Κυριακή 24 Ιουλίου 2011


Τα 37α γεννέθλιά της γιορτάζει η σήμερα η μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία, με την κρίση χρέους να υπενθυμίζει τα λάθη και τις παθογένειες της λειτουργίας της.

Η επέτειος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της πτώσης της χούντας των συνταγματαρχών εκτός από ημέρα μνήμης είναι και μια μέρα που μας εγκαλεί να θωρακίουμε περισσότερο τους θεσμούς και να μην αφεθούμε έρμαια του λαϊκισμού και των ολοκληρωτικών απόψεων."Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την σημερινή δεξίωση για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, περιγράφοντάς τις ως "βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που έγινε, αν και με μεγάλη καθυστέρηση", ενώ έκανε λόγο για διαρκή και όχι μάταιο αγώνα για τις κατακτήσεις που διεκδίκησε το αντιδικτατορικό κίνημα για "ψωμί, παιδεία, ελευθερία".Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στα τραγικά γεγονότα της Νορβηγίας, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και την αλληλεγγύη του προς τον νορβηγικό λαό, ενώ, απευθυνόμενος στους πολιτικούς, σημείωσε ότι η οικονομική κρίση έγινε και πολιτική και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει και κρίση της ίδιας της Δημοκρατίας, για αυτό τους κάλεσε να μιλούν περισσότερο, να παρεμβαίνουν, να μην αφήνουν, όπως είπε χαρακτηριστικά, όλο τον δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους.
"Ανήκετε σε μια γενιά που δοκιμάστηκε σκληρά, μέτρησε πληγές και απώλειες, αλλά είχε μπροστά της ορίζοντα. Το ίδιο συνέβη και με τη δική μου τη γενιά που έζησε τον πόλεμο, αλλά έβλεπε καλύτερες μέρες. Δεν συμβαίνει το ίδιο σήμερα. Η νέα γενιά, που μεγάλωσε σε συνθήκες σχετικής ή μεγαλύτερης ευημερίας, είναι η πρώτη που θα περάσει χειρότερα από την προηγούμενη. Γιατί κουβαλάει στην πλάτη της το δυσβάστακτο χρέος. Οφείλουμε σε αυτή τη γενιά, στα παιδιά μας, να κάνουμε το αδύνατο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι τα πέτρινα χρόνια της θα είναι όσο γίνεται λιγότερα. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι κατακτήσεις για τις οποίες αγωνίστηκε το αντιδικτατορικό κίνημα δεν χάθηκαν, όσο και αν εκμαυλίστηκαν. Ότι ο αγώνας για "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" είναι διαρκής και όχι μάταιος. Για "Ψωμί", σε μια οικονομία που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες αξιοπρεπή διαβίωση. Για "Παιδεία", σε μια ανοιχτή κοινωνία με κανόνες αξιοκρατίας και δυνατότητα αξιοποίησης της δημιουργικότητας των πολιτών της. Για "Ελευθερία", σε μια χώρα που δεν ζει με δάνειες δυνάμεις.
Η οικονομική κρίση έγινε κρίση πολιτική, κρίση θεσμών και κάποιοι επιδιώκουν να γίνει κρίση της ίδιας της δημοκρατίας. Ένας από τους μεγάλους κινδύνους σήμερα είναι η διέγερση αντανακλαστικών, φοβικών, μισαλλόδοξων, ακόμη και βίαιων, αντί του ορθού λόγου και της ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων. Ένα κράτος που λειτουργεί, ένα πολιτικό σύστημα με αυτοσεβασμό, τα αποτελέσματα στη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη και ένα εθνικό σχέδιο με αρχή μέση και τέλος αποτρέπουν το εφιαλτικό ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων."
Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε για την κρίση και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης: «Έχουμε τη δύναμη να τα καταφέρουμε. Και ήδη ο αγώνας μας έχει αποφέρει τους πρώτους καρπούς. Βήμα-βήμα ανακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας, την ισχύ μας και την αυτονομία μας, για να απαλλαγούμε από δάνειες δυνάμεις και εξαρτήσεις».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Στις δύσκολες αυτές ώρες, μοναδικός γνώμονάς μας είναι το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον... Τιμούμε την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τιμούμε τους πρωτεργάτες της Μεταπολίτευσης και τους αγωνιστές της επτάχρονης αντιδικτατορικής πάλης ενώ «δεσμευόμαστε, ταυτόχρονα, για μια Νέα Μεταπολίτευση, που να βάζει τέλος στη σημερινή πολιτική αναξιοπιστία, την καταθλιπτική πραγματικότητα και την κοινωνική απόγνωση»
«Η δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974 είναι ταξική και υποκριτική» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 37 ετών από την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας. Η καπιταλιστική κρίση το απέδειξε ακόμα περισσότερο προστίθεται σε σχετική ανακοίνωση: « Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα υπάρχουν μόνο σε χαρτιά, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, ενώ ο αντικομμουνισμός οξύνεται. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα είναι σάπιο μέχρι το μεδούλι, δε γιατρεύεται, μόνο ανατρέπεται. Μοναδική διέξοδος για το λαό είναι η συσπείρωση και η συμμαχία του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη δική του εξουσία» τονίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.
«Η φετινή επέτειος συνέπεσε, όμως, και με την αντεπίθεση του λαϊκού παράγοντα, με τις πλημμυρισμένες από το λαό πλατείες σε όλη την Ελλάδα. Με τα αιτήματα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη να ακούγονται ολοένα και πιο δυνατά. Σήμερα είναι η στιγμή για να δυναμώσουμε τις φωνές μας, να ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική, να επαναφέρουμε στο προσκήνιο μια για πάντα την κοινωνία, να ενώσουμε τις φωνές μας με τους λαούς σε όλη την Ευρώπη για μια κοινωνία δίκαιη, ειρηνική, δημοκρατική και σοσιαλιστική» σημειώνει η ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε ότι «η μεγάλη ελπίδα, η μεγάλη προσδοκία και το μεγάλο όραμα της μεταπολίτευσης, μετά από 37 χρόνια, μετετράπη - από λάθη, ολιγωρίες, παραλήψεις και παραπτώματα - σε παρωδία».
Η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωσή της τονίζει: "Ημέρα τιμής και ζωντανής μνήμης η σημερινή για τους αγωνιστές του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Η πτώση της χούντας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν συμψηφίζονται με τη βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα και η κοινωνία. Ο αγώνας σήμερα είναι να σωθεί η χώρα, να μείνει όρθια η κοινωνία και οι πολίτες. Ο αγώνας σήμερα είναι η προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Το πολιτικό σύστημα που καταρρέει απαξιωμένο και λοιδορούμενο πρέπει να συγκροτηθεί με παρούσα την κοινωνία και τους πολίτες".
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Δύο είναι τα μεγάλα διδάγματα που οφείλουμε να συγκρατήσουμε κατά την εφετινή 37η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας: Πρώτον, ότι, όπως η τυραννία καταρρέει επειδή αγνοεί τον λαό, έτσι και η δημοκρατία παρακμάζει όταν υπηρετεί τον λαϊκισμό και ενισχύει τον κρατισμό. Δεύτερον, ότι την (σωτήρια) εξωτερική αρωγή, που συνοδεύεται αναπόφευκτα όμως και από εξάρτηση, πάντοτε, από το Ναυαρίνο μέχρι το Μνημόνιο, την κατέστησαν αναγκαία τα δικά μας λάθη και οι εσωτερικές μας έριδες».
Για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Τύπου Ελεάννα Ιωαννίδου δήλωσε ότι «Η φετινή επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι μια δύσκολη γιορτή. Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται στη χειρότερή της κρίση, ταλανιζόμενη από τις βουλές της "δημοκρατίας των αγορών", τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος, τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών. Σ' αυτό το ζοφερό τοπίο, η κρίση του πολιτικού συστήματος δεν πρέπει να γίνει κρίση της δημοκρατίας».
Πηγή: Επίκαιρα