Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Περί “πατριωτισμού” ο λόγος

NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το κλίμα που προκύπτει από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κάθε άλλο παρά θετικό είναι. Όπως κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι και οι προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα. Στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο, εκτιμούν ότι το επικοινωνιακό ζητούμενο που επεδίωκε ο Γιώργος Παπανδρέου επιτεύχθηκε: Και δεν ήταν άλλο από το ρητορικό δίλημμα που σκοπεύει να θέσει ο Πρωθυπουργός, σε πολλαπλά επίπεδα: Στο εσωτερικό της Κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συναντηθεί αύριο με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Περί… πατριωτισμού λοιπόν ο λόγος, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου περί «πατριωτικού καθήκοντος, το οποίο δεν επιτρέπει ολιγοψυχία».
Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος, ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να οπλιστεί με πολιτικά επιχειρήματα, τόσο για την «εσωτερική μάχη», σε Κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, όσο και για την αντιπαράθεσή του με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Το «μεθοδολογικό μόρφωμα» που παρουσίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, περιλαμβάνει δυο νοηματικά σκέλη: «Πέρσι αποφύγαμε τη χρεοκοπία. Τώρα πρέπει να την αποφύγουμε οριστικά, και να αλλάξουμε τη χώρα».
Μια επισήμανση που απευθύνεται κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, εκεί όπου καταγράφονται και οι αντικειμενικές δυσκολίες να καμφθούν οι αντιρρήσεις παραδοσιακών στελεχών του Κινήματος.