Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο της πειρατείας λογισμικού παγκοσμίως αλλά και στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα φιγουράρει στην τρίτη θέση κατάταξης. Οι απώλειες για τους κατασκευαστές λογισμικού είναι πολύ μεγάλες, ενώ στη χώρα μας μόλις πρόσφατα συστάθηκαν δημόσιες Αρχές ελέγχου στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο κόσμος του επενδυτή» τα τελευταία χρόνια, η πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα ακολούθησε αυξητική πορεία. Το 2010 η εμπορική αξία του παράνομα εγκατεστημένου λογισμικού ήταν 227 εκατομμύρια ευρώ, το 59% του οποίου ήταν πειρατικό.
Αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να κατατάσσεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μετά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά πειρατικού λογισμικού είναι 65% και 64%.
Ωστόσο, το φαινόμενο έχει τεράστια διάσταση και διεθνώς. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αξία του παράνομου λογισμικού έχει τριπλασιαστεί από το 2003.
Σχεδόν οι μισές από τις 116 γεωγραφικές περιοχές που μελετήθηκαν, παρουσιάζουν ποσοστό πειρατείας 62% ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 42%. Στην Ε.Ε. το μέσο ποσοστό της πειρατείας λογισμικού βρίσκεται σταθερά στο 35%, που αντιστοιχεί το 2010 σε εμπορική αξία παράνομου λογισμικού ύψους 10 δισ. ευρώ.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, πρόσφατα, συστάθηκε το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ, που είναι η δημόσια Αρχή για τον έλεγχο των πρακτικών διακίνησης παράνομου λογισμικού, ενώ διωκτικό ρόλο έχει παίξει το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Οικονομικής Αστυνομίας.
Αν και το Τμήμα Προστασίας της Διανοητικής Ιδιοκτησίας του ΣΔΟΕ άρχισε τη λειτουργία του από τα μέσα Ιανουαρίου του 2011 έχει ήδη προχωρήσει σε ελέγχους και έχει σημειώσει την πρώτη μεγάλη του επιτυχία.
Σε έλεγχο που πραγματοποίησε σε μεταπωλητή στο κέντρο της Αθήνας ανακάλυψε 9000 αντίτυπα παράνομου λογισμικού, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 9 εκατ. ευρώ και ασκήθηκε δίωξη.