Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Καυτό διήμερο για μνημόνιο ΙΙ

Στον πλέον κρίσιμο μήνα της θητείας της εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τα πάντα θα κριθούν μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες με εξέχοντα κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό των πρόωρων εκλογών.

Του Τάκη Κανελλόπουλου

Στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζε χθες ότι «ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί εκλογές» προσθέτοντας πως «θα καταφύγει σε αυτές μόνον εάν υποχρεωθεί». Το ίδιο στέλεχος, αντιθέτως, άφησε ορθάνοιχτο το παράθυρο του ανασχηματισμού επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «αυτό το βήμα θα γίνει μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου».
Πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι η διασφάλιση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Ως προϋπόθεση όμως τίθεται η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας σε συνδυασμό με την έναρξη εφαρμογής ενός γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Η πρώτη μορφή αυτών των σχεδίων θα παρουσιαστεί από το οικονομικό επιτελείο στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα ακολουθήσει το αυριανό μπαράζ των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του κ. Παπανδρέου με τους πολιτικούς αρχηγούς. Το επόμενο βήμα, περίπου σε ένα δεκαήμερο, θα είναι εκ νέου διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας για την οριστικοποίηση του μνημονίου ΙΙ. Στη συνέχεια οι παρατηρήσεις της τρόικας καθώς και κάποιες από τις προτάσεις πολιτικών αρχηγών θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το οποίο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.