα ξεκαθαρίσουμε.
Στην επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας θέλω να πω πως όποιος και να τη διαβάσει θα πει ότι όντως αυτή η επερώτηση θέτει τα ουσιώδη σοβαρά ζητήματα, προβλήματα που έχουν οι Έλληνες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν εκεί από τη Μικρασία και τον Πόντο, που δεν ήρθαν από το 1922 και άρχισαν να συρρέουν από τη δεκαετία του 1980 και μετά, αν και κάποιοι είχαν έρθει τις δεκαετίες του 1950 – 1960. Δεν θα τους πω παλιννοστούντες, θα τους πω ομογενείς.
Όμως, καλό θα είναι και για τη Νέα Δημοκρατία και για το ΛΆΟΣ …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΛΑΌΣ, κυρία συνάδελφε.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: ΛΆΟΣ, όπως θέλω το τονίζω, με συγχωρείτε πάρα πολύ …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι, όπως θέλετε, όπως είναι.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: …να θυμηθείτε πώς χαρακτηρίζατε …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα σας λέω κι εγώ, λοιπόν, ΞΥΡΙΖΑ.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: …τους περίπου 250.000 Έλληνες που ήρθαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ, να επαναφέρετε την ομιλήτρια στην τάξη!
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μιλούσατε τότε για 250.000 περίπου Απχάζιους …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΛΑΌΣ, κυρία μου!
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: …για Τσετσένους, Μουσουλμάνους. Εσείς τα λέγατε, δεν τα έλεγα εγώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΛΑΌΣ, κυρία μου!
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε πάρα πολύ. Πρέπει να επιβάλετε την τάξη. Δεν είναι κατάσταση αυτή, κύριε Πρόεδρε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εσείς να σέβεστε την τάξη και τα κοινοβουλευτικά ειωθότα.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, βάσει του Κανονισμού πρέπει να επιβάλετε την τάξη. Επιβάλετε την τάξη, σας παρακαλώ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι «ΛΑΟ΄Σ»...
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Αν θέλει ο κύριος συνάδελφος, ας πάρει μετά το λόγο επί προσωπικού. Δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει μ’ αυτόν τον τρόπο.
Κύριε Πρόεδρε, συγνώμη, αλλά υπάρχει επίπληξη εδώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι «ΛΑΟ΄Σ». Καταλάβατε, κυρία μου; Να μάθετε να το λέτε σωστά και να μιλάτε σωστά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ και τους δύο. Αφήστε την να ολοκληρώσει, κύριε Ροντούλη.
Συνεχίστε, κυρία Αμμανατίδου.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Επαναλαμβάνω ότι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΛΑ.Ο.Σ. χαρακτήριζαν αυτές τις 250.000 περίπου Έλληνες Πόντιους, όταν ήρθαν, για Αμπχάζιους, Τσετσένους και μουσουλμάνους και βέβαια για παράνομα ελληνοποιημένους. Φυσικά και υπήρχαν παράνομες ελληνοποιήσεις. Δεν ήταν όμως αυτού του όγκου. Ωστόσο υπήρχαν και θα έπρεπε να το έβλεπε και να μας είχε πει τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και η Πρεσβεία μας στη Μόσχα γι’ αυτές τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που είναι Έλληνες, που στην πρώην Σοβιετική Ένωση τους έλεγαν Έλληνες. Εδώ εμείς τους λέμε Ρώσους, εξ ου και το «Ρωσοπόντιοι», ένας όρος φοβερά ρατσιστικός! Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησαν την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα για πελατειακές σχέσεις κι όχι μόνον. Κάνατε τέσσερις οικισμούς για να τους γκετοποιήσετε, πραγματικά, στον Έβρο, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη.
Έχετε ένα ιστορικό έλλειμμα. Μιλήσατε για γνώση, κύριε Υφυπουργέ. Σας άκουσα. Όμως υπάρχει αυτό το έλλειμμα κι είναι πολύ σοβαρό. Διότι αν υπήρχε γνώση, ίσως θα είχατε και συνέπεια και θα εκφράζατε τα διακρατικά δικαιώματα. Έχουμε ακόμη και άρση της υπηκοότητας Ελλήνων Ποντίων με το γραφειοκρατικό σύστημά σας αλλά και με την έλλειψη πολιτικής βούλησης, που είναι και η πιο σημαντική. Υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να δώσετε ένα τέρμα στην ομηρεία αυτών των Ελλήνων.
Η πολιτογράφηση νοσεί όντως και θα πρέπει να αρθεί και η συνέντευξη που βάζει γιαγιάδες, παραδείγματος χάρη, που έρχονται από την Τσάλκα της Γεωργίας να τραγουδούν ποντιακά, ενώ η μειονότητά μας εκεί ήταν τουρκόφωνη. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα!
Επίσης, δεν είναι όλοι οι Έλληνες πρόσφυγες, που ήρθαν από εκεί, της ίδιας κατηγορίας. Υπάρχουν κι αυτοί που ήρθαν από εμπόλεμες περιοχές, όπως το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την Αμπχαζία και την Τσετσενία. Αυτούς έπρεπε να τους εντάσσετε στους «πρόσφυγες πολέμου» και δεν το κάνατε. Ούτε η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στάθηκαν όπως θα έπρεπε σ’ αυτήν την κοινωνική ομάδα. Για πρόσφυγες που έχουν δεχθεί διώξεις, για τους πρόσφυγες πολέμου, πρέπει να υπάρχει μία ανάλογη πολιτική.
Επίσης, για το «καυτό» θέμα της αποκατάστασης των προσφύγων που προστατεύονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και για τις ανταλλάξιμες εκτάσεις έχουμε καταθέσει μια εμπεριστατωμένη ερώτηση και δεν έχετε κάνει τίποτα. Δυστυχώς, δεν απαντήσατε τίποτα πάνω σ’ αυτό. Περίμενα να σας ακούσω. Τώρα την ανταλλάξιμη περιουσία, που είναι μόνο για «αποκατάσταση αστών προσφύγων», πιθανόν θα την ξεπουλήσετε για να καλύψετε τις μνημονιακές σας δεσμεύσεις, τα Μεσοπρόθεσμα και τους εφαρμοστικούς νόμους και πρέπει εδώ να είστε πολύ πολύ συγκεκριμένος ως προς το γιατί δεν θεσμοθετήσατε ένα ειδικό καθεστώς για αναγνώριση προσφυγικών κατοικιών, για όσους εντάσσονται σ’ αυτή την κατηγορία. Διότι διακομματικά και διαχρονικά την τελευταία 25ετία εμπαίζετε τους Έλληνες Ποντίους που ήρθαν στην πατρίδα –έτσι τη λένε, «πατρίδα», γιατί αυτή είναι η πατρίδα τους- και ενώ προσπάθησαν να ξαναστήσουν τη ζωή τους και τους υποσχεθήκατε στήριξη, ως οφείλατε, σήμερα απειλούνται με κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, διότι για τη στέγασή τους αγόραζαν αγροτεμάχια και έχτιζαν όντως χωρίς άδειες, αφού όλοι σας υποσχόσασταν ότι οι εν λόγω συγκεκριμένες περιοχές θα πολεοδομηθούν και τα κτίσματά τους θα ενταχθούν στα σχέδια πόλης, για να πληρούν τους όρους δόμησης, και τότε θα νομιμοποιηθούν.
Η κεντρική εξουσία, κοινοτάρχες, δήμαρχοι και νομάρχες έπαιξαν πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες όλων αυτών των ανθρώπων, στους οποίους υπόσχονταν πολλά. Και τώρα; Το βλέπω στο Νομό Θεσσαλονίκης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, θα μου δώσετε το χρόνο που δώσατε και στον προηγούμενο συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα σας δώσω το χρόνο που δικαιούστε και τον οποίο έχετε ξεπεράσει. Ολοκληρώστε αυτή τη στιγμή!
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ενώ δούλεψαν σκληρά, με προσωπική δουλειά, θα χάσουν, εάν δεν έχουν ήδη χάσει κάποιοι, τα πάντα.
Θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους –που είναι η βάση μιας οικογένειας- με την ανεργία στο κόκκινο και τα μνημόνια. Θα γίνουν πιο φτωχοί απ’ ό,τι ήρθαν, με υπερχρεωμένα ακόμα και τα δισέγγονά τους. Και τώρα αγωνιούν για το σχέδιο νόμου σχετικά με τα αυθαίρετα και τους έχετε για μια φορά ακόμη σε ομηρία.
Αναρωτιούνται αν τα χιλιάδες ευρώ που έδωσαν σε πρόστιμα στην Πολεοδομία και στο ΙΚΑ, για τις κατοικίες που έκτισαν και είναι αυθαίρετες, θα προσμετρηθούν στη νομιμοποίηση των πρώτων κατοικιών τους. Την άποψή μας, βεβαίως, για τα αυθαίρετα την ξέρετε. Όμως, εδώ μιλάμε για ένα κοινωνικό ζήτημα που θα είστε συνυπεύθυνοι και πρέπει να το δείτε πολύ σοβαρά, κύριε Υπουργέ, το θέμα.
Καταθέτω για τα Πρακτικά την ερώτησή μας για την ανταλλάξιμη περιουσία –και ενδεικτικά από το ΙΚΑ αναγκαστική κατάσχεση- και πρόστιμο αυτοψίας αυθαιρέτου από την Πολεοδομία ύψους 317.000 ευρώ, καθώς και πρόστιμο από το ΙΚΑ ύψους περίπου 23.000 ευρώ.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(βίντεο της ομιλίας στη βουλή)